HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Hungarian Teamwork

Avagy így szerveztek Ti

 

 

Egy barátommal arról beszélgettünk, hogyan kell hatékonyan és jól csapatot szervezni, mi a siker titka.

Nos, a csapat felépítésénél fontos, hogy tisztában legyünk az egyes archetípusokkal, és ezeket megfelelően vegyítsük. Az archetípusok a következők:

 

Igásló

Ő végzi a munkát. A csapat teljesítménye egyenlő az igásló teljesítményével. Ezért alapvető, hogy legyen ilyen kollégánk. Ha valamilyen okból kiesne (felmond, beteg lesz), azonnal keresni kell egy helyettest.

Több igásló egy csapatban nem jó, mert rivalizálni kezdenek.

Elvárások: Jól terhelhető, hajlandóság túlórára, munkamánia.

Hogyan kezeld: Maximálisan el kell nyomni, nehogy ráébredjen helyzetére. Ne fukarkodj a kritikával. Szigorúan tilos fizetésemelést adni neki, eredményeit sose ismerd el („Gratulálok a CSAPATNAK a munkáért") . Kihívásokkal motiváld, hagyd hogy minél többet termeljen. Szoktasd hozzá, hogy neki semmi nem jár, viszont hajtani kell. Sose felejtsd el, hogy csakis annyit ér el a csapat, amennyit ebből az emberből kipaszírozol!

Hogyan fejleszd: Mivel dolgoznia kell, nem lesz idő a továbbképzésére. Ezeket amolyan feltételes jutalomként ígérd be neki („Ha ezt a projektet lezártuk akkor elmehetsz erre az 1 napos trainingre"), persze sosem fog rá sor kerülni.

 

Szélhámos

Teljesen profinak néz ki, mindenhez ért. Amit mond, az a szakma magasiskolája. A következő Nobel díj várományosa. Persze mindez csak látszat és mellébeszélés, az ötletei a valós életben működésképtelenek.

Azért van rá szükség, hogy az igáslónak kisebbségi komplexusa legyen, és ezáltal elnyomható legyen.

Több szélhámos is lehet egy csapatban, köztük gyakran fognak kitörni magasröptű (ámde értelmetlen) szakmai viták, pl. az integrált fluxusgenerátorok architektúrájának optimalizálásáról.

Elvárások: Arc, nagy önbizalom, magas fokú mellébeszélés, szakmai szleng.

Hogyan kezeld: A szélhámosra sose bízz fontos munkát, mert úgyse fog semmit befejezni. Kisebb, úgymond „kritikus" feladatokat kapjon, amikkel elpiszmog, aztán majd az igásló befejezi amikor jut rá ideje („A nehezét már megcsinálta, az aprómunkát Rád bízom"). Kezeld sztárként.

Hogyan fejleszd: Sok dicséret, fizetésemelés, továbbképzések. Ettől nem fog jobban teljesíteni, de jobban tud mellébeszélni.

 

Lúzer

Olyan ember, aki mindent rosszul csinál, és még az eszközök is rosszul állnak a kezében. Viszont szorgalmas.

Nem, ő nem azért kell, hogy bármit megcsináljon, hanem hogy a „különleges eseteket" kezelje.

Például amikor egy megoldhatatlan problémát kell megoldani, akkor őt kell küldeni - az ügyfél inkább maga megcsinál mindent, csak ne kelljen a lúzerrel együtt dolgoznia.

A másik alkalmazási terület, amikor a főnököd vagy egy másik csapat segítséget kér egy másik projektben. Ilyenkor határozottan mondd azt „Természetesen a LEGJOBB emberemet kapjátok meg."...

Lúzerből elég egy is.

Elvárások: Messziről süssön róla a hozzá nem értés és hogy mekkora szerencsétlen. Ezt viszont szorgalommal kompenzálja. (Isten óvjon a szorgalmas butáktól!)

Hogyan kezeld: Tartsd távol a munkától, mert csak kárt okoz! Amikor viszont a helyzet megkívánja, dobd be. Időnként dicsérd, mert különben nem lesz pozitív visszajelzése.

Hogyan fejleszd: Fizetésemelés, előléptetés. A szakma őt úgysem érdekli.

 

Beépített ember

Ő lesz a kémed a csapatban. Jelenti hogy ki mit mondott a hátad mögött, és a többiekben pedig növeli az irántad való hűséget. Fontos ember, különben honnan tudnád, mi zajlik a csapatban?

Több beépített ember is lehet, ilyenkor a csapat morálját lehet növelni egyikőjük kirúgásával.

Elvárások: Hűség, hűség, hűség! Szakmai tudása viszont ne legyen.

Hogyan kezeld: Éreztesd vele hogy kivételezett. Engedd neki hogy pucolja a cipőket. Mindig rakd bele a komolyabb feladatokba - nem azért mert segít, hanem mert szemmel tartja a többieket.

Hogyan fejleszd: Nincs rá szükség. Ha megtanulna valamit, akkor elmenne, és az nem jó.

 

A Helyettes

Minden csapatnak szüksége van valakire, akit utálhat. Mivel ez nem Te akarsz lenni, ezért kell rá külön ember. Ezt az embert nevezd ki helyettesednek, és ruházd fel valamilyen ellenőrző szerepkörrel - az a lényeg hogy mindenbe beleszóljon, és hatalmában álljon mindenkinek keresztbe tenni. Munkát ne bízz rá, mert nem ez a dolga.

Helyettesből elég egy. Ha kettő lenne, az pártszakadáshoz vezetne.

Elvárások: Maximális unszimpátia, fontoskodás, hatalmaskodás.

Hogyan kezeld: Nevezd ki fontos pozícióba, ruházd fel jogkörökkel. Legyen ő az auditor, vagy tesztelő. Legyen sok konfliktusa a csapattal, és ilyenkor állj mindig az ő pártján.

Hogyan fejleszd: Küldd szakmai tréningekre, hogy minél több dologba szólhasson bele.

 

Gyakornok

A csapat nagyon fontos tagja. Egyrészt mert valakinek dolgozni is kell, másrészt pedig így az igásló nem mondhatja, hogy csak ő dolgozik. Harmadrészt pedig ha valamelyik szerep kiesik a csapatból, akkor a helyére tud lépni.

Ő amolyan biztonsági tartalék.

És szinte ingyen van.

Gyakornokból lehet több is. A sok gyakornok indok lehet, miért nem lett kész a projekt határidőre „Ne haragudjatok de tele vagyunk kezdőkkel, akikre nem bízhatok feladatot, viszont feltartják a szakembereimet."

Elvárások: Maximális. De ne felejtsd el mondani neki, hogy ez kevés, és hogy majd itt sokat kell tanulnia hogy teljes értékű ember legyen.

Hogyan kezeld: Nézd levegőnek, és bízd a csapattagokra, hogy kezeljék. Ettől az ő egójuk növekszik.

Hogyan fejleszd: Sehogy. Ha valamilyen kéréssel áll elő, azt meg se halld. Majd akkor fejlődhet, ha a többi típus valamelyikébe előlép.

 

Ha így építed fel a csapatot, akkor garantált a siker. Mindegyik típusnak megvan a maga motivációja hogy a csapat tagja legyen, és összetartson a többiekkel.

A csapat irányításával is egyszerű a dolgod: elég az igásló idejét és feladatait menedzselni. Nyugodtan hátradőlhetsz és passziánszozhatsz, vagy szervezheted a házad építését.

 

Persze valaki jöhet azzal, hogy nyugatra ezt másképp csinálják. Igen, ott másképp építenek fel és motiválnak csapatot, és erről már tengernyi könyvet írtak, de kinek van kedve azokat elolvasni?

Címkék: munka interju fonok csapatmunka allas felvetel teamwork

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr145211167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

232323 2016.02.02. 09:40:38

Aztán az nem lehet hogy egyszer csak az igásló felcsattan, és azt kiabálja, hogy "Basszátok meg, hülye azért nem vagyok? Mindenki rajtam mászik fel?"

Mert rajta kívül mindenki csak a pecsenyéjét sütögeti... vagy az ilyen nem is igazán igásló? Vagy ha egy igásló azért elismerésre is vágyik, akkor nem is igazán igásló? Vagy az igásló a szánni való balek szinonímája?
süti beállítások módosítása