HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Néhány alapvetés Tony Davis és Richard Pharro könyve alapján.

Sokan sokfélét mondanak és értenek amikor azt mondják, hogy projekt, vagy amikor a projekt managerről (projekt menedzserről) beszélnek.

A projekt alapvetően egy változás a szervezetben, pl. egy új szoftver bevezetése, egy új termék, vagy egy frissen megjelent jogszabálynak való megfelelés. Ha a változás kicsi, akkor Change Request-ről beszélünk, ha ennél nagyobb akkor projekt, míg a projekten átívelő változást programnak nevezzük.

A projektek sajátossága, hogy valamilyen folyamat vagy életciklus mentén haladnak (koncepció, tervezés, megvalósítás, átadás); kézzelfogható változással járnak a szervezetre nézve; és a projekt szponzora konkrét céllal indította el.

A leírtak iparágtól függetlenül érvényesek, azaz beszélhetünk egy modellről az autóiparban, egy építkezésről, vagy gyógyszeriparról, a projekt és a projekt menedzser funkciója ugyanaz, a PM munkája ugyanaz.

A projekt menedzsmentet Turner így azonosítja:
„A folyamat, ami által a projekt sikeresen befejeződik." vagy
„Annak a tudománya és művészete, hogy egy elképzelésből valóság legyen."

Az „Association of Project Management" szerint:
„A projekt menedzsment az a projekt minden aspektusának megtervezése, szervezése, ellenőrzése és és irányítása és az összes résztvevő motiválása a projekt céljának biztos elérésének érdekében a megadott idő, pénz és teljesítmény kritériumok szerint."

A projekt menedzser az a személy, aki ezt csinálja, azaz a projektet menedzseli. A projekt menedzsment önálló terület (vagy nevezhetjük szakmának is). Egy informatikai, gyógyszeripari vagy autóipari PM ugyanazokat az eszközöket és elméletet használja. Természetesen egy, az adott szakterülethez érő PM sokkal eredményesebb, mint valaki aki csak a Projekt Menedzsmenthez úgy általában értő személy.

Mi a különbség a menedzser és a projekt menedzser között? A vállalat nagy vonalakban beosztottakból, alsó-, közép- és felső vezetőkből áll. A menedzserek tehát szükségszerű részei a vállalatnak. A projekt menedzser az az ember, aki a projektet vezeti (a fentebb leírt módon), tehát a projekt menedzser csak akkor beszélünk, amikor a vállalatnál éppen fut egy projekt. A PM vagy egy alsó/közép vezető, vagy pedig egy külső szakember.
A PM-ség a kevés kivételtől eltekintve nem munkakör hanem feladat. A vállalatnak nincsenek projekt menedzserei, legfeljebb alsó és középvezetői akik szükség szerint projektet vezetnek.

Nem szükségszerű, hogy egy vezető a projekt vezetéshez is értsen és projektet menedzseljen. Sőt alapvetően a vezető az adott üzleti funkcióhoz ért (pl. Pénzügyi Osztályon közgazdász végzettséggel Pénzügyi Igazgató), nem pedig a projektekhez.
Azonban ma már jó, ha minden vezetői babérokra törő munkatárs megtanulja a projekt vezetést, hiszen előbb-utóbb mindenki kap egy projektet.

Miért van szükség projekt menedzserre, amikor a projektet bárki elvezetheti? Alapvetően azért, mert a projekt megfelelő vezetés nélkül beleszalad valamilyen típushibába és megbukik. A projekt menedzsment abban segít, hogy ezeket elkerüljük. Gyakorlatilag egy eszköztárat ad, amivel felvértezve jó esélyünk lesz a sikerre.
Másik fontos aspektusa a menedzsmentnek, hogy egy megfelelően vezetett csapat teljesítménye többszöröse az egyéni teljesítmények összességének.
Éppen ezért az az ember, akin leginkább múlik a siker (vagy a kudarc), az a csapat vezetője.

Hogyan válhat valaki jó projekt menedzserré?
Meg kell tanulni a projekt vezetési módszertant, és sok-sok tapasztalatra szert tenni. Egyik sem helyettesíthető.
Ja igen, és a tapasztalatot sikeres projekten kell összegyűjteni - attól hogy egy típushibát közvetlen közelről elszenvedünk, az még nem jelenti azt hogy legközelebb el tudjuk kerülni.

Címkék: projekt menedzsment project management

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr655211218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása