HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20
Avagy miért van az, hogy miközben az IT-s project manager-ek részletes terveket csinálnak, addig az üzleti oldalról érkező kollégák lazán veszi a dolgokat?

Igen éles a különbség, ha egymás mellé teszünk egy IT-s és egy üzleti oldalról érkező project managert.

Az IT oldalról érkező PM felkészül a megbeszélésre, terveket hoz, formanyomtatványokat tölt ki. Ismer és követ egy bizonyos metodológiát. Dokumentumokat készít, csapatot épít, csapatot vezet.

Ezzel szemben az üzleti oldalról érkező PM nem részletes terveket, hanem a szakértelmét és az elképzelését hozza. Nem ismeri és nem követi a metodológiát. Excel számításokat készít. Nem foglalkozik a csapattal, csak az érdekli hogy elég okos embereket vonjon be a projektbe, és önálló munkavégzésre bíztatja őket.

Nyílván a kétfajta mentalitás okkal alakult így ki. Üzleti oldalon akkor lesz valaki manager, ha nagyon ért az adott területhez, míg IT oldalon aki nagyon ért az adott területhez az általában nem akar manager lenni. Szóval az egyikőjük a szaktudására, a másik a módszertanra és a PM eszközökre alapoz.

Igazából így is, úgy is lehet projektet vezetni. Problémának azt látom, amikor egy IT projektet üzleti oldalról érkező PM akar vezetni üzleti módszerekkel. Mint tudjuk nincs IT projekt üzleti projekt nélkül, ezért potenciálisan minden informatikai projektben ott a kockázat, hogy az üzlet túlmegy saját korlátain.

Az üzleti és az IT projektek között a komplexitás és a kockázat a fő különbség. Ahhoz hogy egy szoftver fejlesztése sikeresen lezáruljon, sok apróságra oda kell figyelni, számos lépést meg kell tenni, ezeket kötött sorrendben. Pl. ha nem figyelünk oda az igények ledokumentálására, akkor a végén kiderül, a szoftver nem felel meg az elvárásoknak.

A másik különbség a kockázat: egy informatikai projektet tele van bukási lehetőségekkel. Nem tehetséges kalózkapitányra, hanem a helyi zátonyokat jól ismerő révkalauzra van szükség. Aki csak arra megy, amerre a szél fújja, az zátonyra fut. A dokumentáció és a tervezés pontosan azt a célt szolgálja, hogy ezeket elkerüljük.

Az ideális megoldás az, ha mindkét PM-ből (üzleti és IT) van egy a projektben, mégpedig olyan felosztásban, hogy az egyik erőskezű, a másik alkalmazkodik hozzá. Két erős vagy két gyenge PM nem jó.

Az tulajdonképpen mindegy, hogy az üzleti projektnek van egy IT alprojektje, vagy az IT projekten belül van egy üzleti alprojekt. A két manager szükségszerűen együtt fog dolgozni, és szükségszerűen fel fogják osztani a feladatokat.

A legrosszabb megoldás az, ha egy projekt alulról jövő kezdeményezésként senki által nincs vezetve. További nagyon rossz megoldás, ha az IT felelősségi körébe utalnak egy alapvetően üzleti projektet (a felelősség tologatás eredményeként), vagy ha egy informatikai projektet üzleti oldalról jövő vezetőre bíznak (túlzott önbizalom eredménye, lásd „majd megmutatjuk az IT-soknak hogyan kell egy projektet megcsinálni").

Címkék: it üzleti project manager management

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr335211238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása