HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Statisztikai adatok az informatikai foglalkoztatottságról és a kiszervezésről

Ezt a rövid magyar nyelvű összefoglalót a ComputerWorld cikke alapján készítettem http://www.computerworld.com/s/article/9136081/FAQ_Data_shows_overseas_shift_for_U.S._IT_jobs

 

A trend továbbra is azt mutatja, hogy a nagy IT szolgáltatók folytatják a munkahelyek kihelyezését LCC (Leading Competitive Countries, azaz India, Kína, Brazília és Oroszország) országokba. 2006-ban amerikai és európai cégek összesen 20%-nyi offshore munkatárssal rendelkeztek, ez a szám 2009-re 30%-ra emelkedett.

Megfigyelhető egy trend, hogy míg ezek a cégek 5%-kal csökkentik a munkatársak számát, addig az LCC országokban 15%-kal növelik.

Az indiai IT cégek (amelyek tipikusan outsourcing szolgáltatásokat nyújtanak, pl. TATA, Satyam, Infosys) dolgozóinak 75-80%-a Indiában van. Gyakorlatilag az egész üzleti modelljük erre épül - a munkaerő és a munka mozgatására.
(Megjegyzés: az outsourcing emiatt egyben offshore-t is jelent, akkor is ha az ügyfél erről nem tud vagy nem akar tudomást venni)

A különbség még szembetűnőbb, ha tudjuk, ezek a cégek bevételük 50%-át Észak-Amerikában szerzik, miközben az észak-amerikai munkatársak száma rendkívül alacsony.

Megvizsgálva egy konkrét példát: a TCS alkalmazottak 91,7%-a indiai. A maradék 8.3%-ból csak 8.7% amerikai, ennél még mexikói (9,8%) vagy chile-i (15.3%) is több.

 

Az IT munkahelyek száma összességében Novemberben érte el csúcsát, azóta esik a gazdasági helyzet következményeként. A múlt év során a 5%-kal csökkent az informatikusok foglalkoztatottsága.

Címkék: it statisztika adatok kiszervezés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr885211239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása