HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Avagy miért tart itt az ország?

Gondolom már mindenkivel előfordult, hogy valamilyen ügyben megkereste a hivatalt, ügyfélszolgálatot vagy önkormányzatot. Előadta, mit szeretne, pl. hogy nem tud munkaidőben bemenni az irodába mert dolgoznia kell, adjanak időpontot munkaidőn kívül. Vagy nem kapott értesítést a díjtételek növekedéséről, ezért azt nem fizetné ki.

Sikerül elmagyarázni az ügyintézőnek a helyzetet. Az ügyintéző megérti a helyzetet, és igazat ad nekünk, maximális szimpátiájáról biztosít, de NEKI MÉGIS MEG KELL TENNIE azt, amivel nem ért egyet.

Nem ezek a kisebb-nagyobb ügyek abszurditásáról van szó, a kafkai élethelyzetekről, hanem arról, hogy az ügyintéző gépiesen azt teszi, amivel egyébként maximálisan nem ért egyet. Mintha egy robot lenne.

Szerintem ez a gondolkodásmód óriási társadalmi károkat okoz. A normális az lenne, hogy mindenki csak azt teszi meg, amivel egyetért, vagy legalábbis nincs határozottan ellene. Elvégre emberek vagyunk, akiknek a gépekkel szemben morális értékrendje van, alapvetően a jót és igazságot követi. Ha ez megszűnik, akkor onnantól kezdve bármi megtörténhet.

Mert végül is mi tartja vissza az embereket attól, hogy tönkretegyék egymás életét? Ugye ott van a jog, a törvények, és a félelem hogy aki rosszat tesz azt elkapják és megbüntetik. De mi tart vissza akkor, amikor remélhetem, hogy nem kapnak el és megúszom a büntetést? Arra van a vallás. És mert a szüleink úgy neveltek fel, hogy lopni, embert ölni nem szép dolog.

A vallás és a saját erkölcsi tartásunk menti meg a társadalmat attól, hogy anarchiába fulladjon.

Amikor azonban az ügyintéző tisztában van vele, hogy a cége kvázi lopott az ügyféltől, jogtalanul számlázott le tételeket, akkor saját neveltetése, erkölcsi tartása miatt vissza kellene adnia azt a pénzt. Ha nem így tesz, ő is ugyanúgy tolvaj, mintha ő maga lopta volna azt a pénzt (vétkesek közt cinkos aki néma). És ha nincs elég tartása a számára előírt folyamattal az adott helyzetben szembemenni, azzal hihetetlen kárt okoz az ügyfélnek, a cégnek (hiszen az ügyfél perelni fog).

Mert a parancs, az utasítás, a folyamat nem minden. A folyamat csak az élethelyzetek nagy részét fedi le, a kivételeket a folyamaton kívül kell kezelni. Ha ez nincs meg, mert az ügyintézőnek nincs erkölcsi tartása, bátorsága vagy tudása ezt tenni, akkor totálisan mindegy, jó-e a folyamat vagy rossz.

A legtöbb esetben egyszerűen egy rossz főnök áll a háttérben, aki nem ismertette a beosztottakkal, mit és miért csinálnak. Mert ha az ember megértené a miértet, akkor tudná, mit tegyen váratlan helyzetben. És pontosan ilyenkor kellene a beosztottnak tennie valamit, hogy a főnököt helyre billentse. Elvégre nem gépek, hanem emberek vagyunk, Isten és törvény előtt egyenlők.

 

Amerikára vágyunk. Amerikában ha valaki nem ért egyet az utasítással, mivel az a társadalmi normákkal ellentétes, akkor nem hajtja végre. És ha ebből „ügy" lesz, akkor ő fog nyerni. A társadalom fontos része, hogy ami nem tetszik, azt alulról jövő kezdeményezéssel meg lehet változtatni. Mivel mindenki így gondolkodik, ezért ez valóban lehetséges.

Ahhoz hogy Amerika itt legyen, csak annyit kellene tenni, hogy mi is így gondolkodjunk. Ne hagyjuk a hétköznapokban az abszurd dolgokat megtörténni. És ha elég sokan leszünk, akkor nem fognak abszurd dolgok megtörténni.

Címkék: társadalom gép morál ember abszurd

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr375211243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Caracalla 2009.08.06. 18:18:12

Vétkesek közt cinkos aki néma (Jónás és Babits szerint legalábbis), de egyébként igazad van.

Ismeretlen_102125 2009.08.06. 18:33:32

Köszönöm szépen, javítottam.

Szelephézag 2009.08.07. 11:19:52

Így igaz. Ám amíg még a káderezés megy (mert rendszerváltás nem volt ugye), addig a szakmai kompetenciák helyett a parancs teljesítése az "érdem" akkor is, ha hibás vagy értelmetlen. Érdekes, egy számítógép azonnal jelez, ha ilyen van, vagyis ezek a hivatalnokok rosszabbak a robotoknál. A robot nem csinál baromságot.

Hesz Roland 2009.08.08. 10:32:33

Csak annyit tennék hozzá, hogy ha bemész amerikában egy hivatalba , érdekes módon pont ugyan ezt fogod tapasztalni. Sőt, Franciaországban is. Meg Kanadában is. Amúgy teljesen igazad van. Az erkölcsi tartás menti meg a társadalmat az anarchiától. Meg a szabálykövetés. Persze felhívnám figyelmedet, hogy az "önnek igaza van, de hát a szabál az szabál" hozzáállás az nem anarchia. Az a leírt betű vallásos követése. Az "amerikában bezzeg" típusú felvetéseket viszont nem értem, hiszen amerikai ismerőseim, az amerikai hírek, volt kollégáim és általam ismert menedzserek cáfolják, cáfolták naponta. És nem írnának több tucat, több száz könyvet az amerikaiak erről a témáról, és nem lenne Dilbert sem. De a poszt mondandójával tökéletesen egyetértek :)

Ismeretlen_102125 2009.08.10. 08:58:23

Nem vitás, hogy Ameriában sincs kolbászból a kerítés, és ott is vannak vaskalapos szabálykövető hivatalnokok. Lehet hogy egy amerikai számára az amerikai hiatal túl bürokratikus, nekem aki mindkettőt megtapasztalta az amcsi sokkal rugalmasabbnak, jobbnak tűnt. Ugye kezdve ott hogy sehol nem volt vészes a sorbanállás, valódi egyablakos ügyintézés volt (nem úgy mint a postán), nem kellett formanyomtatványokat töltögetni, minden pillanatok alatt elkészült, és ha nem szokványos problémával mentem oda, arra is tudtak mondani valamit. Olyan esetekről most nem is beszélve, hogy valaki a gyorshajtás büntetését megtámadja azzal az indokkal, hogy igaz hogy a tábla 60mph-t írt elő, de az utat építő vállalkozás 70mph-ra tervezte és építette az utat, szóval ott akár 70-nel is lehetne menni.
süti beállítások módosítása