HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Végre egy film bemutatja a multik valódi világát

Az „I am running Sainsbury's" című rövid sorozat abban (is) egyedülálló, hogy - a profi megvalósítás mellett - egy valódi multit mutat be valódi oldaláról, valódi átlagemberek részvételével.

A legelső szembetűnő dolog a zene, a kép, a szöveg és a történet teljes összhangja. Félig dokumentumfilm, félig kandi kamera, félig reality. A szereplők teljesen valósak. Mindegyik főszereplő átlagember, a szó pozitív értelmében. Nem botrányhősök, gyarlóak és hibáznak, átlagos háttérrel rendelkeznek, semmi extra. Nincs szőke szilikoncica és nincs kigyúrt macsó. Enyhén túlsúlyos emberek, akik az eszükkel próbálnak kezdeni valamit.

Ha valaki végignézi a részeket, az is feltűnik, hogy a kamera túlnyomórészt az áruházat mutatja belülről: vásárlók jönnek-mennek, valaki levesz a polcról valamit, a munkatársak takarítanak, árut rakodnak vagy a pénztárgépnél pörögnek. Öltönyösöket, irodát csak elvétve látni.

A film a gemba-ra összpontosít, és ez megfelel egy multi valódi szemléletmódjának: a cég az ügyfelekből él. Az eladás jelenti a mindent, hiszen ebből lesz pénz. A fontossági sorrendben az ügyfelek után azok a munkatársak következnek, akik az ügyféllel dolgoznak, az eladást támogatják: pénztárosok, árufeltöltők, takarítók, pultosok, stb. A menedzserek valahonnan a háttérből támogatják az egészet.

A vezetők szerepét is igen jól sikerült elkapni: a vezetők a háttérben állnak és támogatnak. Rövid megbeszélések, gyors és határozott döntések. Határidők vannak, terveket készítenek, elmondják a célkitűzést és értékelik az eredményeket. A vezetők nagy része együtt él a beosztottakkal, nem távolságtartásra hanem a közvetlen kapcsolatra törekszik. Láthattuk a CEO-t amint boltot látogat: nem hivalkodik, nem fogadja díszsorfal és vörös szőnyeg, hanem átlagember módjára besétál, köszön és beszélget (nem számonkér és nem utasít).

Nagyon tetszett, hogy végre nem egy „ponyva mű" próbálja meg bemutatni a multit. Hazánkban számos „szenzációs tényfeltáró leleplező könyv a multik világáról" jelent meg. Ezek nagy része valahol Dilbert és Kafka metszéspontjába helyezte a nagy cégeket. Habár én is szeretem Dilbertet olvasgatni, és elismerem hogy ezek a vicces/szomorú esetek bizony megtörténnek, de Dilbert és Kafka alapján nem lehet felépíteni egy multit. Pontosan mintha vidám katona-történetek alapján próbálnánk meg kitalálni a hadsereg működését, az se tükrözné a valóságot.

Aki ezeket a „leleplező" könyveket olvassa, ugyan jót szórakozhat, de nem fogja jobban ismerni a multikat, mint a könyv elolvasása előtt. Amit olvasott, nem jelent valós útmutatást.

A film óriási érdeme, hogy a szórakozásra vágyó nagyérdemű számára mutatja be az igazi, valódi multit. Annyira hitelesen, hogy tananyagként használnám.

Címkék: reality menedzsment sainsbury sainsburys tananyag management valódi

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr685211246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxina 2009.08.13. 14:14:58

Szia, hol lehet megnézni, elérni a filmet?

Ismeretlen_102125 2009.08.13. 15:08:31

A Channel 4 (UK) készítette saját mini-sorozat, ha jól tévedek júniusban kezdték vetíteni Angliában. Azért tudok róla, mert ott láttam. Sajnos a magyar tv-csatornák kínálatát elnézve nem hiszem, hogy valaha is elérhető lesz Magyarországon, marad a P2P...
süti beállítások módosítása