HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Sok fejlesztő gondolja azt, hogy Teamwork = Team Server. Pedig nem!

Annak idején amikor megjelent a Team Server, volt egy beszélgetésünk a fejlesztőkkel. Nagyjából az volt a téma, hogy össze kellene rázni a csapatot, fejleszteni a csapatmunkát, jobban együtt dolgozni. Nagy meglepetésemre az egyikőjük bedobta, hogy telepítsünk Team Server-t, és ezzel részükről a kérdés letudva.

A meglepetés onnan származott, hogy a fejlesztők a csapatmunkában egy eszközt láttak, míg számomra a csapatmunka „soft skill", amit lehet ugyan eszközökkel segíteni, de továbbra is elv és koncepció marad.

A szoftver fejlesztés az alapvető tevékenységet tekintve magányos munka: a fejlesztő a gép előtt ülve próbálja kitalálni, hogyan oldja meg a feladatot, aztán püföli a kódot. Azt is mondhatnánk: kódvető kisiparos.

Ahhoz persze, hogy a kódból alkalmazás legyen, persze sok egyéb dolgot is kell csinálni. Mondjuk előzetesen tervezni kell, utóbb pedig tesztelni, hogy jó legyen. Előbbihez egy architect-tel, utóbbihoz egy tesztelővel kell együtt dolgozni.

Ha még egy lépést hátrébb lépünk, akkor azt látjuk, hogy nem csak alkalmazásra van szükség, hanem olyan alkalmazásra, ami megoldja az üzleti problémát, megoldja az igényeket. Ehhez előzetesen szükség van az igények alapos elemzésére, illetve a szoftver elkészülte után annak üzleti validálására, felhasználói kézikönyvre és oktatásra. Ehhez rendszerszervezőre, trainerre és tanácsadóra van szükség.

Ahhoz hogy ez működni tudjon, egy csomó embernek kell szorosan együttműködnie. Fontos a jó kommunikáció, a megfelelő tervezés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy valahol tárolni kell dokumentumainkat, valahol össze kell gyűjteni az igényeket, valahol követni kell a tesztelés állapotát. Azaz a csapatmunkához, a szoros együttműködéshez szükség van eszközökre.

A Microsoft a Team Server-rel ezt az igényt célozza, próbál eszközt adni a csapatmunkához. A probléma ott van, hogy egy gonosz marketingfogás keretében a fejlesztőket abban a hiszemben hagyja, hogy ezzel minden probléma megoldódik - a lényegről mélyen hallgat. Kalapácsot és szöget ad olyanok kezébe, akik nem láttak még szekrényt.  

Ott, ahol nem kalapácsra, hanem szekrényre lenne szükség...

Címkék: server csapat team csapatmunka teamwork

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr175211254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása