HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

„A change request is a document containing a call for an adjustment of a system; it is of great importance in the change management process.” - Wikipedia

„A change request is a document containing a call for an adjustment of a system; it is of great importance in the change management process.” - Wikipedia

Nem olyan régen egy megbeszélésen jártam, ahol különböző területek európai vezetői vettek részt, és arról beszélgettünk, hogyan tudná a cégünk jobban kezelni a változás igényeket.

A legelső benyomásom az volt, hogy a változás igények kezelésére minden terület kialakított egy folyamatot. Ezek a folyamatok nagy vonalakban hasonlítanak egymásra (hasonló lépésekkel és döntési pontokkal), de valójában egyik folyamat sem azonos a másikkal. Vagy a lépések sorrendje tér el, vagy extra lépéseket tartalmaz, vagy másképp hozzák meg a döntéseket az egyes pontokon.

Nagyjából fél napot beszélgettünk ezekről a dolgokról, próbáltunk egységesíteni, amikor kiderült, hogy dacára minden hasonlóságnak és egymásra hasonlító folyamatoknak, a változás alatt mindenki egészen mást ért.

Az infrastruktúra és üzemeltetés területen dolgozó vezetők számára a változás valójában telepítést jelent. Például egy új szerver építése, új szoftver verzió élesbe telepítése, konfiguráció változtatás. Azaz változás a meglévő infrastruktúrán. Az, hogy kinek miért van erre szüksége, hogyan jutottunk el idáig, az nem annyira érdekes. Csak az, hogy este 20:00-kor a ZBERG28 nevű szerverre fel kell telepíteni a 431353-es számú telepítő csomagot az ott megadott lépések szerint.

A szoftverfejlesztés számára a változás nem más, mint egy kitöltött+jóváhagyott változáskérelmi formanyomtatvány, ami elkezdődik a kérelem megkapásával, befejeződik a kérelem sikeres megvalósításával, a telepítés pozitív visszaigazolásával és a kérelem lezárásával. Ennek a hosszú folyamatnak része a telepítés (lásd előző bekezdés), de ez csak egy lépés a sok közül. Ráadásul nem is a legfontosabb, mert az inkább az elemzés és a tesztelés.

Az üzleti döntéshozók számára a változás nem más, mint olyan igény, ami kellő haszonnal jár ahhoz, hogy eljusson a lista élére, és ezért méltó legyen a változáskérelmi nyomtatvány kitöltésére. Számukra a folyamat ott kezdődik, hogy összegyűjtik az ötleteket. A munka derékhada az, amikor az egyes ötleteket kiértékelik, cost-benefit és ROI számításokat végeznek, és utána döntés hoznak. Miután a döntés megvan, csak lepasszolják a fejlesztőknek, és innentől a munka számukra nagyjából véget is ért (leszámítva a számukra kevéssé fontos tesztelést és éles indulást).

A munkatársak (IT szakszóval: felhasználók) számára a változás egy új ötlet vagy egy új kérés, amit bedobnak a megfelelő virtuális ötletládába, aztán imádkoznak, hogy megvalósuljon. Számukra a folyamat az ötlettel kezdődik. A munka javát azt jelenti, hogy lobbizni kell az ötlet megvalósításáért, gondoskodni róla, hogy a listán előre kerüljön. Ezzel a munka java le is van tudva, már csak várni kell, hogy kész legyen. Hogy mivel jár az ötlet megvalósítása, hányszor kell a rendszerszervezőnek összeülnie a szakértőkkel, a fejlesztőkkel és az architect-tel, az nem annyira érdekes.

A konklúziót a Kedves Olvasóra hagyom J

Címkék: it változás change

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr365211312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2010.03.03. 09:32:24

A béka lent lakott a kútban, ha szomjas volt, ivott a kút vizéből, ha éhes volt, kicsiny rovarokat evett. Pacsirta szállt a kút fölé, leült pihenni a kút kávájára. A béka megkérdezte: - Te hogy kerülsz ide? - Sokat repültem, elfáradtam, megszomjaztam, innék a kútból – felelte a pacsirta. - Ugyan, ne túlozz! Az égbolt akkora, mint a kút nyílása, hogyan fáradhattál ki annyira? - Tévedsz barátom, az égboltnak nincsenek határai, végtelen. - A béka felnevetett: Ne akarj okosabb lenni nálam! Naphosszat itt ülök a kútban, és az eget bámulom! Kizárt dolog, hogy tévedjek!

Sándor · http://www.esendem.eu 2010.03.15. 09:15:43

Ezen semmi csodálkoznivaló nincs, hiszen különböző folyamatok változásairól beszélünk.
süti beállítások módosítása