HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Beosztottként a főnököt kritizálni könnyű, de főnökként a beosztottat motiválni nehéz.

Beosztottként a főnököt kritizálni könnyű, de főnökként a beosztottat motiválni nehéz.

A motivációról (és arról, hogy meddig marad az ember a cégnél), jelentős részében a főnöke „tehet”. Ezért nagyon fontos minden menedzser számára, hogy tudjon és értse a motivációt.

Nem olyan régen egy ilyen beszélgetésben vettem részt – mit tehet a menedzser a motivációért?

Első helyen mindenkinek a pénz jut eszébe. A valóság az, hogy egy multinál költséghelyekkel és előre jóváhagyott költségvetéssel dolgozunk. Azaz nincs közvetlen lehetőség azonnal prémiumot, fizetésemelést adni, ha valaki jól teljesített. A realitásokhoz az is hozzátartozik, hogy a cég igyekszik minden költséget – így a fizetést is – nem növelni évről évre. Sőt, inkább csökkentési lehetőségeket keres (ez a saját jól felfogott érdeke).
Létezik éves értékelés, HR által kidolgozott és menedzselt bónusz rendszer, de ezen felül a főnök kezében nincs eszköz plusz pénzt kiosztani.

A következő motivációs tényező lehet a stabilitás, a munkahely biztonsága. Ezt elsősorban mindenki a saját főnökétől várja, de valójában ezt nehéz biztosítani. Ha a felsővezetés leépítést határoz el, akkor vágni kell, bármennyire is bizonygatja a középvezető, hogy a munkához szükség van ennyi emberre.
Vagyis ez megint egy olyan tényező, amit megígérni megígérhetünk, de egy középvezetőnek kevés rá a befolyása.

Amivel át lehet csábítani a tehetséges kollégákat, az sok esetben valamilyen extra egyéni juttatás. Például ingyen pizza pénteken, céges autó, parkolóhely, menő telefon, otthonról végezhető munka, rugalmas munkaidő. Ezekre aztán végképp semmi kihatása nincs egy alsó- vagy középvezetőnek. Ha a tulajdonos vagy a HR belevette az adott juttatást a csomagba, akkor van, ha nem, akkor nincs.

Az előléptetés, karrier építés az oka sok munkahelyváltásnak. Célszerű lenne tehát, ha a cég nyújtana ilyen lehetőségeket. A valóság az, hogy előléptetni csak akkor lehet valakit, ha üresedés van. Hiába dolgozik eszméletlen jól valaki, ha a főnöke ott van és jól végzi a munkáját. Nem lehet csak azért kirúgni vagy áthelyezni valakit, hogy egy tehetséges kollégának előmenetelt nyújthassunk.
Meglehet, hogy a beosztott azt várja el főnökétől, a cégtől, hogy a következő 1 éven belül menedzserré avanzsálhasson, de ez nem rajtuk múlik. Ha adódik ilyen lehetőség, akkor lesz, ha nem, akkor nem. Maximum annyit lehet megígérni, hogy egy üresedés esetén a beosztottat számításba veszik.

Tanulási céllal elhelyezkedni egy munkahelyen nem feltétlenül mindenki álma, pedig nyugatabbra sokan így gondolkodnak, és jól működik. Csakhogy ez megint a cég egy adottsága, nem pedig olyas valami, amit a főnök biztosíthat. Ha a HR rendszeresen szervez továbbképzéseket, ha a cég befektetésnek tekinti a munkatársakat, akkor lesznek ilyen lehetőségek. Ha nem, akkor hiába a jóindulat.

A munkahelyi körülmények is sokat nyomnak a latba: tágas iroda, asztal az ablak mellett, szép irodaház, étkezési lehetőségek, csócsó szoba, legújabb számítógépek. Sajnos ezek megint olyan dolgok, amiket nem a főnök, hanem a tulaj és az Üzemeltetés/IT dönt el. Ha van pénz csili-vili irodát bérelni, számítógépeket sűrűn cserélni, akkor lesz. Ha nem, akkor nem lesz.
Az ablak mellett pedig csak korlátozott számú helyek vannak – akárhogyan is okoskodunk.

Sokakat az érdekes feladatok, a kihívások motiválnak. Viszont menedzserként tudom, hogy a munkának nem csak az érdekes feladatok a része, hanem vannak nehéz esetek, bonyolult feladatok, éjszakázások, rövid határidők, kiabálás és veszekedés. Valakinek ezeket is meg kell csinálnia. Ezért nem lehet garantálni, hogy valaki csak a jót, a szépet kapja.

Nagyot tud dobni valakinek a morálján, ha munkáját elismerik. Főleg ha mondjuk keményen dolgozott, hétvégézett, és teljesítette az elvárásokat. A gond ezzel az, hogy a cég szempontjából máshol lehetnek a súlypontok. Lehet, hogy az a keményen meghajtott és időben teljesített projekt összességében nem annyira fontos a stratégiai célok eléréséhez, mint egy másik projekt, ahol a munkatársak kevésbé hajtottak.
Egy autóértékesítő cégnél kinek a munkája fontosabb? A rendszergazdáé vagy az értékesítőé?

Ha az elismerés konkrét prémiummal is jár, akkor az megint egy olyan dolog, amit a HR dolgozott ki, nem az adott vezető. Tehát annak végrehajtására csekély a befolyása.
Például ha a cég a válságra hivatkozva megvágja a prémiumot…

Utoljára pedig annak a lehetősége, hogy a beosztottakat bevonják a döntésekbe, informálják arról, mi zajlik a cégnél. Ez bizonyára hatékony módszer LENNE, ha lenne értelme – ha a beosztottak ismernék a cég működését teljes egészében, és rendelkeznének azokkal az ismeretekkel, hogy a különféle metrikákat értelmezzék.

Mit tehet az a főnök, akit beosztottait motiválni szeretné?

Sok apró dolgot, a legfontosabb célok kitűzése, értékelés és elismerés.

Hasznos dolog év elején leülni a beosztottakkal, és megbeszélni, hogy az adott évben mit kell csinálniuk, mik az elvárások. Ezeket az elvárásokat konkrétan lebontani 3-5 pontra, amelyek érthetőek, mérhetőek és számszerűek.

Év közben (tájékoztató jelleggel) és év végén értékelni kell a célok végrehajtását, azaz megnézni az eredményeket és visszajelzést adni róla. Ideális esetben a HR által kidolgozott bérezési rendszeren keresztül az éves értékelésnek pénzbe vágó vonzata is van.

Az elismerésről már írtam, hogy nehéz dolog. Amire egy menedzser mégis odafigyelhet az az, hogy a teljesítményt megköszönje, méltassa. A pozitív visszajelzés csodákra képes. Nem csak a „díjazott” esetében, hanem a többi kollégával is.

Címkék: hr motiváció

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr385211320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2010.03.26. 09:28:33

Motiváció. Nem tudom ki hogyan van vele, de ha a főnökről tudja az ember, hogy kiáll a csapatáért, megvédi őket - már ha megérdemlik persze -, akkor az motiváló tud lenni. E mellett még az elismerés, akár csak csapaton belül is, nagyon sokat dob a dolgon. Jó közérzet, jó hangulat, az ember jobb kedvvel megy be dolgozni.

Imre János · http://www.anwalen.hu 2010.03.26. 10:17:20

Alapvetően fix pénzkerettel is meg lehet oldani a motivációt. Ha feltételezzük, hogy nem minden alkalmazott teljesít azonosan jól, akkor azonnal kiderül a rosszabbul teljesítőktől elvonható pénz a jobban teljesítők javára. Olyan motivációs rendszert kell kidolgozni, amely a kijelölt célokkal azonos teljesítéseket motiválja, a többit bünteti. Így nem csak automatikusan megvalósul a jutalmazási és büntetési rendszer, de a rosszul teljesítők bére annyira lecsökken, hogy önmaguktól felmondanak, és így folyamatosan szelektálódik is a munkaerő, ugyan akkor a jó munkaerő megmarad és jól érzi magát, hiszen teljesítménye jutalmazott, és kézzelfogható.

Radical 2010.03.26. 11:04:35

Nagyobb pénzügyi cégnél dolgozom és a listát végigpipálhatom. A közvetlen főnökünk amellett, hogy emberileg is rendben van, szakmailag is fölöttünk áll. Megbecsülik a munkát, szívesen dicsérnek. Amivel nem értek egyet, hogy egyszerű magas bérezéssel lehet inspirálni valakit. Ha valaki sz***k bele mindenbe akkor magas bér mellett ugyanezt fogja csinálni. Ha valakinél nem működik az "ezért a pénzért ezt a munkát vállaltam" elv az alapból hiányosság szvsz.
süti beállítások módosítása