HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A multi cégek két véglete, némi munkakeresési tanáccsal fűszerezve.

A multi cégek két véglete, némi munkakeresési tanáccsal fűszerezve.

Állítólag felmérés szerint a fiatalok körében elterjedt a multikkal kapcsolatos negatív sztereotípia, azaz a „multi” szó a gonosz, kizsákmányoló kapitalista megtestesítője. Ugyanez a kép olvasható ki munkakereső fórumokon (bár ezen fórumok hitelessége erősen kérdéses).
Furcsa mód ennek ellenére a többség multinál képzeli el karrierjét.

Mivel én multinál dolgozok, felmerül a kérdés, hogy a Kedves Olvasó engem most
A) sajnáljon?
B) irigyeljen?

Ha valaki engem kérdezne a kérdésről, akkor én speciel örülök neki. Itt lehetőség van, hogy hatékonyan és eredményesen dolgozzak. A kapitalizmus azt is jelenti, hogy a cég saját jól megfontolt érdeke, hogy termeljek, hogy minél jobban termeljek. Ezért mindent megkapok, hogy termelhessek, beleértve a megfelelő motivációt is (közeg, elismerés, tanulási és fejlődési lehetőség).
Ez egyben azt is jelenti, hogy minden nap mérlegre raknak, és minden nap hoznom kell az elvárásokat.
Ebben nincs semmi rossz vagy szégyellenivaló. Inkább az lenne furcsa, ha nem így lenne.
És ezért értem meg azokat a fiatalokat, akik multihoz akarnak menni dolgozni.

Na de nem minden multi ilyen. Sőt, feltehetőleg az olvasók jelentős része szerint nem ilyen. A különbség abból fakad, hogy kétféle multi van – az, aki a tisztességesen termel/fejleszt/épít/gyárt, és az, aki csak lekaszálja a piacot.

Talán nem mindenki előtt ismert dolog, de amikor az EU szavazásnál az IGEN-re szavaztunk, akkor azt is eldöntöttük, hogy Magyarország tagja lesz az egységes európai piacnak. Lehet, hogy a média kizárólag a mákos bejglivel, a külföldi munkavállalással és az EU által nekünk adandó pénzzel foglalkozott, de ennél azért többről volt szó. Az EU csatlakozással tehát piac lettünk, vagy ha úgy tetszik egy új, friss legelő, amit le lehet kaszálni.

Ennek megfelelően jöttek azok a multik is, akiknek hazánk csak egy piac. Nem, termelni, gyártani, értéket teremteni nem akarnak, mert azt otthon teszik. Ilyen értelemben mi számukra csak egy „másodrendű” ország vagyunk.
És mint ilyen, nekik az a lényeg, hogy a munkaerő olcsó legyen, és kapjon adókedvezményt. Jó vagy rossz a munkaerő, motivált vagy nem, teljesen mindegy. Ez nem gonoszságból van így, hanem jól felfogott kapitalista logika: ha itt csak pusztán eladunk valamit, akkor a helyi leányvállalat nem ad hozzá értéket, ergo az egyetlen profit-növelési lehetőség a leányvállalat költségének csökkentése.

Simán el tudom képzelni, hogy egynémely multi tényleg elmegy az extrém végletekbe, amikor stopperrel számolják a munkavégzésre fordított időt, lelakatolják a fénymásolópapírt és a wc-papírt, stb stb.

Nem akarom lehúzni azokat, akik ilyen helyen dolgoznak, hiszen mondjuk egy pénztáros vagy árufeltöltő is tisztességes, becsületes és kemény munkát végez, amiért cserébe kemény magyar forintokat kap. Csak arra célzok, hogy ezek a becsületes munkások esetleg nem kapnak meg mindent támogatást a cégüktől, esetleg a főnökük vagy a menedzsment szemében ők nem annyira értékesek.

(Megjegyzés: ilyen multikra is szükség van, mert az ügyfelek részéről igény van rá, és mert versenyt keltenek. Meg persze nem elfeledve azokat a magyar multi cégeket, akik a budapesti főhadiszállásról kiindulva kaszálják le a szomszédos országok piacait, pl. MOL, OTP)

Úgy gondolom, a kapitalista multicégnek e két véglete van, e két arca, ami nagyban különbözik.

Bónuszként tanács álláskeresőknek: amikor az ember multihoz megy állásinterjúra, célszerű alaposan végiggondolni, az adott állás melyik lesz e két véglet közül. És mindenki döntse el, hogy az értékteremtés vagy biztos fizetés érdekli-e.

Címkék: multi

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr855211333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petya 2010.04.19. 21:58:55

Szervusz! Bár én még nem dolgoztam multinál, az egyetemista ismerőseimtől nem hallok túl jó véleményeket. Legtöbbjük gyakornokként dolgozik/dolgozott például HP-nál, IBM-nél, ERSTE-nél vagy IQSYS-nél. Az elmondásaik alapján nekem az jön le, hogy a gyakornoki pozíciók a kizsákmányolásra mennek. Nagyon szépen elhitetik az egyetemi hallgatókkal, hogy multinál dolgozni nagy szó, és "tök király vagy, ha ott dolgozol". Ennek hitében a hallgatók szinte örülnek, ha egyáltalán multinál dolgozhatnak, miközben a multi hihetetlenül minimális összegekkel szúrja ki a szemüket. Majd amikor a hallgató végzett a tanulmányaival, és nem tud már hallgatói jogviszony igazolásának hiányában gyakornoki pozíciót betölteni, akkor közlik vele, hogy sajnos teljes munkaidőben nem tudják alkalmazni. Természetesen másnap már ott dolgozik náluk az új gyakornok ... szintén éhbérért. Mi ez, ha nem kizsákmányolás? További meglátásom a hallottak alapján, hogy olyan durván monoton adminisztráció szagú munkákkal kínálják meg a gyakornok ismerőseimet, amihez egy érettségi is elég lenne ... Ez szintén azt az elméletemet támasztja alá, miszerint a multik maguk köré nagy hypeot építenek, és elhitetik az egyetemistákkal, hogy "nálunk van a mennyország, és teperned kell, ha be akarsz jutni". Negyedszer pedig, azt hittem a HR szakma már van annyira jó, hogy tényleg tudja ki kell a cégnek, és azt meg is találja. De úgy látszik nem, hiszen diplomás embereket vesznek fel olyan pozíciókra, amit egy jobb érettségivel és józan ésszel el lehet látni ... Szóval értem én, hogy jó pozícióban már változatos és kevésbé robotolós a munka, de az út, ami oda vezet, az számomra eléggé elszomorító. :(

Ismeretlen_102125 2010.04.20. 10:08:36

@Petya, Hasonló sztorikat én is hallottam az ismerettségi körben, a jelenség létezik. De ugyanakkor tudok olyan gyakornoki helyekről (például aki nekem dolgozott), ahol nem titkárnői munkát kellett végezni, hanem valódi szakmait. Itt is a cégek kétarcúsága mutatkozik meg: vagy értelmes lesz a munka, és bevonják az értékteremtésbe az ifjú titánt, vagy olcsójánosnak nézik. Hogy érdemes-e gyakornokként multihoz menni? Biztosan sok helyen bele lehet futni a fenti problémába, ám szerintem még mindig a multiknál akad nagyobb eséllyel valódi gyakornoki munka. A magyar kkv-knél szerintem ennek egész egyszerűen nincs hagyománya. A 13. Management Fórum-on volt egy fiatal felszólaló, aki elmondta, hogy 1 évet lehúzott egy multinál, nem szerette, elment egy kkv-hez, 1 év múlva pedig rájött hogy mégiscsak a multi volt az igazi. A kérdés-felvetés egyébként nagyon jó, köszönöm szépen. Egy későbbi postban konkrétan leírom, hogy nálunk hogyan működik a gyakornoki program, és hogy ki a felelős a problémákért.

Petya · http://susnya.hu/ 2010.04.20. 19:39:01

Kedves akocsis, köszönöm a választ, és kíváncsian várom az írásodat, meglátásodat arról, hogy nálatok hogyan működik a gyakornoki program. Engem a hallottak leginkább csak abban erősítettek meg, hogy el kell indítanom a saját vállalkozásomat, de függetlenül a vállalkozásom sikerétől még ki szeretném majd próbálni magamat egy multinál is, hogy lássam mit hagyok ki, vagy hova kerülök majd, ha mégsem leszek sikeres vállalkozó. Erről jut eszembe, esetleg tudsz arról is mesélni valamit, hogy például nálatok hogyan értékelik munkaerőfelvételkor azt, ha a jelentkező már vezetett saját vállalkozást?

Ismeretlen_102125 2010.04.20. 20:08:18

Engem munkaerő felvételkor a tudás, tapasztalat és a referencia érdekel. Az irreleváns, hogy vezetett-e saját vállalkozást valaki. Szerintem a vállalkozás nem jelent előnyt, és talán abból a szempontból hátrány, hogy multihoz multitól jövő embert vesznek fel szívesen.

activer 2010.04.20. 22:19:35

@Petya Csak bíztatlak, a saját vállalkozás a legizgalmasabb dolog a világon! Ha nem jön be az sem baj, ugyanis ha alkalmazottként helyezkedsz el a próbálkozásod után, akkor igen is vannak olyan helyek/emberek ahol/akiknél számít (abszolút pozitív értelemben) a vállalkozói múlt. Vállalkozóként nagyon sok olyan tapasztalattal fogsz rendelkezni, amivel alkalmazottként sohasem szerezhetnél meg! Az országot gazdaságilag a magyar vállalkozások emelhetik csak fel, hajrá! Sok sikert!

m 2010.04.21. 02:31:20

mondjuk a sajat vallalkozas szvsz csak akkor elony, ha maga a vallalkozas (mint tevekenyseg) olyan extra ismeretekhez juttatott, amit gyakornokkent nem tudtal volna megszerezni. Pl. informatikaban az, hogy nincs gyakornoki (esetleg enterprise) multad, ellenben volt egy vallakozasod, az nem nagyon fog segiteni a szakmai felveteli soran. Ugyanez pl. egy ugyvezeto eseteben lehet, hogy egeszen mas elbiralas ala tartozik. Nekem van egy ismerosom, pont nehany napja volt interjun egy multinal, ahol anno en is kezdtem - gyakornokkent, majd meg nehany evig teljes munkaidoben. Egy kisebb magyar cegnel vezeto fejlesztokent dolgozik, ami (ott eppen) annyit jelent, hogy mar sajat csapata van (kis management), ill. idonkent architekturalis donteseket is hoz (kis tervezes). A multinal angol altalanos es azt kovetoen magyar szakmai interju volt - erdekes jelenseg, hogy a szakmait nem tudtak/akartak angolul lebonyolitani, pedig az elso kor alapjan maguk a jelentkezok erre kepesek lettek volna, a multi meg ugye... nos, meg ha magyar irodarol van is szo, alapvetoen multi. Emberunk ide vezeto fejlesztonek jelentkezett, az elso koron atment, a masodikon viszont a gyakornoki es a kezdo fejleszto kozotti urbe sikerult bepozicionalnia magat (mondjuk, hogy otos skalan gyenge kettes, ahol a vezeto fejleszto a 3,5 - 4-es szintek korul kezdodik). A multis interjuztatok szerint az eredmeny annak volt koszonheto, hogy bar latszott, hogy az illeto otthon van az altalanos fejlesztesben (ismeri a technologiat ugy altalaban), egyaltalan nincs enterprise tapasztalata, igy az ezzel kapcsolatos tudas is teljesen hianyzik (nem egyetemi anyag). Ezek egy reszet pedig meg egy gyakornok is megtanulta volna egy masik, hasonlo multinal (ehberert, es valoszinuleg masoktol ellesve azon a projekten, ahol o csak az unalmas tucatmelot csinalta), mint ahogy egy reszet en is pont ennel a multinal tanultam el sok evvel ezelott. Attol is fugg egyebkent, ki melyik jatszoteren akar jatszani. Az enterprise tudas sem elony kis cegnel... mig mondjuk az, hogy szamlakepes vagy, igen.

Petya · http://susnya.hu/ 2010.04.21. 17:41:53

@akocsis: Csak számít valamit, hogy az illető koordinált-e azelőtt embereket, vagy sem? Ha igen, akkor milyen területen és hány főt, függetlenül attól, hogy az kkv volt? Persze lehet, hogy a csak én vonnék le helytelen következtetéseket ezekből az információkból. @activer: Köszönöm a bíztatást, én is nagyon érdekes és értékes kihívásnak tartom egy vállalkozás megvalósítását, vezetését!

Ismeretlen_102125 2010.04.21. 19:19:03

@Petya: Ebben igazad van, de nem ezt mondtam. Azt mondom, hogy ha van 2 jelölt, mindkettő koordinált embereket, az egyik multinál a másik kkv-nál, akkor egy multis állás esetén az előbbinek nagyobb az esélye. KKv-s állás esetén meg az utóbbinak.

Petya · http://susnya.hu/ 2010.04.21. 21:37:51

Ezt így már nem vitatom!
süti beállítások módosítása