HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Amikor IT managerekkel találkozok, és szóba kerül, ki honnan, milyen területről jött, mindig meglepődök. Arányokat tekintve, 12 managerből csak 2 volt eredeti informatikus.

Amikor IT managerekkel találkozok, és szóba kerül, ki honnan, milyen területről jött, mindig meglepődök. Arányokat tekintve, 12 managerből csak 2 volt eredeti informatikus.

Amikor kicsi voltam, már akkor is számítógépeket bűvöltem, ezért aztán logikusan műszaki szakközépbe, majd egyetemre prog-mat szakmra mentem, amit befejezve IT-s szakemberként helyezkedtem el. IT-s szakemberből pedig logikus lépésként lettem vezető fejlesztő, Project Manager majd IT manager.

Azt hittem, hogy ez egy teljesen szokványos karrier-út. Kollégákkal (managerek) beszélve viszont az derült ki, hogy nagyon nem az.

Más szakmában a vezető „alulról” jön, például orvos főnöke orvos, a korház vezetője orvos, és nem mondjuk egy vegyészmérnök. IT vezetők között szétnézve alig fogunk találni IT diplomást. Valamiért sokkal gyakoribb a villamosmérnök, gépészmérnök vagy vegyész végzettség. Magyarországon pedig a közgazdász a másik „favorit”. Érdekes lenne felmérést végezni – erre nekem nincs lehetőségem -, de úgy tippelem, hogy kb 12 managerből átlagban 2 volt eredetileg is IT-s.

(Valaki utánanézhetne, hogy az Év CIO-ja díjat milyen diplomával lehet a legnagyobb eséllyel elnyerni, úgy tippelem hogy gazdaságival)

Az a vicces oldala dolognak, amikor az ember egy IT manager megbeszélésen elkezd nem-közérthető műszaki szlengben beszélni, mondjuk azt mondja, hogy „a middleware interfész hibákra megoldás lenne, ha fokozatosan átállnánk a SOA architektúrára”. Lesznek a teremben 2-en, akik bólogatnak, és 10-en, akik kétségbeesetten pislognak, mert semmit sem értettek a mondatból.

Természetesen nem kritizálni akarom ezeket az embereket. Mindegy az, hogy ki milyen iskolából jött, ha a szakmaváltás sikeres volt, és jelenlegi munkáját maradéktalanul ellátja. A fentieket inkább csak érdekességnek tekintem, amik olyan kérdéseket vetnek fel, mint:
- Miért nem lesz az IT-sokból manager?
- Miért lesz a pályaelhagyókból nagyobb eséllyel manager?
- Milyen is a tipikus IT manager – ha már tudjuk, hogy nincs informatikai diplomája?

1) Miért nem lesz az IT szakemberekből manager?

Hirtelen egy csomó okot is tudnék erre mondani:
- Mert egy jó IT-s guru legalább annyit keres, mint egy manager
- Mert a jó szakember a szakmájával akar foglalkozni, nem papírmunkával és nehézkes ügyfelekkel
- Mert inkább kimegy külföldre, mint hogy itthon karriert építsen
- Mert a sztereotípiák nem kedveznek ennek a váltásnak – a fejlesztők tipikusan a vezetőket és a felhasználókat tartják „ellenfélnek”
- Egy jó IT-s általában lenézi az öltönyös dilettánsokat, eszébe se jutna azzá válni
- A sikeres informatikai szakember az önmegvalósítás és a szakmai fejlődés az egyik legfontosabb motiváló faktor, amit elveszítene vezetővé váláskor
- Egy jó IT szakember inkább saját vállalkozást indít, mintsem hogy középvezető legyen egy nagy cégnél
- A technológia folyamatosan változó világának követése annyi tanulást igényel az IT szakemberekből, hogy emellett nincs lehetőség mást tanulni (pl. management tudományok)
- Managarré válni nem jelent előrelépést az IT-sok számára

2) Miért lesz az alapvetően nem IT-s emberekből nagyobb eséllyel IT manager?

Itt is akad néhány tippem:
- Mert kevesebb tanulással lehet valaki IT manager mint IT guru
- Mert másképp nehezebb lenne bejutni az IT-ba (a guru pozíció már foglalt)
- Managerré válni pályaelhagyás, kinek menne jobban mint egy eleve pályaelhagyónak?
- Aki más vonalról jött, az lehet, hogy jobban tud ügyfeleket, embereket, adminisztrációt kezelni, mint az erre alapvetően nem fogékony IT-s
- Egy IT szakember interjún kőkemény tudást kell letenni, egy IT manager interjú meg inkább beszélgetős
- Mert az lesz IT manager, aki tudatosan tervezi a karrierét, szemben a tipikus IT-ssal, aki a szakma szeretete miatt IT-s

3) Milyen a tipikus IT manager?

Avagy mi a jelenlegi helyzet konklúziója:
- Kommunikációs és hozzáállásbeli szakadék az IT vezetők és az szakemberek között, hiszen más háttérrel érkeztek a szakmába.
- „Ez a munkám” vs „Ez az életem”
- Ezek szerint a tipikus IT manager az, akinek szakmai vonalon nem volt akkora sikere, hogy ottragadjon?
- Az ideális tudás-egyveleg (management+szakma) egyoldalúan felborul a szakma kárára
- A szakma nem elég mély ismerete miatt erős marketing hatások (e.g. buzzword-ok használata, trendek követése)
- Az IT manager jobban hasonlít a többi manager-re, mint az informatikusokra
- Emiatt kvázi bárki bárhonnan lehet IT vezető, ha a vezetői képességei megvannak
- Az informatikai vezető jobban meg tudja magát értetni a többi osztállyal, mint a beosztottai
- Módszertani alapok hiánya
- Technológiai fejlődés nem követése, esetleg a ló túloldalára átesve túlzott követése (lásd buzzword-ök)

A téma provokatív és tudományosan nem kellően megalapozott, úgyhogy nagyon szívesen várom mások megfigyeléseit, észrevételeit, esetleg ellenvetéseit az egyes kijelentésekre.

Címkék: it kompetencia manager

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr705211334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wyfli 2010.04.23. 14:55:00

Megfigyelés: ne csináljon itt nekünk több kárt, menjen managernek. Avagy: úgysem dolgozik itt semmit, húzzon öltönyt és menjen ő bulls.. prezentálni

Ismeretlen_175210 2010.11.21. 15:53:37

Erdekes fejtegetes, elgondolkoztathat minden IT Managert (es azokat akik epp azon morfondiroznak, hogy azza valjanak) aki olvassa ezt a blogot.

Palfi Andras 2011.05.24. 19:11:21

Véletlenül találtam ezt a blogot keresgetés közben. De megragadott, mert én már nagyon régen ezt a tendenciát veszem észre és nem csak az én szakmámban. Sajnos ez a probléma majdnem minden szakmára igaz. Aki el tudja végezni a munkát, az ne szervezze és ne ellenőrizze,hiszen neki dolgoznia kell. A hagyományos fejlődési szinteket végigjáró tartalmas karrier már elvesztette megbecsülést és tekintélyét. Hogyan is működhetne hiszen a legtöbben azt sem tudják milyen szakra jelentkeznek főiskolára. Arról meg annyit, hogy nagy részük egy kalap szart sem ér. Az én szakmám

Pálfi András 2011.05.24. 19:18:26

Véletlenül találtam ezt a blogot keresgetés közben. De megragadott a téma, mert én már nagyon régen ezt a tendenciát veszem észre, nem csak az én szakmámban. Sajnos ez a probléma majdnem minden szakmára igaz. Aki el tudja végezni a munkát, az ne szervezze és ne ellenőrizze,hiszen neki dolgoznia kell. A hagyományos fejlődési szinteket végigjáró tartalmas karrier már elvesztette megbecsülést és tekintélyét. Az emberek 95%-a sem azért tanul, hogy jobb szakemberré váljon, sőt sokan azt sem tudják milyen szakot választanak. Mondjuk ez az oktatási rendszer hibája is. A bankban ahol dolgozom csoportvezetői pozíciót hirdettek meg. A követelmények között szerepelt a nyelvtudás és a szakmai tapasztalat mellett a főiskolai diploma. Mikor rákérdeztem, hogy milyen diplomával rendelkezők jelentkezését várják, a válasz az volt: mindegy, csak legyen valamilyen. Hát furcsa. Gondolom ha szívsebészt keresnek egy korházban, nem hiszem, hogy agrármérnök szakon végzők jelentkezését is várják. Ez az It manager pozíció, olyan mint pl a művelődésszervező, műszaki manager,HR-es. Az utóbbi a legnagyobb szerintem, mikor egy 22 éves, dolgozni nem akaró és nem is tudó okoska eldönti, mondjuk egy 50 éves 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező forgácsoló szakemberről, hogy nem töltheti be azt a pozíciót, ami már a kisujjában van, mert nem bírja a monotonitást. Ahol most dolgozom egy szállítmányozási cég, ahol ugyan az a helyzet. Kb kétszer rendelnek meg egy kamionnyi árut. Nem tudják mikor érkezik meg a rendelt termék, sőt sokszor abban sem biztosak, hogy mennyit rendeltek és mire megérkezik azt sem hogy miért. Groteszkül hangzik, de igaz és az egyik legnagyobb forgalmat bonyolító cégről van szó. a maga nemében. Szóval sok emberrel csak többet fizet a cég. Simán szét lehetne osztani a fizetését a többiek között prémiumként.

Viktor 2011.05.27. 13:42:11

"A bankban ahol dolgozom" vs "Ahol most dolgozom egy szállítmányozási cég" :-) "Nem tudják mikor érkezik meg a rendelt termék, sőt sokszor abban sem biztosak, hogy mennyit rendeltek és mire megérkezik azt sem hogy miért" Rátok férne valami LEAN vagy csak szimplán egy kis rendrakás. :-) Nemrég kérdezték tőlem, hogy vajon egy nyugati országban miért magasabb a GDP. Mert hatékonyabban dolgoznak. Gondolom, az illető szállítmányozási cég nyugat európában vagy az USA-ban máshogy működik...
süti beállítások módosítása