HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Részt vettem egy megbeszélésen, ahol a külső munkatársak elégedettségéről, hozzáállásáról beszélgettünk. Sok tanulsággal.

Részt vettem egy megbeszélésen, ahol a külső munkatársak elégedettségéről, hozzáállásáról beszélgettünk. Sok tanulsággal.

Az esemény apropója az volt, hogy a 2 nagy erőforrás kihelyező partnerünk (magyarul hívhatjuk tanácsadócégnek is, csak nem tanácsadókat hanem mérnököket adnak) közül az egyik elégedettséget mért fel mind ügyfél oldalon, mind munkavállalói oldalon teljes európai szinten.

A külsős munkatársat magyarul úgy lehetne fordítani, hogy egyéni vállalkozó – az a munkatárs, aki nem saját alkalmazott, hanem valamilyen cégen keresztül határozott idejű szerződéssel dolgozik. Ez az alkalmazási forma számos előnnyel és hátránnyal bír az alkalmazottakhoz képest. Például a külsős többet keres és többet tud zsebre rakni, mint egy sima alkalmazott, viszont cserébe a kapcsolata a céggel nem annyira szoros, akármikor leépíthető.

A felmérés eredményeit böngészve kiderült, hogy szinte mindenki elégedetlen. Ami azért okozott meglepetést, mert a személyes megkeresésekre a válasz mindig „minden rendben” volt. A cég szervezett fórumokat, ahová el lehetett volna menni és véleményt megfogalmazni/kérdéseket feltenni – ezek a fórumok teljes érdektelenségbe fulladtak („nem tudok elmenni de egyébként minden rendben” típusú válaszok).
Ezzel szemben az írásos felmérés eredménye teljesen negatív lett. (névvel ellátott, nem anonim felmérés)

Furcsa volt látni, hogy míg ügyfél oldalon az árral nem vagyunk megelégedve (túl sok), addig a munkavállalók a legrosszabb pontot adták a fizetésre (túl kevés).

Ott van a felmondási határidő és az elkötelezettség. A határozott idejű szerződést is fel lehet mondani, és a felmondási idő 1 hónap szokott lenni. De mindegy is hogy mennyi, mert – mint ahogy a saját bőrömön megtapasztaltam – a munkatárs egész egyszerűen nem hosszabbít, ha el akar menni, és ezt a döntését nyugodtan meghozhatja az utolsó pillanatban.
Megrendelő oldaláról ugye ezzel az a gond, hogy a munkatárs sokmindent megtanult, esetleg fizetett tanfolyamokra is elküldtük, tehát jó lenne, ha az a tudás nem sétálna csak úgy ki az ajtón. Nyilván itt mi hibázunk akkor, amikor egy külső munkatársnak túl fontos feladatot adunk, illetve amikor tanfolyamra küldjük.

A dolog oda-vissza működik: a külső munkatárs könnyen tud váltani, de tőle is könnyen is megszabadulhatnak. Amikor megy a szekér, akkor jó dolog külső munkatársnak lenni (anyagi szempontból ugyebár), és akadnak, akik már 5-7 éve dolgoznak „zsoldosként” a cégnek. Bútordarabbá váltak.
De ha a szekér nem megy jól, akkor bizony benne van a pakliban a tömeges leépítés és a fizetéscsökkentés. Egy pénzügyi igazgató válság idején képes egy tollvonással elküldeni az összes szerződésest, hogy csökkentse a napi kiadásokat.

Most nem akarom újra felemlegetni a „leépítés vagy fizetéscsökkentés” kérdését, de tény, hogy az emberek nagyon nehezen fogadják el a fizetéscsökkentést nehéz időkben, még akkor is, ha ezzel egyébként megmentenék az állásukat. És pontosan azok fogadják el legkevésbé, akik jó időkben a legjobban profitálnak belőle.

Itt hangozott el a címben emlegetett mondat, azaz „a munka nem érdem, hanem lehetőség”. Bizonyára a foglalkoztatási forma is közrejátszik benne, hogy elkötelezett munkatársak helyett zsoldosokat kapunk, akik egy kicsit több pénzért azonnal lépnek. A juttatásokat és a szép fizetést érdemnek tartják, azaz elvárják.

Kevesen látják azt, hogy mekkora eredmény már az is, hogy az a pozíció egyáltalán létezik. Amikor a munkatársak meglátják a gyárat, az irodát, akkor azt gondolják: hű de nagy, biztos sok pénzt fektettek be, van a multinál pénz – és nagy fizetést várnak el.

Ezzel szemben az az igazság, hogy a globális piacon verseny van. Az a gyár, az az iroda a világon akárhol lehet, például Afrikában vagy Ázsiában. Nap mint nap eredményeket kell letenni az asztalra, hogy az a gyár és az az iroda megmaradjon ott, ahol van, és ne szüntesse meg egy vezetői döntés.

A lehetőség ott van, hogy jól teljesítsünk és majd az eredményekből mindenki jól jár, de az is benne van, hogy a nem hatékonyan működő gyárat (ahol a léhűtők száma elérte a kritikus tömeget, ezt most nem csak a beosztottakra értem) bezárják.

Érdemes ezen elgondolkodni, mert úgy tűnik, sokaknak újdonságot mondtam. Főleg amikor az ember a Munkahelyi Terrort olvassa, ahol az emberek őszintén vallanak arról, mennyi mindent érdemelnének meg ők („Emlékszem milyen reményekkel jöttem ki az iskolapadból, hogy ilyen diplomája azért nem sok mindenkinek van, “nagy ember” lett belőlem, kapkodni fognak utánam a cégek és olyan munkát végezhetek, amilyet akarok, öltönyben fogok mászkálni, szép fizetés, meg kocsi, lakás, nyaraló…”), miközben szó sem esik arról, hogy ezért cserébe mit is teljesítenének.

Címkék: multi munka

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr385211403

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Peti 2010.09.01. 15:04:32

Nekem ez nem tiszta. Most a külsősök árával nem vagytok megelégedve, vagy pedig az elvégzett munkájuk minőségével? Ha a minőséggel van gond, akkor teljesen jogos az árról beszélgetni. Nem kéne már ezen a területen is az olcsósággal versenyezni, mint a szakmunkákban. A multicég helyi vezetői ne arra törekedjenek, hogy idén olcsóbban hozzanak ki ugyanannyi projectet, mint tavaly, hanem törekedjenek a minőségre, és igenis fizessék meg az árát a jó munkának (de csak annak!). Ja, hogy ezért ismerni kéne a saját embereit? Hát igen, de mintha ez lenne a vezető feladata... Ez így szerintem future-proof, még akkor is, ha felsőbb körökben van néhány olyan vezető aki ahogy írtad, egy tollvonással kirúgja a külsősöket. Egy ilyen vezetőnek ki kell szelektálódnia idővel. Ugyanis mi van, ha a külsős volt az, aki a munka lényegi részét csinálta, és a belsősök lógták el a munkát? A project be fog fulladni. A következő projectet talán már egy arra érdemesebb emberre bízzák. Azt sem kéne készpénznek venni, hogy a külsősök több pénzért azonnal lépnek. Egy szintén külsős kollégám szokta mondani, hogy sokkal több pénzért talán még hamburgert is sütnék. Ha rossz munkát kell csinálni, akkor azért legalább fizessenek. Ha egy jó programozó egy kihívásokkal teli, de jól megírható rendszeren dolgozik, nem fog csak úgy a project közepén lelépni. Projectek között pedig mi a gond azzal, ha lelép? Ha jó és megfizetitek, biztos marad. Én egy olyan cégtől menekülnék ahol azzal jönnek, hogy világválság van, meg az ázsiai leánycég olcsóbban megcsinálja, ezért dolgozz olcsóbban. A forráskódnak nincs nemzetisége, csak minősége. Azt fizessétek meg. Azt persze elismerem, hogy a forráskód minőségét iszonyú nehéz mérni. Itt jön be a képbe az emberismeret, az illető eddigi munkája, projectjeinek sikeressége, stb. Ezekből már lehet számolni, és ez is a vezetőség dolga. Mindenesetre nem kis rizikó elvinni egy fejlesztést egy másik országba, a dolog nagyon rosszul is elsülhet. Ez ellen a legjobb védekezés a minőségi munka, nem pedig az olcsóság. Tehát a léhűtőket tessék kirúgni akár belsős, akár külsős. Nem is értem, hogy ha tisztában vagytok vele, hogy sok a léhűtő a cégnél, akkor mi a gond?! Nehéz azonosítani őket? :)

Ismeretlen_102125 2010.09.01. 15:50:14

1) Fordítva, nem azt gondoljuk, hogy léhűtők a beosztottak, hanem ők elégedetlenek. Az elégedetlenség részben az anyagiakból fakad. Amit pedig behatárol az a tény, hogy a globális piacon bármikor elviheti a cég azt a munkát Ázsiába harmad akkora áron - tehát nagyon oda kell tenni magunkat a minőségben, és nem engedni elszaladni a béreket. 2) Ismerni a saját embereket - igen ez igaz. Viszont időről időre egyik vagy másik oldal visszaél a bizalommal. Amikor ez kiderül, akkor meg már késő. 3) A szomorú realitás: sokan tudatosan azért akarnak külsősök/egyéni vállalkozók lenni, mert az több pénzt jelent. Nem a minőség vagy a jobb teljesítmény miatt. Innentől már csak egy lépés a "zsoldos". (Itt Magyarországon az egyéni vállalkozót néha a kényszer szüli, de külföldön sokkal szabadabb a választás.) 4) "A forráskódnak nincs nemzetisége, csak minősége" Nem biztos, hogy a cég ki fog akarni fizetni 3-szoros árat a jobb minőségért. Ahhoz képest, amit egy indiai fejlesztő jelent.

m 2010.09.04. 03:05:57

"Nem kéne már ezen a területen is az olcsósággal versenyezni, mint a szakmunkákban" Azért érdekelne, hogy ha az informatika nem szakmunka, akkor micsoda. Magasművészet? ;) Szerintem akocsisnak és neked is részben igazatok van, mert a minőséget meg kell ugyan fizetni, de vélhetően neked sem kell minden vacsora mellé a legfinomabb francia óbor. Tehát a minőségnek is van egy szintje, amit egy adott feladathoz csak megugrani kell, de hogy mennyivel, az gyakorlatilag mindegy. Hogy mindezt mennyiért, az viszont nem. :)
süti beállítások módosítása