HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A klasszikus sztereotípia szerint a főnök azokat a beosztottakat szereti, akik az ő véleményét követik. Valóban így van?

A klasszikus sztereotípia szerint a főnök azokat a beosztottakat szereti, akik az ő véleményét követik. Valóban így van?

Úgy adódott, hogy el kellett gondolkodni egy új munkatárs felvételén. Jelölt is volt rá, valaki aki korábban a mi csapatunkban dolgozott (amikor még nem dolgoztam a cégnél), de átkerült egy másik csapathoz. Szakmailag jó, ismeri az informatikai folyamataikat és rendszereinket.

Feltehetőleg szívesen csatlakozna hozzánk, hiszen amit most csinál, az messzebb áll attól, mint amihez ért. Ráadásul ott nem tűnik teljesen elégedettnek.

Megpróbáltam a másik csapatnál kipuhatolni a helyzetet, mi lenne ha átvennénk az embert. Nem tiltakoztak, azzal a feltétellel, hogy akkor ők felvesznek kívülről valakit a távozó kolléga helyére. Aki mondjuk jobban ért ahhoz, mint amit csinálni kell. Nem, nem voltak elégedetlenek a kollégával, de annyira nem is ragaszkodtak hozzá. Na meg ettől a változástól azt remélték, hogy akkor a ránk való befolyásuk növekszik.

Vagyis minden adott volt, csak egyvalami nem stimmelt: a kolléga viselkedése. Nem azért mert „rosszalkodott” volna, éppen ellenkezőleg – mindig egyetértett a főnökével. Volt szakmai véleménye, de nem harcolt érte, nem mondott markáns véleményt. Azt csinálta, amit mondtak neki.

A betöltendő pozícióban a munkatárs dolga lett volna időről időre fontos műszaki döntéseket meghozni. Mivel támogató vezető vagyok, a döntéseimben a szakértőkre támaszkodok, azaz kikérem a véleményüket és igyekszem megérteni azok hátterét. Ugyanis a csapat, a felelősség nagyobb, mint amit segítők nélkül az ember le tudna menedzselni.
Olyan is előfordult (többször is), hogy egy adott feladatról volt egy elképzelésem, de a „jobb kezemnek” más volt a véleménye, megbeszéltük és találtunk egy kompromisszumos megoldást. Azaz nem mentünk vakon az én véleményem után.

Egy olyan ember, aki egyetért velem, azzal nem tudom megtalálni a „legjobb” megoldást. Sőt egyáltalán nem tudok vele megoldást találni, hiszen nem fog szakvéleményt kialakítani, inkább megpróbálja megtippelni az én véleményem.

Nem fog akarni ütközni másokkal, nem fog harcolni, pedig sok esetben ez elkerülhetetlen és szükséges.

Igazából motiválni se tudnám, hogyan motiválnék a robotot aki azt csinálja, amit mondok?

Végül úgy alakult, hogy mégse kellett új embert felvenni, ezért az eszmefuttatás inkább elméleti jellegű. De talán érdekes lehet azok számára, akik értékes munkaerők kívánnak lenni – hogy mit is jelent az „értékes”.

Címkék: vélemény hr menedzser felvétel munkaerő

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr785211422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

petiati 2010.10.20. 21:16:27

Talán az írásod utolsó részével érdemes kezdeni: "hogy mit is jelent az „értékes”." Nos ez pozíciótól és főnöktől függ szerintem. A leírtak alapján Neked elsősorban olyan emberre van szükséged az adott poszton, aki segít meghozni egy döntést és nem egy végrehajtó droidra, aki mindenben vakon követ. Ugyanakkor vannak olyan főnökök is, akiknek droidok vagy éppen bányalovak kellenek, mert úgy gondolják ők tudják a megoldást a beosztott véleménye nem számít. Persze tudom egy áruházlánc pénztárosától nem várja el (sőt rossz néven veszi) a főnöke, ha külön véleménye van. Ugyanakkor aki valamennyire "kreatív" munkakörben dolgozik - és az IT ilyen - ott célszerű, ha a főnök legalább meghallgatja a beosztott véleményét.
süti beállítások módosítása