HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Játékra hívom a kedves Olvasót – mit tenne az alábbi szituációban?

Játékra hívom a kedves Olvasót – mit tenne az alábbi szituációban?

Mivel ez a blog szakmai jellegű, ezért a kommunikáció sok esetben egyirányú: megjelenik egy cikk, a Kedves Olvasó elolvassa és megszívleli a leírtakat vagy nem. A változatosság kedvéért most legyünk interaktívak, ennek jegyében játékra hívom az Olvasót!

Az alábbi történet nem oly régen esett meg, és azóta megoldódott. Viszont nagyon érdekes lehet annak felmérésére, menedzserként ki mit tekint értéknek, és adott helyzetben ki hogyan döntene.

A történet egy multinacionális cég informatikai osztályán zajlik (minő meglepetés J ) ahol megtalálható onsite és offshore, azaz belső és kiszervezett fejlesztői csapat is. A felhasználók és a belső csapat Amerikában (8 fő), a kiszervezett Indiában van (8 fő).

Úgy adódott, hogy projekt munka miatt az indiai csapat vezetője (nevezzük Hari-nek) 3 hétre Amerikába ment az onsite csapatot meglátogatni és felhasználókkal találkozni.
Ezen látogatás közben történt, hogy egy másik projekthez hirtelen – azonnali kezdéssel - műszaki tanácsadóra lett szükségünk, speciális informatikai feladatok végrehajtására. A feladat 4 hónapig tartana, és magas fokú műszaki tudást igényel.

Amint Hari meghallotta ezt a lehetőséget, izgatott lett és rögtön ajánlkozott a pozícióra. Azzal érvelt, hogy mindig is szeretett volna több időt tölteni Amerikában, és a szaktudása is megvan. Mivel a csapattal hosszabb ideje dolgozik együtt, ezért a rendszert, a folyamatokat és a felhasználókat is jól ismeri, tehát bármilyen tanácsadónál hatékonyabban tudná végrehajtani a feladatokat.

Annyit még tudni kell, hogy az indiai fejlesztőcsapat moráljára nagyon pozitívan hatna, ha lenne lehetőség amerikai kiküldetésekre. Amennyiben Hari eltölthetne 4 hónapot Amerikában, az pozitív példát jelentene számukra.
Ugyebár az offshore csapatokban a fluktuáció a legnagyobb ellenség, Hari kérésének elutasítása negatívan hatna azokra, akik kiküldetésben reménykednek. Hosszabb távon fennáll a veszélye, hogy elveszítjük Hari-t.

Mennyire képzett Hari ehhez a speciális munkához? Ő alapvetően csapatvezető, és nem műszaki tanácsadó. A feladat számára nagyon nehéz lenne, feltehetőleg sokat kellene túlóráznia és tanulnia. Ha a piacról vennénk fel valaki mást, akkor biztosan találnánk alkalmas embert. Igaz hogy nem lenne olcsó – Hari kevesebbe kerülne.

Összességében itt egy igent vagy nemet kell mondani, ami viszont Hari (és sokan mások) számára fordulópont lehet karrierjükben.

Aki részt akar venni a játékban, kérem írja le, hogy igent vagy nemet mondana-e Hari-nek, és miért.

Hangsúlyozom hogy nem tanácsot kérek – az ügy már megoldódott, és majd leírom a megoldást.

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr845211444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Petya · http://susnya.hu/ 2010.11.29. 14:57:24

Úgy gondolom, hogy Hari-nak mindenképpen igent kell mondani, viszont, hogy megspóroljuk egy új szakember felvételét, abból a csapatból kell valakit Hari mellé emelni, akiket koordinálni fog. Persze, ehhez meg kell keresni az adott csapatból az erre a feladatra optimális embert, és tisztázni, hogy ennek az embernek, illetve Harinak meddig terjed a hatás- és felelősségi köre. Tehát úgy kell kialakítani a szituációt, hogy ne érezze azt se Hari, se a vele dolgozó ember, hogy egy pozícióért küzdenek, hanem inkább azt, hogy együtt kell dolgozniuk a közös és egyéni siker érdekében egyaránt.

Botond 2010.11.29. 16:37:07

Szerintem egyértelmű az igen Hari felé. Azzal, hogy "feltehetőleg sokat kellene túlóráznia és tanulnia" csak nő az értéke, és ha tényleg olyan jó, akkor ez simán win-win: Ő még jobb lesz és még elhívatottabb, az off shore csapat morálja pedig nagyot nőne. Nem gondolom, hogy Harit jobban kellene ellenőrizni, mint egy külsőst. Kíváncsian várom, hogy mi történt! Üdv: B

Kétszeri Csaba · http://www.ketszeri.hu 2010.11.29. 17:16:36

A fő kérdés, hogy Hari *most* képes-e rá, illetve hogy ha ő kapja a megbízást, az mennyivel növeli a kockázatokat. Ez áll szemben a költség megtakarítással és a motiváció nyereségével. Tudni kellene, hogy Hari mit tett eddig az asztalra "speed learning" és "mélyvíz" témákban. Műszaki vagy csapatvezetési oldala az erősebb? Ha az egyenleg pozitív, Go Hari, ha nem, akkor maradni kell a racionalitás talaján és gyakorlott szakértő. ps: lehet olyant, hogy Go Hari, és a megtakarítás egy részéből szakértő, de az jópár dolgot megbonyolít és inkább csak szorosabb büdzsé (nincs említve) vagy kevésbé szoros határidő (sürgősség viszont van) mellett érdemes...

Botond 2010.12.03. 15:37:45

Mikor tudjuk meg mi történt valójában ? B

Ismeretlen_102125 2010.12.03. 16:29:47

Hétfőn, 1 hétig tart a játék.

raki 2010.12.06. 14:38:01

hétfő van :-)

Ismeretlen_102125 2010.12.06. 16:09:48

Igen, itt a megoldás: http://pasztor.freeblog.hu/archives/2010/12/06/Megolds_az_t_Amerikba_jtkhoz/
süti beállítások módosítása