HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Felhívás Rácz Pétertől a multitasking ellen, avagy hogyan tanuljunk singletasking-ot?

Felhívás Rácz Pétertől a multitasking ellen, avagy hogyan tanuljunk singletasking-ot?

A cikk itt olvasható el: http://raczpeter.hu/it-project-management/miert-nem-valosulnak-meg-a-celjaid/

Filozófiáról, filozófiaváltásról ír, és elgondolkodtató.

Multitaskingról már volt szó e blog keretein belül, például Multitasking effektíven vagy A multitasking károsítja az agyat.

Amiről Péter ír, az az, hogy tanuljunk meg (és hogyan tanuljunk meg) egyetlen dologra összpontosítani, vagyis tudatosan mellőzni a multitasking-ot. Mert a nyomás nagy, a piac változik, sok a munka, az ember annyit se szól hogy mukk és már tele van feladatokkal. Ma már az a művészet, ha valaki csak egy dologra koncentrál, és azt csinálja – jól.

A rohanó világban nincs idő megtanulni dolgokat, minden tegnapra kell. A learning curve kiszámított, azaz 3 hónap alatt be kell tanulni – akár elég rá a 3 hónap akár nem. (Többnyire nem, hiszen a tanulási idő költség, tehát legyen minél rövidebb)

A hiányos tanulás és a nyomás miatt a rendszer intelligens, sokoldalú kontárokat nevel megszállott mesteremberek helyett. Pedig a megoldás triviális: a tanulást célja ne a határidő legyen, hanem a biztos alapok elsajátítása és a tudás megszerzése. Mindez nem a szokásos erőltetett oktatás formában, hanem mindenki a saját tempója szerint, megszerezve az alapokat és biztos kézzel alkalmazva azokat.

A cikk egyik tanulsága az, hogy bizony a „single-tasking”-ot (vagyis amikor az ember leáll és csak egy dologgal foglalkozik) tanulni kell! A multitasking jön magától, de a singletasking nem. Az iskolarendszer is olyan, hogy az iskolában egy nap van 4-8 különböző óra, készülni kell házi feladattal, már fiatal korban szétforgácsolódunk és rutinná válik a figyelem megosztása.

A singletasking valamilyen hobbin keresztül tanulható a legjobban. Péter a Jiu-Jitsu-t említi példának.

Nekem is volt egy sport az életemben, amit egy darabig nagyon komolyan csináltam és aztán abbahagytam. Ma már nem űzöm, de a készség – hogy tudjak 100%-osan egy adott célra koncentrálni – megmaradt.

Jobban végiggondolva, menedzser ismerőseimnek szinte kivétel nélkül van valamilyen hobbija. Megszállottan sportolnak, pókereznek, énekelnek vagy zenélnek, vagy valami ehhez hasonló „komolytalan” dologgal foglalkoznak. Ami komolytalannak tűnik karrier szempontjából, de mégis ad valamit, amit nem lehet tanfolyamokon megtanulni.

Címkék: tanulás multitasking

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr375211459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása