HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Egyre több az agilis projektvezetési tanfolyam, de a tanfolyamszervezők elmentek egy piaci rés mellett: azok, akiket érdekel az agilitás, de még cégszinten nem vezetik be.

Egyre több az agilis projektvezetési tanfolyam, de a tanfolyamszervezők elmentek egy piaci rés mellett: azok, akiket érdekel az agilitás, de még cégszinten nem vezetik be.

Egy olvasói kérdés kapcsán néztem utána a ma Magyarországon elérhető agilis tanfolyamoknak. Van minden, mint a mesében: bevezetés az agilis módszerekbe, agilis projektvezetés, SCRUM Master oktatás, Lean oktatás, XP.

Ezek a tanfolyamok nem rövidek, de nem is lehetnek rövidek, hiszen a téma óriási. Már az nagy eredmény, ha ennyi idő alatt az alapfogalmakat és alapelveket sikerül elsajátítani, azt senki se várja, hogy egy pár napos tanfolyam után már rögtön bele is lehet vágni egy komplett bevezetésbe.


A kérdés az, hogy ezek a tanfolyamok mennyit érnek, illetve érdemes-e beruházni az egyébként nem kis összeget?

Visszakérdeznék: ki mit vár a tanfolyamtól?

Annyiban biztos megéri a tanfolyam, hogy azt nyújtja, amit ígér: alapelvek, technikák, gyakorlás, áttekintés. Sokkal jobb egy profi, a témához értő tanártól megtanulni az agilitást, mint szakmai baklövéseket tartalmazó könyvekből és kétes eredetű weboldalakról.

Aki azt várja, hogy majd a tanfolyam után bevezeti az agile-t a cégnél, nos az biztosan csalódni fog. Az agilitás bevezetése ennél sokkal de sokkalta több – ehhez mindenképpen tanácsadót ajánlanék, hiszen a rossz agilis bevezetéssel el is lehet bukni, mellékhatásként pedig a cég nem csak a belefektetett pénzt veszti el, hanem a projekteket és az ügyfeleket is. (Ráadásul ezek a tanfolyamok jelzik is, hogy gyakorlott projektvezetőknek, menedzsereknek szólnak, tehát semmiképpen sem olyannak, aki tanulja a szakmát.)

 

Ami égetően hiányzik, az az, ami a kettő között van: amikor valaki még nem akarja cégszinten bevezetni az agilitást, de azért nyitna az új dolgok felé, és ha nem is a teljes módszertant, de bizonyos eszközöket alkalmazna. Lefordítom: amikor a vállalat továbbra is vízesés/hagyományos módszertan szerint dolgozik, de megjelennek egyes agilis elemek a csapat módszertárában. Ez a „se nem agilis, se nem vízesés” módszertan az Agile Waterfall, amiről már korábban szó esett e blogon.

 

Szerintem a realitás az, hogy az agilitás iránt érdeklődők, a tanfolyamon résztvevők jelentős része a tanfolyam után munkahelyére visszatérve továbbra is hagyományos módon fog dolgozni. Na nem azért, mert a tanfolyam hatástalan lett volna, hanem mert másképp nem TUD dolgozni: a vállalat többi része nem agilis.

Úgy kell felfogni, hogy a jelenlegi agilis tanfolyamok jelentik a haladó szintet, de kellene egy „középfokú” szint, amikor még nem a teljes körű agilitás a cél.

Ezért úgy érzem, létezik egy piaci rés, amit jelenleg egyik oktató cég sem tölt be.

 

Mit kellene tanítani a jelenleg nem létező Agile Waterfall tanfolyamon?

- Módszertani áttekintés, kapcsolat a különböző módszertanokkal

- Alapfogalmak

- Szerepkörök, feladatok, készségek, agilis csapat felépítése

- Mik azok a vállalati kényszerek, amelyek befolyásolják az agilitást (cégkultúra, compliancy, audit, PMO, policy-k, ITIL, pénzügyi tervezés, vezetői hozzáállás, ügyfél hozzáállása)

- Agilis technikák – mikor mi alkalmazható

- Hogyan lehet összehangolni egy agilis projektet egy waterfall projekttel

- Hogyan lehet agilisan dolgozni egy waterfall ügyféllel

- Agilis szerződés, pre-sales és beszerzés

- Projekt kommunikáció, reporting

- Változás kezelés

- Agilitás bevezetésének lépései

- Agilis csapat vezetése: feladatkiosztás és ellenőrzés, tervezés, emberek kezelése

- Agilitás és hagyományos projektmenedzsment, agilitás egy hagyományos projektben (ahol a projektvezetési módszertan nem választás kérdése, hanem adottság)

- Product Owner feladatai, kinevelése és támogatása, mi a különbség a PO, a Project Manager, az ügyfél és a Sponsor között

- Agilitás és QA, hogyan hangoljuk össze az agilitást a hagyományos minőségbiztosítással

- Agilis fejlesztés vs nem-agilis (ITIL) üzemeltetés

- Dokumentáció kezelés az agilis fejlesztés során

 

A tanfolyamok erősségét és szintjét kb így képzelem el:

- Kezdő: Bevezetés az agilis szoftverfejlesztésbe

- Középfok: Agile Waterfall

- Haladó: Agile projektvezetés, Scrum Master

A tanfolyamok épülhetnének egymásra, hiszen sok az átfedés. Tehát javasolt a kezdő szintről indulni, elvégezni az Agile Waterfall-t, majd Scrum Master-ré válni.

Címkék: oktatás tanfolyam waterfall agile agilis

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr505211777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsolt · http://zsoltfabok.com/blog 2011.12.01. 00:09:09

> Agilis szerződés, pre-sales és beszerzés Nagyon jó gondolat. Sajnos az eddigi tapasztalatok alapján ha egy szervezet nem tud agile alapú szerződéseket kötni, akkor annak bevezetésével nem ér semmit. Hiába agile egy szervezet, ha az nincs "kifizetve".
süti beállítások módosítása