HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Nem csak az OTP és a MOL jelenti a magyar multikat, hanem vannak bőven más cégek is. Igen, az IT-n belül is.

Nem csak az OTP és a MOL jelenti a magyar multikat, hanem vannak bőven más cégek is. Igen, az IT-n belül is.

 

Általában nagy nemzetközi multinacionális vállalatokról szoktam írni, és igen keveset szólok a magyar kkv szektorról, illetve a magyar IT vállalkozásokról. Most hiánypótló jelleggel a magyar multikról írnék.

Ez nem csak hiánypótló, hanem ismeretterjesztő is, hiszen az átlagos informatikus nem ismeri a magyar sikertörténeteket, és csak azt hiszi, hogy a német gépipari cégek és a Shared Service Center-ek világán túl nincs is semmi. Pedig nagyon is van, álljon bizonyítékul eme lista!

 

 

Bevallom őszintén, hogy a magyar IT multikat összeírni nehéz feladat, hiszen nehéz eldönteni kívülről, egy-egy vállalkozás mekkora bevétele származik külföldről vagy a külföldi irodából (ami a multinacionális nagyvállalat ismérve). Az sem segít, hogy a globálisan jól csengő márkaneveket saját hazájukban talán kevéssé ismerik. És pont ezekre a cégekre jellemző, hogy szerényen és szinte láthatatlanul dolgoznak.

Szerencsére a Columbia University 2010-ben és 2011-ben végzett erre vonatkozóan egy kutatást, amit a hazai média is átvett.

A 2010-es lista a következő IT cégeket tartalmazza:

A KÜRT Információbiztonsági és Adatmentő Zrt. magyar tulajdonú, nemzetközi szinten meghatározó cég, amely adatmentéssel, információbiztonsággal foglalkozik. Az alkalmazottak létszáma 2002-ben 47 fő, 2005-ben 65 fő volt, jelenleg közel 100 fő.

A Kürt Computer Kft-t 1989-ben alapították. Székhelye Budaörsön van, két jelentősebb leányvállalat Németországban, illetve Ausztriában található.

1994-ben elnyerte a Magyar Innovációs Szövetség által meghirdetett Magyar Innovációs Nagydíjat, 2002-ben az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Innovációs Díjával, 2005-ben pedig a Szociális és Munkaügyi Minisztérium Családbarát munkahely díjával tüntették ki. 2006-ban a KÜRT elnyerte a legdinamikusabban fejlődő vállalatoknak járó Europe’s 500 díjat, 2009-ben pedig a Napi Gazdaság Innnovációs díját a középvállalat kategóriában.

 

 

A Synergon Informatika Nyrt. magyarországi székhelyű, informatikai rendszerek tervezésével és kivitelezésével foglalkozó vállalat. A Budapesti Értéktőzsdére és a londoni SEAQ-kereskedésbe 1999-ben vezették be.

A Synergon megoldásszállítói tevékenységi körébe – Magyarországon és a régióban egyaránt – az informatikai rendszerintegráció tartozik. A rendszerintegrációs tevékenységet üzleti tanácsadással, különböző hardver rendszerek kialakításával, kommunikációs hálózatok tervezésével és kivitelezésével, üzleti infrastruktúra-szolgáltatással, szoftvertanácsadással, teljes körű információ-biztonsági megoldásokkal, üzleti megoldások kialakításával, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokkal és tanácsadással valósítja meg, illetve rendszerüzemeltetési és szervizszolgáltatásokkal, oktatással támogatja.

A Synergon elődjét, az Optotranst és a Rolitront 1990-ben alapították. A cég székhelye Budapesten van. Alkalmazottainak száma 348. A Synergon csoport működése kiterjed Magyarországra, Csehországra és Szlovákiára.

 

 

Az Interactive Net Design Kft, pontosabban az IND Group piacvezető a banki front-office megoldás szállító az európai e-finance piacon. Szolgáltatásaikat 25 bank részére nyújtják 15 országban és 3 kontinensen.

Az 1997-es indulás óta az IND Group 7 országban nyitott irodát: Ausztriában, Horvátországban, Németországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovákiában és természetesen Magyarországon, ahol a fejlesztés Miskolcon zajlik, Budapesten pedig a cég főhadiszállása található. A cég alkalmazottainak száma 180 fő.

Az IND Group számos díj birtokosa, ezek közül önkényesen egyet kiemelnék: elnyerte a Deloitte & Touche Fast "Leggyorsabban növekvő technológiai cég Közép- és Kelet-Európában” díját.

 

 

A 2011-es listán a Synergon és a Kürt mellett felbukkant az SMP.

 

 

Az SMP Számítástechnikai Kft angol-magyar vegyes vállalkozás 1989-ben alakult meg, kezdetben számítógépeket, számítástechnikai eszközöket és tartozékokat forgalmazott. 1995-ben a cég nevét SMP Számítás-, Bank- és Biztonságtechnikai Kft.-re változtatták, amely jobban tükrözi tevékenységüket.

Leányvállalataik vannak Londonban, Pozsonyban, Moszkvában, Kijevben, Bukarestben, Szófiában, Podgoricában, Zadarban, Zágrábban és Szabadkán. Magyarországi székhelye Budapesten van.

 

 

A hivatalos listákon kívül a hazai sajtó időről időre feldob egy-egy magyar sikersztorit, következzék ezekről is egy lista:

 

 

A Prezi a Kitchen Budapest, illetve a Magyar Telekom támogatásával jött létre 2008-ban azzal a céllal, hogy kiváltsa a lineáris, slide-alapú prezentációkészítést. A projektet ma már a Sunstone Capital segíti, hogy meg tudjon felelni a nemzetközi elvárásoknak és terjeszkedni tudjon. A Prezit beválasztották a Microsoft központjában rendezett Startup konferenciára. Az amerikai piacra lépést követően a szoftver az Egyesült Államokon kívül, más angolul beszélő országokban is terjesztésre került.

Díjai: 2009 World Technology Award művészet kategória, illetve 2010 European Seal of e-Excellence Platinum Award

A cég fejlesztési központja Budapesten van, illetve rendelkezik egy értékesítési irodával San Francisco-ban. Alkalmazottainak száma körülbelül 40. (Itt egy cikk a Preziről)

 

 

A Graphisoft SE egy magyarországi központú multinacionális szoftverfejlesztő cég, mely épületinformáció-modellezésen (BIM) alapuló építészeti tervező szoftvereket fejleszt építészek, belsőépítészek, városépítészek, táj- és kertépítészek számára. A cég központja Óbudán, a Graphisoft Parkban található. A cégcsoport 2007 óta a Nemetschek AG csoport tagja.

Leányvállalatai vannak Münchenben, Bostonban, Tokióban, Wokingban és Madridban. Alkalmazottai száma 300.

 

 

A LogMeIn egy magyar tulajdonú cég. Fő terméke a böngészőben való bejelentkezést távoli gépekre lehetővé tevő szoftvere. Világszerte eddig több mint 125 millió eszközön használják a LogMeIn szolgáltatásait.

A 2003-ban alapított LogMeIn nemzetközi főhadiszállása Boston mellett (Massachusetts állam, USA), a délkelet-ázsiai, ausztráliai és óceániai régió központja Sydney-ben, míg európai főhadiszállásuk Amszterdamban, fejlesztőközpontuk pedig Budapesten és Szegeden található. Alkalmazottainak száma 415. (Bővebb cikk itt)

 

 

Az NNG Kft. a mobil, a járműipari és a személyi navigációs szektor számára fejleszt innovatív navigációs megoldásokat, és kínál teljesen testre szabható, fedélzeti 3D-s navigációs alkalmazásokat a vásárlók egyéni igényeit is kielégíteni kívánó eszközgyártók, autógyárak és OEM-márkák képviselői számára. A díjnyertes iGO My way szoftvermotorra épülő egyedülálló technológia már világszerte több millió navigációs eszközön megtalálható.

A céget 2004-ben alapították és a digitális térképek fejlesztésével is foglalkozó vállalat első nemzetközi termékbemutatójára a 2006-os németországi CeBIT-en került sor. A kezdeti elsöprő siker óta az NNG folyamatosan fejlődik és bővül, OEM partnerei révén meghatározóan jelen van a piacon egész Európában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában, Afrikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is. Alkalmazottainak száma 270 (Bővebb cikk itt)

 

 

A Ustream egy web site, ami több különböző csatornán platformot szolgáltat online élő videó stream-ekhez. 2007 márciusában alapították, mára több mint 2 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik. 2007-ben és 2008-ben megnyerte a CNET "Webware 100" díját, 2008-ban az SXSW People's Choice díját, 2010-ben pedig a "Legforróbb Szilícium Völgyi Cégek” egyik díjazottja lett. Los Angelesben, Tokióban és Budapesten van irodájuk. A budapesti fejlesztőközpontban 80-an dolgoznak.

 

 

Jól látható hát, hogy vannak magyar sikersztorik a világ IT piacán, és léteznek magyar informatikai multinacionális cégek.

A lista biztosan nem teljeskörű, ezért ha valakinek tudomása van a sorba illő nagyvállalatról, az kérem nyugodtan írja le megjegyzések között.

 

Update:

BalaBit a világ egyik vezető IT-biztonsági szoftverfejlesztő vállalata a magas jogosultságú felhasználók monitorozása, a loggyűjtés és -tárolás valamint a proxy technológián alapuló tűzfal megoldások területén. Innovatív technológiai megoldásaival a külső és belső fenyegetések megelőzésében, valamint az IT-biztonsági és megfelelőségi előírások betartásában támogatja ügyfeleit.

A BalaBit legnépszerűbb terméke a nyílt forráskódú “syslog-ng” nagy teljesítményű naplózó megoldás, amelyet ma már több mint 650.000 ügyfél használ világszerte, ezáltal az iparág de-facto szabványává vált. A teljes mértékben magyar tulajdonú BalaBit 2009-ben felkerült az EMEA régió leggyorsabban növekvő vállalatait tartalmazó Deloitte Technology Fast 500 listára. A vállalat képviselettel rendelkezik Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Oroszországban és az Egyesült Államokban, ügyfelei és partnerei világszerte valamennyi lakott kontinensen megtalálhatók. Alkalmazottainak száma 116 fő.

 

Update2:

A DoclerHolding meghatározó szereplője a hazai és nemzetközi IT szférának. A világ számos országában folytat üzleti tevékenységet, és a tengerentúlon (USA) is rendelkezik képviseleti irodával. A DoclerHolding cégei számos site-nak, köztük a világ legnézettebb weboldalainak is fejlesztői, működtetői, egyben tulajdonosai is.

Lendületesen fejlődő cégcsoport: 26 önállóan is világszínvonalú terméket és szolgáltatást nyújtó vállalkozás. A világ legnagyobb és egyik leglátogatottabb videó chat-es közösségi weboldal rendszerének fejlesztője. Az első nem banki hátterű hazai online fizetési rendszer kifejlesztője és működtetője. Világhírű játékszoftverek, internetes játékok fejlesztője. Alkalmazottainak száma: 600

 

Az 1998-ban alapított ChemAxon piacvezető szerepet tölt be kémiai szoftver szoftver platformok fejlesztésében biotechnológiai és gyógyszeripari cégek számára. Fő fókusza az aktív felhasználói kapcsolat és hordozható megoldások, a ChemAxon nyújtja a legújabb platformfüggetlen megoldásokat kémiai informatikában és kémia kommunikáció terén. Alkalmazottainak száma: kb 100

Egy HVG cikk a cégről: http://hvg.hu/Tudomany/20110307_kemiai_informatika_chemaxon

Címkék: it multi magyar siker

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr755211829

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ytse 2012.04.26. 08:52:21

Balabit (árbevétel 80 százaléka külföldről jön)

Ismeretlen_102125 2012.04.30. 12:31:11

@Ytse: köszönöm a tippet

zsolt 2012.05.02. 16:39:38

Szinten emlitesre melto: doclerholding (mindannyian tudjuk mibol szereztek a penzt) chemaxon (cheminformatics software development, arbevetel szinte csak kulfoldrol jon, top20 pharma ugyfel, eleg szep novekedes evrol evre)

Breki 2012.05.02. 17:48:49

A kevésbé tájékozottakkal megosztod a docleres sztorit?

zsolt 2012.05.02. 22:27:23

Ok uzemeltetik a legnagyobb videos "porno" siteot, usaban top50 leglatogatottab site kozott van. Masneven live jasmin, ha igy esetleg tobbet mond. Ellentetben masokkal, kicsit nevetsegesnek talalom amikor ezt leszoljak, vagy elitelik, akarhogyan nezzuk, rohadt jol csinaltak. Emellett mostmar elegge szerteagazo a tevekenysegi koruk, pl hosting/tarhely cegeket asarolnak fel, dotroll neven csinalnak is, vagy epp ingatlant fejlesztenek.

zsolt 2012.05.02. 22:28:47

bocs az elirasokert, szokni kell a tabletet.

Viktor 2012.05.03. 16:53:28

"Tegnap este harmadik születésnapját ünnepelte az egyik legígéretesebb magyar startup, a Prezi. Az évforduló alkalmából egy könnyed, nem szokványos szakmai beszélgetésre gyűlhettek össze az érdeklődők, ahol első alkalommal ültek egymás mellett, egy színpadon a Prezi, Ustream és a LogMeIn alapítói is" http://www.hwsw.hu/hirek/48394/prezi-ustream-logmein-accel-sunstone-startup.html

Ismeretlen_102125 2012.05.06. 11:33:13

@zsolt: köszönöm a tippet, felvettem a cégeket a listára

Ismeretlen_102125 2012.05.24. 08:18:13

New York Times, ugyanez a téma: http://www.nytimes.com/2012/05/23/business/global/hungarian-start-ups-defy-economic-climate.html?_r=4
süti beállítások módosítása