HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mit emeljünk ki teljesítmény értékeléskor: a jó dolgokat vagy a rossz dolgokat?

Mit emeljünk ki teljesítmény értékeléskor: a jó dolgokat vagy a rossz dolgokat?

Most olvasom Druckertől a Hatékony vezető című könyvet, és van benne néhány gondolat a teljesítmény értékelésről.

A nyugati civilizációban – és ez igaz ránk magyarokra is – az a jellemző, hogy teljesítmény értékeléskor a hibákat, a rossz dolgokat emeljük ki. Ezeket látjuk meg először és ezeket akarjuk megváltoztatni. Ez abból fakad, hogy kapitalizmus és piaci verseny van, aki hibázik az elbukik. Ha valaki nem javítja ki a hibáit azt ki lehet rúgni és felvenni a helyére valaki mást.

Ezzel szemben Japánban más a helyzet (legalábbis amikor Drucker írta a könyvet). Akit egyszer felvettek egy multihoz, az onnan megy nyugdíjba. Ritka a leépítés és az elbocsájtás. Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenki tehetséges és okos: ott is vannak rosszul teljesítő emberek. Van néhány húzóember a csapatban, és ők adják a csapat teljesítményét. A többiek csak úgy vannak. Kirúgni őket nem szokás. Ezért nem az a fontos, hogy ki mit csinál rosszul, hanem sokkal inkább az, hogy ki mit csinál jól. Az erényeket kell fejleszteni és azokat kell szem előtt tartani, nem a hibákat. Azt kell megkeresni, hogy kit mire lehet használni és mire jó – nem azt, hogy miben rossz.

Mert az rossz, ha mindenkit kalapácsnak akarunk használni. Az emberek különbözőek, különböző dolgokban jók és különböző az érdeklődési körül. A sokszínűség akkor érvényesül, ha mindenki mást csinál, másképp, és mindenki a saját területén jó.

Sajnos a mai korban mindenkit bedobozolnak. Sémákat alkalmazunk és sémákat kényszerítünk rá másokra. Aki kilóg a sémából, azzal nem tudunk mit kezdeni – pontosan mint ahogy az ügyfélszolgálat sem tud mit kezdeni azokkal, akik valamilyen kivételes esettel fordulnak hozzájuk.

Címkék: teljesítmény értékelés drucker

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr45211842

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Laci 2012.05.23. 07:45:20

Az általad leírtak nagyban megegyeznek az erősség alapú vezetés alapelveivel. Az alábbi honlapot a napokban találtam, sok hasznos írás olvasható rajta a témában. http://menedzsmentor.com/tehetseg-erosseg

Ismeretlen_125652 2012.05.23. 15:09:31

Érdekes gondolatok. Főleg a "Szívesen látnám-e a fiamat vagy lányomat az ő irányítása alatt?" :) Nem szabad csak az erősségekre építeni, de valóban sokkal nagyobb hibát követünk el, ha valakit csak a rossz tulajdonságai alapján értékelünk, és megpróbáljuk megjavítani. Lehet, hogy Japánban kevésbé gyakori a leépítés, és a jobb helyeken inkább az erényeket tartják szem előtt, de ennek az is az oka, hogy magasabb szintű önkritikával rendelkeznek. Nem kell valakit megbüntetni egy hiba miatt, csak azért, hogy rosszul érezze magát. Ezért nem is alakul ki a hibák eltitkolása, mint nálunk. De azért egy japán nem viszi túlzásba a dicséretet. Ha azt mondja neked a sensei, hogy OK, akkor annak már igencsak örülni kell.
süti beállítások módosítása