HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Játékra hívom a kedves Olvasót – mit tenne az alábbi szituációban?

Játékra hívom a kedves Olvasót – mit tenne az alábbi szituációban?

Az előző játékban 4 hónappal ezelőtt egy soha meg nem térülő projektről volt szó (és itt a megoldása is).


Most ismét játék, és játsszuk azt, hogy leírok egy történetet Gézáról a vállalkozóról, aki egy 12 fős informatikai kkv alapítója-tulajdonosa-vezetője, autóipari szoftverek fejlesztésével foglalkoznak, és egy nem várt üzleti lehetőség bukkan fel. A játék az, hogy tippet kell adni Gézának, mit csináljon.

 

Este 8 óra, Géza lakása

- Géza hol voltál, már éppen hívni akartalak! Kész a vacsora, tálalva, Te pedig sehol.

- Ne haragudj Vilma, de nagy dolog történt! Janiék hívtak a gyárból, először azt hittem, hogy megint a szoftverrel van valami. Hogy megint félrement egy rendelés vagy valami. De most azért hívtak, mert új kéréseik vannak.

- Gyere Géza, ülj le. Merhetek levest?

- Igen, drágám. Szóval hívott a Jani, aztán be is mentem beszélgetni egy kicsit a gyárba. Képzeld, bemutatott az új főnöknek, annak a Helmutnak. Tudod, akiről meséltem, nemrég küldték Németországból. Ennyi leves elég lesz, köszönöm.

- Jó étvágyat.

- Jó étvágyat. Na azt mondák, hogy van valami új stratégiájuk. A flotta értékesítést szeretnék fellendíteni, tudod válság van és az emberek nem vesznek autót de a cégek igen. Tehát sok embert ráállítanak az értékesítésre, de nem csak itthon hanem a környező országokban is, ez egy közép-kelet-európai stratégia. És ahhoz, hogy ez sikerüljön, kell nekik egy integrált flotta-értékesítési rendszer.

- Elég meleg a leves? Ne rakjam vissza a mikroba?

- Nem, pont jó. Szóval a Jani szerint a mi online rendelési szoftverünket kellene használni, persze egy-két funkcióval kibővíteni. Először én is ezt hittem, de beszéltem bent a fiúkkal. Tamás rögtön rá is jött, hogy valójában nem pár új funkció kell nekik, hanem egy teljesen új rendszer, amiben az értékesítési szoftver csak egy modul lesz a sok közül. Köszönöm a levest, finom volt.

- Tessék itt a hús, és a rizs.

- Köszönöm. Szóval a gyárnak igazából egy komplett CRM rendszer kell, tokkal-vonóval. Sokkal de sokkal nagyobb meló, mint a rendelési rendszer volt – és sokkal több pénz is van benne.

- Na de akkor arra is azt mondtad, hogy milyen nagy. És akkor mentünk nyaralni ősszel, mert egész nyáron fejlesztettétek a szoftvert.

- Igen, de ez ennél is nagyobb. Helmutnak is bemutattak, szóval nem lehet kicsi. Az eddigiek alapján a fejlesztés elég munkát ad a csapatnak, biztosítva lesz a bevételünk. Nem is beszélve az adatkezelésről, az évekig tartó támogatásról, és a további fejlesztési lehetőségekről. Ha ezt megcsináljuk, nem kell új ügyfelekre vadászni, biztosítva lesz a jövő. A referenciáról nem is beszélve. Tudod, annak idején csináltunk pénzügyi tervet a vállalkozásra, hogyan fog növekedni, hogyan jönnek az ügyfelek. Ezzel a megrendeléssel 5 évet ugrunk előre.

- Mennyi pénzről van szó?

- Nagyon sokról. Ha ezt megcsináljuk, akkor lecseréljük az autókat és visszafizetjük a hitelt. Elmehetünk a Maldív szigetekre 1 hónapra. Vagy vehetünk egy lakást a gyereknek. Ahogy nő, maholnap egyetemre megy, és akkor kell neki a saját lakás.

 

1 hónappal később, este 8 óra, Géza lakása

- Úgy izgultam Géza, mesélj, hogy sikerült a tárgyalás? Olyan fáradtnak tűnsz!

- Megtettük, amit kell. Meséltem nekik egy kicsit a cégről, hogy mit csinálunk, kik vagyunk, és hogy eddig mit dolgoztunk nekik. Aztán Tamás vázolta a műszaki terveket, mit akarunk kifejleszteni és hogyan. Megmutattuk azt a projekt tervet is – soha életemben nem csináltam még projekt tervet. Képzeld volt ott 3 öltönyös menedzser akik csak azért repültek ide, hogy ezt meghallgassák!

- Jaj de jó! Akkor megkapjátok a megrendelést?

- Nem tudom. Az Imréék is tettek ajánlatot, meg ott van az ICN is. Valami osztrák sales-esük van, nagyon nyomul, mindig mosolyog és mindenre bólogat. Állítólag nagyon profik. Meg ők nem kis cég mint mi, hanem nagyok. Ha akarják, akkor 100 fejlesztő áll neki programot írni másnap – ezzel nem tudunk versenyezni.

- Akkor mi lesz?

- Az elején úgy tűnt, hogy szép feladat és jó sok pénzt is hoz, de nem tudom, megszerezhetjük-e. Tamás már elkezdett aggodalmaskodni, hogy amilyen gyorsan kell a rendszer a gyárnak, nem fogjuk tudni megcsinálni, és hogy fel kellene venni még embereket. De az bizonytalan, ha felveszünk még embert, hogy lesz-e elég munka nekik. Meg az ember pénzbe kerül. Kis cég vagyunk, alacsonyan kell tartani a költségeket.

- Gond lehet?

- Még sose csináltunk ilyet. Ez egy komplett CRM rendszer tokkal-vonóval, oktatással, bevezetéssel, satöbbi, satöbbi. Olyan sok igényük van, hogy végigolvasni sem sikerült. Aztán ahogy Tamás végigolvasta, aggodalmaskodni kezdett. 10 országban kell támogatást nyújtani, 24 órás helpdesk, redundáns rendszerek – csupa olyan, amiről még elképzelésünk sincs, hogyan lesz megoldva. Honnan lesz csehül beszélő fejlesztő? De azt mondtam neki, hogy vágjunk bele. Jó nagy árat adtunk, aztán ha elfogadják, akkor lesz elég tartalék, hogy bármilyen nehézséget megoldjunk.

- Kicsit aggódok. Tamás a legjobb fejlesztőd, és igaza szokott lenni.

- Persze, én is aggódok. De ez rengeteg pénz lesz, és nem hiszem, hogy olyat tudnának mondani, amit a csapatom ne tudna megvalósítani. Még ha vészhelyzet is lesz és fel kell venni pár új embert – gyorsan és drágán – akkor is marad elég.

 

1 hónappal később, este 8 óra, Géza lakása

- Mi van Géza, ma olyan vidámnak tűnsz!

- Képzeld Vilma, határozottan úgy érzem, hogy miénk lesz a megrendelés! Bent voltam a gyárban valami miatt, összefutottam a büfében Janival. Azt mondta, hogy mi lehetünk a befutó. Az ICN-esek jó ajánlatot adtak, de túlságosan is profik, túl sok volt a prezentáció és meggyőzés. Velünk már dolgoztak, ismernek bennünket, tudják hogy eddig mindig mindent megcsináltunk amit kértek, ha kellett éjjel ha kellett hétvégén. És mi nem színes-szagos prezentációkkal villogtunk, hanem konkrétan megmondtuk, mi hogy lesz. Tamáson látták, hogy ért hozzá, és minden kérdésre válaszolt. Imréék már korábban kiszálltak, ők bepróbálkoztak mert elég zsíros falatnak tűnt, de a közelébe sincsenek annak, hogy mit kellene itt csinálni.

- Mikor lesz a döntés?

- A jövő héten. Elvileg már a múlt héten kellett volna dönteni, de még bizonytalanok köztünk és az ICN között.

- És mi lesz, ha kiválasztanak?

- Akkor kezdődik csak a neheze! Neki kell állni sürgősen fejleszteni, már így is késésben vagyunk. Tamásék már el is kezdték tervezni a prototípust. Biztos lesz nehézség, de majd megoldják. Meg ahogy mondani szokás, a nap 24 órából áll meg egy éjszakából.

Címkék: játék

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr855211879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hokuszpk 2012.08.23. 04:27:31

Ha belevag, keszuljon fel a valoperre. ha dobja a megbizast, es megis mindig ilyen keson er haza, akkor szinten keszuljon a valoperre.

Kornél 2012.08.23. 09:05:56

Úgy tűnik ennek a cégnek most is van munkája, és ha bejön ez a megrendelés, akkor ez extra lesz a jelenlegi munka felett. Mindenképp kell bővülni, de nem mindegy hogyan. Szerintem át kellene gondolni a vállalat vezetőnek a stratégiát - 1 hét van a döntésig, ami nem sok. Célszerű lenne elkezdeni keresni egy tapasztalt projekt vezetőt az új csapat élére, aki már csinált ilyent korábban. Ha nem jönne össze a munka, akkor max nem ad neki ajánlatot a cégvezető. Az új PM kezdheti kialakítani a csapatot maga körül. Ilyen nagy rendszernél nem a fejlesztéssel indítunk, hanem felmérjük a pontos igényeket és tervezünk. A fejlesztők csak később kapnak szerepet, ha már meg vannak hozzá a feltételek. Ez időt ad az új emberek felvételének vagy a régiek átképzésének. Esetleg gondolkodni lehet, hogy a manuálisabb mostani munkákat hogyan szervezzük ki alvállalkozónak. A cégvezetőnek a cég vezetésével kellene foglalkozni és nem PM-ként részt venni az új projektben, mert az nem fog menni. Mivel egy komplett CRM rendszer kell én azért körülnéznék a piacon, hogy van-e olyan rendszer, amit könnyen testre lehet szabni (beilleszteni a meglévő modulokat), mert így egy csomó felmerülő problémára már kész megoldás van és nem kell újra feltalálni a spanyolviaszt. Amit az ICN mond az mese. Senkinek nincs 100 fejlesztője a kispadon azonnal bevethető állapotban, mert ha lenne az iszonyú költségekkel járna. Viszont az tény, hogy profibbak a sales-ben, valószínüleg van tapasztalatuk és erőforrásaik is. A megrendelő valószínüleg ezt is mérlegelni fogja. Nem a Jani fogja meghozni a döntést, hanem a Helmut, akinek kérdés hogy ez mennyire fog számítani a régi számára ismeretlen partnerrel (1 beszélgetés volt eddig) szemben. Másrészt ugye mind a kettő német, ami szintén számít (közös nyelv - nem kell kapcsolattartó stb.). Ennek alapján én simán elképzelhetőnek tartok egy olyan felállást, hogy az ICN nyeri meg a tendert, akik utána szépen megkeresik a cégvezetőt, hogy nem-e akar alvállalkozóként beszállni a munkába. Tamás jó lenne vezető fejlesztőnek, mert ismeri a rendszert, ők majd adnak egy PM-et meg az infrastruktúrát. Szóval el lehet kezdeni a felkészülést, de inkább meglévő CRM rendszereket kellene értékelni. Rendesen el kellene olvasni a specifikációt és körül kellene nézni a piacon a megfelelő emberek után. A döntés után pedig annak megfelelően egyedül vagy esetleg az ICN alvállalkozójaként nekivágni a munkának.

Balazs 2012.08.23. 21:36:53

Szerintem elég egyértelmű. Lépjen vissza, amíg még lehet. Fogalmuk sincs, mit csinálnak (sem cég, sem emberek szintjén), nincs tapasztalatuk benne. Ennek megfelelően a nagynak látszó tartalék valószínűleg túl kicsi, és ha a nyomott ár miatt nyernek is esetleg, akkor belebukik a cég. Ugyanakkor egy profi kiválasztási folyamatban nem sok esélyük van nyerni.

cgcglw 2012.08.24. 08:14:48

Olvastam egyszer egy vicces összesítést "végső mondatok" címmel ("Biztos, hogy a kék a fázis?", "Milyen gázszag van, és milyen sötét..." stb.) Ha lenne céges végső mondatok összeállítás, akkor Géza mondataiból ezt mindenképpen beletehetnénk: "Ha ezt megcsináljuk, nem kell új ügyfelekre vadászni..."

Viktor 2012.08.24. 09:18:45

Vissza biztos nem lépnék. Szerintem azért jó, ha észben tartják, hogy nem sok esélyük van, de azért felkészülnek rá, hogy mégis. Kornél már leírta a részleteket :-) Ha esetleg mégis nyernek, akkor valószínűleg tőkére is szükség lesz, mert fel kell venni egy rakat embert. Nem kellene várni, hanem mivel "bizonytalanok köztünk és az ICN között" ezért ki lehetne puhatolni, hogy a megrendelőt miben tudná segíteni a döntés meghozatalához. Szerintem ha ICN nyer, akkor a kkv-val nem fog foglalkozni, mert a kkv-nak ebben a melóban nincs tapasztalata és elég erőforrása sem. Még annyi megjegyzésem van, hogy a feleség túl szervilisnek tűnik. Ennek valószínűleg ára vagy minimum mellékhatása van. Talán őt is le kellene cserélni.

Kétszeri Csaba · http://ketszeri.hu 2012.08.24. 17:11:13

Kornél tanácsai közül a PM felvételével és az igényfelméréssel / rendszerszervezéssel / specifikálással ( (alapos folyamat átvilágítással készítve) mindenképpen egyetértek. A kész CRM rendszer mellett bár sokat lehet érvelni, az új fejlesztés vagy testre szabás döntésnek az előbbi folyamatokból egyértelműnek kell lenni. Valami oka van, hogy nem három rendszerintegrátort kerestek meg a feladattal, szóval egy testreszabással és pár modul fejlesztésével ezt a projektet valószínűleg nem lehet kipipálni. Agaszt, hogy a jelenlegi csapattal, vagy egy-két ember felvételével (ha már ég a ház, tehát nem tudnak rendesen betanulni) akarja megoldani, illetve hogy a projekt legnagyobb hozadékának a pénzt tarja. Balázzsal abban egyetértek, hogy jelen állapotában a projekt sikerének az esélye kicsi. Nézzük mivel lehetne feltornászni: - Kezdjen el lehetséges beszállító partnereket és szakértőket keresni. - Legyen óvatos a szerződés "kötbér" fejezetével. - Mindenképpen érje el, hogy mérföldkövenként legyen átadás és fizessenek neki, így nem lesznek (akkora) likviditási gondjai. - A projekt első szakaszában, ahol a legjobban tud csillogni az eddigi ismereteivel meg tudja alapozni azt a bizalmat, amire alapozhat ha nem sikerül elég gyorsan bővítenie a fejlesztői kapacitást vagy valami technikai gond adódik. Legyen nagyon pontos és szállítson jót. (Bár a beszélgetés hangulata alapján mintha a világbéke és a jó idő már be lenne ígérve.) - Ha a fejlesztéshez sikeresen elad 2-5 év nemzetközi supportot, akkor azt is biztosítania kell. Ha jó a sw akkor sikerül kitöltenie a support periódust, így ez lehet a projekt legjövedelmezőbb része. - Fontolja meg a nem stratégiai ügyfelek kiszolgálására egy másik cég alapítását. Jól jöhet ha bejön a projekt, minden sikeres és a "resztlitől" egy cégeladással meg akar szabadulni, de szolgálhat b tervként is arra az esetre, ha a mostani céget maga alá temeti a projekt. - Ne cserélje le Vilmát és gondoskodjon róla, hogy a munka mellett maradni fog *élet* is.

Tamás 2012.08.26. 23:11:56

@Balázzsal értek egyet: ki kell szállni, amíg csak lehet. Egyetemistaként láttam ilyet, amikor közbeszereztettünk egy ... szoftvert. A kiírás szerint fél év lett volna rá; informálisan 1 év lett volna az "elintézzük, jó lesz az így" határidő. Úgy emlékszem, több, mint két év múlva adták csak át, és nagy szívás volt mindkét félnek. Szóval vissza kell lépni, mert túl nagyot kellene lépnie a kis cégnek. Nem csak a CRM fejlesztése, hanem a támogatása, a csapat építése is mind nagy-nagy feladat. Jól látszik a sztoriból, hogy a műszaki részleteket se értik rendesen. Egy ilyen projektre nem csak a házassága mehet rá, ahogy @hokuszpok mondja, hanem a cége, a személyes tartalékai, akár az egészsége.

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2012.08.27. 08:47:24

Visszalépni nem biztos, hogy kell. De tisztán kommunikálni igen. Elmondta Mr Kisvállalkozó, hogy nekik ehhez az ég egy adta világon semmi tapasztalatuk sincs? De tényleg egyértelműen? A korábbi rendszereknél, amit szállítottak milyen tapasztalattal indultak? Abban is kezdők voltak annak idején? Ha igen, akkor milyen eredménnyel történt a bevezetés? Ha nem, akkor milyen volt az első rendszerbevezetésük? Hogyan oldották meg az ismeretlenből fakadó nehézségeket? A teljes képhez nekem ezek kellenének.

Ismeretlen_102125 2012.08.29. 10:51:50

@takacsot: néhány válasz - Mr Kisvállalkozó egyértelműen a pénzt számolja és meg akarja szerezni a megrendelést, tehát valószínűleg nem fogja az orrukra kötni, hogy nem ért hozzá. - A korábbi rendszer kisebb, ott még lehet a kompetenciát és tapasztalatot szorgalommal pótolni - Próbáltam erre utalni a sztoriban, hogy voltak problémák, de mindig ugrottak azonnal és megoldották - lelkesedéssel és szorgalommal pótolták a hiányosságokat

Viktor 2012.08.29. 19:29:58

Egyébként reális az, hogy egy (német!) megrendelő nem néz utána alaposan annak, hogy a cég meg tudja-e csinálni a melót, van-e megfelelő tapasztalata és erőforrása, ilyesmi?

Ismeretlen_102125 2012.08.30. 10:16:59

@Viktor: Ez egy kitalált történet! :) A vállalkozásnak van házon belüli (pozitív) referenciája, ami egy német megrendelő esetén is fajsúlyos érv. A megfelelő erőforrást csak tippelni lehet kívülről, előfordulhat hogy Mr Kisvállalkozó kellően szép képet fest a cégéről. A tapasztalat pedig... hát igen, lehet hogy egy szőrös szívű német beszerzőnél elvérzik a történet...

Roland Hesz 2012.08.30. 14:32:20

Szerintem kiszállás amíg lehet. Ha ez most így indul, akkor ebből egy "death march" lesz. Láttam pár ilyen "csak hozzuk be, aztán megoldjuk" projektet, 90%-ban bukó volt. A maradék 10% meg a nullás kihozatal. @Viktor: Innen svájcból üzenem - reális? De még mennyire. Csak a kötbért is bevasalják amikor borul, és természetesen a "reális" megrendelést leadó személyt áthelyezik valahová máshová. Esetleg Frankfurtból Koppenhágába. :) Ez cég függő persze. Van ahol szóba se állnának velük, mert 200 főnél kevesebbet foglalkoztatnak.

Viktor 2012.08.30. 16:12:27

Kiszállni? Ne vicceljetek már. Kiszállni még később is lehet. Figyelni kell erre is, de nem szalaszthatod el életed lehetőségét. A lényeg, hogy észnél kell lenni. ( persze igaz, ahogy a lottó 5-öst sem válik mindenkinek a hasznára, lehet, hogy Gézának ez nagy falat lehet. Reméljük, hogy van annyi önismerete, hogy ezt el tudja dönteni )

Roland Hesz 2012.08.30. 19:18:22

@Viktor - az igazgató urat elnézve meg amiket mond itt maximum a pálya széléről való figyelés amiből lehet tanulni. Ha elindítják a projektet, kiszállni nagyon nehéz lesz - büszkeség, kötelezettségek, kötbér, ez azért nem úgy megy, hogy bejelentik: Bocs, meggondoltuk így 4 hónap után, nem megy ez nekünk, mi kilépnénk. Amit itt le lett írva, az alapján nekem az jött le, hogy ez a cég nem alkalmas rá. Ha úgy indulnak neki már most, hogy "késésben vagyunk, de majd túlórából megoldjuk" akkor az nagyon fájdalmas lesz.

Viktor 2012.08.30. 21:13:33

Lehet, hogy igazatok van, de azt gondolom, hogy amíg nincs szerződés, addig bármikor ki lehet szállni és ha jól értem, még nincs. Ezért ezzel nem is foglalkozom. A Microsoft egyébként alkalmas volt egy DOS megírására? :-)

Roland Hesz 2012.08.30. 23:58:57

Igen, amíg nincs szerződés, addig ki lehet szállni. Na de addig nincs is munka. Ha meg őket választják, akkor is ciki a szerződés aláírása előtt öt perccel felállni :) Az MS eladta a DOS-t, amit megvettek valaki mástól. Nem kellett faragniuk rögtön akkor. :) És hát Gates-ből és Jobs-ból kevés volt akkoriban is :)

Viktor 2012.08.31. 08:45:21

"Az MS eladta a DOS-t, amit megvettek valaki mástól. Nem kellett faragniuk rögtön akkor. :)" erről beszélek. Megoldás mindig van.

Viktor 2012.09.24. 09:21:01

élő példa ez a cég? ha igen, lehet tippelni?

Ismeretlen_102125 2012.09.30. 19:28:04

Nem élő cég, de biztos sok cégre rá lehet húzni.
süti beállítások módosítása