HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A múlt héten játék volt A NAGY Lehetőség címmel, ahol egy kkv vezetőjének kellett tanácsot adni egy igen jól fizető, de kockázatos üzleti lehetőséggel kapcsolatban.

A múlt héten játék volt A NAGY Lehetőség címmel, ahol egy kkv vezetőjének kellett tanácsot adni egy igen jól fizető, de kockázatos üzleti lehetőséggel kapcsolatban.

A sztori röviden annyi, hogy jön egy üzleti lehetőség, igen sok pénz, de ugyanakkor nagy munka komoly kockázattal: a cég túl kicsi és nincs elég tapasztalata (még), és ezért a munka bevállalása jelentős kockázatot jelent.

Úgy érzem, hogy ez egy olyan szituáció, ami minden kkv életében előfordul, és a döntésen fog múlni a cég jövője.

 

Mit tehet ilyen helyzetben egy cégtulajdonos?

1)    Bevállalja: nagy a kockázat, de a jutalom is óriási.

2)    Nem vállalja be: nincs kockázat, de jutalom sincs.

3)    Köztes kockázatcsökkentő megoldás, ahol a jutalom egy részét feladja, hogy ezen az áron csökkentse a kockázatot, tipikusan

  1. Külső (interim) erőforrásokat von be a projekt teljesítésének idejére, pl projektvezető, tanácsadó, szakértő
  2. Társul egy másik céggel a megrendelés végrehajtásában (itt a példában az ICN nevű cég tűnt erre alkalmasnak)
  3. Alvállalkozókkal pótolja a hiányzó tapasztalatot/erőforrásokat

 

Mi fog történni az egyes esetekben?

1)    Bevállalja

Szívás. Vér és könnyek.

Ha a tulajdonos ügyes, akkor a Megrendelőnek sokára fog leesni, kivel szerződött. Utána pedig jön az „egy hajóban evezünk” effektus: addigra mind a két oldal már elég sok időt és energiát fektetett bele a fejlesztésbe ahhoz, hogy ne tudjon veszteség nélkül kiszállni.

Akkor már a megrendelőnek is érdekében áll, hogy a szoftver kész legyen. Ha kell akkor tolják a határidőt, ha kell akkor csökkentik a scope-ot, ha kell akkor lejjebb adnak a minőségből, és ha kell, akkor majd az ügyvédek fogják kitaposni a szállítást a vállalkozásból.

Ritka az olyan eset, amikor a projekt ténylegesen összedől és kirúgják a beszállítót. Előbb mindenki majd megpróbál valamilyen megoldást találni.

De illúzióink ne legyenek: a szoftver biztosan rossz lesz, hiszen hozzáértés nélkül készítik el – csodák nincsenek.

Sok lesz a túlóra, sok lesz a konfliktus. És a felhasználók – akik a rossz szoftvert fogják használni – ők is sokat fognak szenvedni.

Ugyan a szoftvert biztosan leszállítják, de a megrendelő nem biztos, hogy akar majd újra üzletelni a vállalkozással. A szoftvert pedig a tervezett életciklusánál korábban cserélik le.

 

2)    Nem vállalja be

Ez a biztonságos megoldás, ez az, amit egy lelkiismeretes cégvezető választana.

Azonban a kép csalóka: ezzel a döntéssel a cég elszalaszt egy lehetőséget. Lehetőségből kevés van, lehet hogy éveket kell várni a következőre – ha lesz egyáltalán másik lehetőség.

Tehát itt valójában a vállalkozás veszít.

 

3a) Új emberek, szakértők

Jó ötletnek tűnik, hogy bevállalja a cég a munkát, aztán gyorsan megfelelő szakembereket vesz fel – pótolva a hiányzó kompetenciákat. @Kornél és @Kétszeri Csaba említette ezt a megoldást.

Azonban bármennyire is jó ötletnek tűnik, nem fog sokat segíteni.

Ugyanis ha a cégvezetőnek van akkor önbizalma, hogy egy ilyen munkát bevállaljon, akkor ahhoz viszont túl nagy lesz az önbizalma, hogy rábízza a melót egy kívülről jött emberre. Az új emberek majd mindent másképp akarnak csinálni – mert ők értenek hozzá – ami a meglévő gárdának nem fog tetszeni. Összességében nem biztos, hogy ez a megoldás előnyös lesz.

 

3b) Kooperáció

@Kornél említette az ICN-nel való együttműködést.

Ha van megfelelő üzleti partner, akkor a kooperáció tűnik a legjobb megoldásnak. Ez lemondással jár – lemondással a presztízs, a tapasztalat és a pénz egy részéről, cserébe a kockázat egy részét (remélhetőleg a nagy részét) az üzleti partner viseli.

Sajnos ritka az olyan felállás, ahol két cég tökéletesen kiegészítené egymást és mindketten jól járnak. Sokkal gyakoribb az, amikor az egyikük a nagy hal a másik pedig a kicsi.

 

3c) Alvállalkozók

Jó ötlet abból a szempontból, hogy így be lehet hozni a szükséges kompetenciákat a projektbe anélkül, hogy konfliktus lenne a külső emberekkel.

Hátránya, hogy egy kkv tipikusan nem ért alvállalkozók menedzseléséhez. Esetleg a végén többe kerül nekik a produkció, mintha maguk végeznék el a munkát.

 

Mi a helyes megoldás?

Az attól függ.

A fő kérdés az, hogy ez a munka mennyire illeszkedik bele a cég hosszú távú üzleti stratégiájába. Ebben a szektorban, ilyen projektekkel akar-e dolgozni a vállalkozás vagy sem?

Ha igen, akkor ez nagyszerű lehetőség a csapat bővítésére, a szükséges tapasztalat megszerzésére, új értékes emberek beépítésére a csapatba. Ebben az esetben a megrendelés nem kockázat, hanem egy lépés előre a stratégia végrehajtásában.

Itt a konkrét példában egyértelmű, hogy a kkv már egy ideje a gyárral dolgozik, tehát ebben az iparágban akarnak érvényesülni. CRM-hez nem értenek, ezért itt azt kell felmérni, mennyi idő alatt és hogyan fogják megtanulni. A tulajdonos helyében mindent megtennék, hogy ez a lehetőség ne maradjon kihasználatlanul...

 

Ps.

Nem volt szándékos, de a történetben felbukkant a magánélet is: egyensúly a munka és a magánélet között. Géza már így is túl sokat dolgozik, a megrendelés után pedig még többet fog. El kellene gondolkodnia, hogy meddig tudja ezt csinálni, és nem kellene-e valamit változtatni. Megéri-e, hogy új lakást vesz, de elveszíti Vilmát?

Címkék: játék megoldás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr585211883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása