HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Avagy hogyan kezeljük az alulteljesítő kollégát.

Avagy hogyan kezeljük az alulteljesítő kollégát.

Volt egy munkatársam, nevezzük mondjuk Balázsnak.

Ez a Balázs tudott élni.

Későn jött dolgozni, de cserébe korán ment haza. Ja és sűrűn lejárt cigizni, beszélgetni a haverokkal.

Amivel alapvetően még nincs baj, ha a munka el van végezve.

De az nem volt.

Balázs egyébként már 4 éve dolgozott a cégünknél. Nagyon jó fejlesztő volt, és eszes is. Azt hogy eszes, én is megerősíthetem. Az a típus, aki ha nem nálunk dolgozna, akkor mindent megtennénk, hogy levadásszuk.

De Balázst már levadászták és nálunk dolgozott.


Igazából a kisebbik baj az volt hogy Balázs nem törte magát. A nagyobbik az, hogy ezt mindenki látta – és hát nagyon lerombolja a sok hangya morálját, ha a tücsök vidáman hegedül.

Szóval valamit tenni kellett.


Leültem vele privát beszélgetni (ahogyan a nagy könyvben meg van írva). A beszélgetés kb úgy zajlott le, hogy Balázs mindent sajnált, és megígérte hogy javulni fog.


Itt az egyszeri vezető le is zárhatná a történetet, viszont én kicsit utánanéztem a dolgoknak.


Ha a statisztikát nézzük, Balázs mind mennyiségben mind minőségben a leggyengébb volt a csapatban. De jobban visszanézve a múltba, az derült ki, hogy ez nem volt mindig így. Sőt, évekkel korábban felülteljesítő volt, pozitív értékelésekkel.

Érdekelni kezdett a sztori: mi történt, mitől siklott ki egy korábbi sikertörténet? Hogyan lett az okos, tehetséges, jól teljesítő fejlesztőből „leggyengébb láncszem”?


A fordulatot az jelentette, hogy Balázs másik csapathoz, más munkakörbe került. Itt nem mentek olyan jól a dolgok – egyrészt mert új volt a munka, másrészt pedig mert olyan típusú volt, ami éppen nem feküdt Balázsnak. Tulajdonképpen ez a cégen belüli váltás nem volt teljesen végiggondolva. Ami elsősorban nem Balázs felelőssége, de ő volt a szenvedő alanya.

Mivel az új helyen nem sikerült minden az elvárások szerint, ezért hamar rákerült a „problémás” címke. Új embernél mindig benne van a kockázat.

Mivel rákerült a „problémás” címke, ezért nem kapott komoly feladatokat. De mivel nem kapott komoly feladatokat, ezért nem tudott bizonyítani, hogy kitörjön a skatulyából. És mivel nem tudott kitörni a skatulyából, ezért rajta ragadt a címke.

Megindult egy láncreakció, aminek a következő fontos állomása az éves értékelés volt – rossz értékeléssel.

A rossz értékelés vitákat és rossz szájízt hozott. És természetesen „rászálltak” Balázsra, megpróbáltak neki „segíteni”. Aki vett már részt ilyenben, az tudja, hogy mi ez: megfenyegetik, mikromenedzselést kap a nyakába, megmondják mikor mit hogyan csináljon.

A „segítség” hatására Balázsból eltűnt minden korábbi lelkesedés, és csak azon volt, hogy a „szükséges minimumot” hozza. Csak annyit teljesített, ami elégséges volt hogy ne rúgják ki, se többet se kevesebbet. Miért is teljesített volna, amikor a motivációját lerombolták és bűnözőként kezelték?


Testben még ott volt, de lélekben már régóta nem. Már nem várt semmit sem ettől a munkahelyről, nem akart megtanulni semmit, nem akart elérni semmit, és úgy általában csak túlélésre játszott.

Körülbelül itt kerültem bele én a képbe. Sajnos túl későn, mert ezek után már nem igazán láttam, hogyan lehetne Balázst visszakapni.

Nagyon szerettem volna ezt az egészet megfordítani, mert Balázs okos és tapasztalt volt. De ami történt azt nem lehet semmissé tenni. Alaposan végiggondoltam, hogy mivel lehetne motiválni, mit lehetne csinálni.

Sajnos semmit.

Egyrészt mert ő maga már feladta a küzdelmet.

Másrészt pedig ha még küzdött is volna, de a környezete már elkönyvelte hogy ő egy rossz fejlesztő. Akkor meg miért küzdene.

 

Szóval ez egy menthetetlen helyzet volt.

Annyit tanácsoltam Balázsnak, hogy gondolja végig, szeret-e ide járni dolgozni. Rövidesen talált egy másik állást és elment. Úgyhogy happy end lett a történet vége.

 

Ami viszont itt fontos tanulság, az nem a történet vége, hanem az eleje.

Egy rosszul teljesítő embert még vissza lehet rántani a szakadéktól, ha azt azonnal, minél hamarabb tesszük. És nagy odafigyeléssel, hogy a manőver biztosan sikerüljön.

Még jobb, ha ilyesmire sor sem kerül: ha odafigyelünk az újonnan érkezők beilleszkedésére, és arra, hogy megfelelő embert vegyünk fel a megfelelő munkára. Ahol is a „megfelelő” nem csak azt jelenti, hogy az ember átment az állásinterjún, hanem azt is, hogy az állás tényleg neki való.

Az elején még könnyű a hibákat korrigálni.

Amikor már rossz értékelésre és fenyegetőzésre kerül sor, akkor onnantól kezdve nehéz visszajönni. Onnantól kezdve sok ellenségeskedés és indulat fog a történetbe vegyülni.

 

A másik tanulság a történetből, hogy ha valakivel háromszor oda-vissza felmossák a padlót, akkor nem fog mosolyogva lelkesen munkába járni. Utána már mindegy. Szóval ha ilyen menthetetlen helyzet adódik, akkor minél hamarabb meg kell lépni az elkerülhetetlent. Mindenkinek jobb lesz. A munkavállalónak azért, mert megszűnik a stressz, és valahol máshol új életet kezdhet. A csapatnak azért, mert megszűnik a belső konfliktus. A vezetőnek azért, mert fel tud venni egy új embert, aki majd beválik.

Címkék: motiváció

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr835211921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

corby 2013.03.08. 09:10:00

Jajj, be szépen egyszerű a megoldás. Apropó, mi lett azzal/azokkal, akik Balázst erre a pályára állították?

lotus 2013.03.08. 09:16:43

Igen, ez lenne az érdekes kérdés, hogy akik Balázst áthekkelték és problémásnak minősítették, azokon számonkérték ezeket?

Attila 2013.03.08. 10:36:49

Kedves Blogszerző manager úr, azokat is be tetszett hívni MÉB-re haki anno Balázskát gallyra tette? Vagy ez már nem fér bele a munkakörébe mert lehet maga lenne a következő?

raki 2013.03.08. 14:27:38

Húha, itt minden előttem szóló ismerte Balázst? :-) Feltételezem, hogy a manager úr nem hívta be azokat, akik Balázst gallyra tették. Valószínűleg azért, mert - lehet, hogy már nem is voltak ott a cégnél. - ha ott is voltak, és vele egy szinten voltak vagy főleg felette beosztásban, akkor ez a behívás szintén nehézségekbe ütközik. Illetve mérlegelni kell, hogy az ember mire fordítja az energiáit, melyik harcot vívja meg, megéri-e vagy másképp próbálja-e elérni a céljait. Nehezen tudom elképzel, hogy egy direkt akció sikeres lenne. Max lassú víz, partot mossal lehet próbálkozni. Ha a cég így működik, akkor egy céget megváltoztatni nem egyszerű dolog és valószínűleg ezt nem is manager úrtól várják. - ha ott voltak és alacsonyabb beosztásban és az ő beosztottjai voltak, akkor nyílván lehet tenni valamit, de ez már függ attól is, hogy azóta mi történt, azok az emberek és a helyzet mit változott azóta. Ha ezt tudnánk, talán könnyebb lenne. De ezt úgy sem tudjuk és talán nem is érdekes. - valószínűleg nem fog az ember forradalmat csinálni egy ilyen ügyből, főleg ennyi idő után. Mi haszna lenne az egésznek, mekkora az EV, plusz vagy mínusz? - nem lepattintás, de manager úr nem világmegváltó ( sajnos :-) ) hanem "csak" egy manager. Ő találkozott egy problémával, amit a leírás alapján teljesen korrektül megoldott. Hasonló esetben ügyetlenebb, inkorrektebb megoldás is lehetett volna belőle.

raki 2013.03.08. 14:29:52

Még kiegészítve az előzőt: manager úrnak szerintem nem az a feladata, hogy az akkor hibázókat megbüntesse, hanem az, hogy biztosítsa, hogy újra ne történjen ilyen hiba.

Ismeretlen_102125 2013.03.10. 15:24:07

Akik Balázst pályára állították, ők nem tartoznak most alám. És itt jön képbe amit Raki mond: másik menedzserrel bajszot összeakasztani az egész más kategória.

laci 2013.03.11. 14:49:16

Nem értek egyet a fenti tanulsággal. Én is voltam Balázs a mostani cégemnél és találtunk megoldást a dologra. Szerintem nem menthetetlen egy ilyen ember, mi van ha visszahelyezzük egy olyan környezetbe ahol "tiszta lappal" tud kezdeni? Nálam ez sikeres volt.

raki 2013.03.11. 15:55:44

Tiszta fogatlan prókátor vagyok :-) laci: sokféle helyzet lehetséges, van olyan helyzet, amit még meg lehet oldani úgy, ahogy te javasoltad, van olyan, amit nem. Nem fogjuk tudni eldönteni, hogy akocsis által leírt helyzet melyik, mert ezt igazából csak ő és Balázs látta. De tanúsíthatom, hogy én is láttam már menthetetlen helyzetet, ha nem is pont ilyen ok miatt és igenis hatékony tud lenni egy ilyen megoldás és megfelelően kezelve Balázs még hálás is tud lenni érte. Ismétlem, ha megfelelően csinálják. Ettől függetlenül, ha lehetséges, akkor egy jó opció az is, amit te írsz és ahogy írod is, hatékony is lehet.

Ismeretlen_102125 2013.03.12. 20:11:51

@Laci: A fenti cikkben nem szerepel, de igen, van ilyen eset. Meg is próbáltam. Nem sikerült. Nem minden cégnél adnak második esélyt, és a második esély nem mindig reális.
süti beállítások módosítása