HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Milyen a tudatos vezető és hogyan válhat valaki azzá? Miért kell azzá válnia?

Már régóta szerettem volna írni egy cikket a tudatos vezetésről. Most kezembe akadt KPMG Academy ezzel foglalkozó felmérése, úgyhogy a vezetőt rögtön meg is spóroltam. Tessék elolvasni.

Néhány idézet:

„Nem mondható általánosnak a vezetési ismeretek alkalmazása.”

„A vezetők első sorban a saját fejük után mennek.”

 

Nem olyan régen írtam róla, hogy az elmélet és a gyakorlat nem tér (nem térhet) el. A vezetési ismereteket azért kell alkalmazni, mert azok tartalmazzák a legjobb gyakorlatokat, azaz mi a javasolt legoptimálisabb megoldás egy adott helyzetre.

Ezért is fontos, hogy a vezetők ne a saját fejük, hanem az elmélet után menjenek.

Aki a saját feje után megy, az csak reagál az eseményekre, és nehezen tanul újat – leginkább csak saját kárán. Aki az elméletet követi, az folyamatosan újat tanul úgy, hogy közben hibáznia sem kell.

A saját feje után haladó vezető mindig a múltból és a jelenből indul ki, és arra tervez, hogy pont ugyanolyan projekteket pont ugyanolyan ügyfeleknek fog pont ugyanolyan módon megcsinálni. Ezzel szemben egy tudatos vezető a jövőből indul ki, és a jelenleg alkalmazott módszereit az határozza meg, hogy hova akar eljutni.

 

Egyik korábbi cikkben (Hogyan válassz trénert) szapultam a „szakmát”, hogy nehéz megfelelő oktatót találni. Márpedig az is legalább olyan fontos, hogy a tanuló – ha egyszer eljut egy tanfolyamra – akkor utána majd alkalmazza is a megszerzett vezetői ismereteket. Ha valaki a saját feje után megy, akkor minden könyv, minden tanfolyam felesleges, időpocsékolás. Felesleges tanulnia.

Tehát nem csak az a fontos, hogy az oktató jó legyen, hanem az is, hogy a tudás magjai termőtalajra hulljanak, és ott szárba szökve kivirágozzanak.

 

Mit tehet a jó vezető?

Nem a jelent nézi, hanem azt, hogy hol kell lennie fél, egy, két, három év múlva. És ehhez készít terveket. Ismeri céljait, és azokat tudatosan eléri, az elméletből a legjobb eszközöket alkalmazva, melyek a célja elérését segítik.

Az ilyen vezető pontosan tudja, hogy mit miért csinál, melyik eszközt vagy melyik folyamatot miért követ és mit vár el tőle. Nem csak a sötétben lövöldözik, és reméli hogy valamit eltalál, hanem mesterlövész puskájával a célkeresztbe fogja a célt.

 

Miért kell tudatos vezetőnek lenni?

Mert a tudatos vezető eléri céljait. Határidőre elkészül a munka. Beosztottai kevesebb munkával többet teljesítenek.

A saját feje után haladó vezető vagy sikeres lesz, vagy nem. Szerencsejátékot játszik saját életével (és a beosztottaiéval is).

 

Mi a titok?

Legyen egy képed a jövőről. Legyen valamilyen elképzelésed, hogy ha sikeresen elvégzed a munkát, akkor az hogyan fog történni (Habit 2: Begin with the End in Mind).

Vagyis legyen egy terved. A tervet dolgozd ki, mondd el másoknak, hogy ők is tudják azt követni. És dolgozz azon, hogy a tervet terv szerint hajtsd végre.

(Ezért van az, hogy az ügyfeled mindig egy tervet kér Tőled. Nem azért, hogy írj az asztalfióknak egy doksit. Hanem azért, mert látni akarja, hogy van elképzelésed arról, mit csinálsz. A terv egy fizikai bizonyíték arra, hogy tudatos vezető vagy. Az összecsapott terv arra bizonyíték, hogy nem vagy az.)

 

Címkék: vezetés tudatos

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr105215602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása