HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Avagy miért jobb egy közgazdász diploma az IT-nál?

Sokat beszélgetek közgazdászokkal, és az egyik ilyen beszélgetés során előkerült a karrier út kérdése.

Valami ilyesmi, ha mondjuk egy befektetési banknál dolgozol:

1)    Analyst/Trainee: Pénzügyi kézimunkát végez. SAP-ot és Excel-t tologat.

2)    Associate/Team Leader: Egy csapat analyst-ot vezet.

3)    Vice President: Egy egész üzletet vezet, a csoport napi ügyeit irányítja.

4)    Director: A vezérigazgató munkáját segíti.

5)    Managing Director

(Forrás: http://msc-finance.edhec.com/career-centre/typical-career-path-in-the-financial-industry-34109.kjsp )

 

Tegyük fel, pénzügyesként dolgozol egy olyan cégnél, amelynek nem a pénzügyi szektorhoz tartozik.

1)    Employee: Pénzügyi kézimunkát végez. SAP-ot és Excel-t tologat.

2)    Team Leader: Csapatot vezet, egy adott pénzügyi funkcióért felelős (pl. adó, könyvelés, kockázatkezelés)

3)    Finance Manager: Szenior vezető, egy nagyobb csoport munkáját vezeti.

4)    Finance Director (CFO): Pénzügyi vezető

5)    Managing Director

 

Jó, most nézzük meg ugyanezt az utat egy informatikai diplomával rendelkező IT-s esetén! Így alakul egy IT cégnél:

1)    Developer/Engineer: Informatikai műszaki munkát végez. Biteket tologat egész nap.

2)    Senior Developer/Team Leader: Egy csapat fejlesztőt irányít.

3)    IT Manager: Egy egész üzletért/projektért felelős

4)    Director/Department Head: Igazgatóként egy egész osztályért felelős, a vezérigazgató munkáját segíti

5)    Managing Director

 

Most pedig nézzük meg egy IT-s karrierjét nem informatikai cégnél:

1)    Developer/Engineer: Informatikai műszaki munkát végez. Biteket tologat egész nap.

2)    Senior Developer/Team Leader: Egy csapat fejlesztőt irányít.

3)    IT Manager: Egy egész üzletért/projektért felelős

4)    Informatikai Igazgató (CIO): A cég teljes IT területéért felelős

 

Milyen különbséget lehet észrevenni a 4 listán?

-       Pénzügyesként bármilyen cégnél lehet az emberből 1. számú vezető (MD), de informatikusként MD csak IT cégnél lehet.

-       Ha összehasonlítjuk a pénzügyi és az IT igazgatót, mindkettő kb ugyanannyi tapasztalattal rendelkezik, de a CIO az a CFO beosztottja.

-       Ami elsőre nem szembetűnő, hogy IT területen a mérnök->menedzser szintlépés az gyakorlatilag egy karrierváltást jelent. A kettő között van egy üvegplafon, amit a többség nem tud/nem akar meglépni. Tehát egy idő után a pénzügyes egyre feljebb és feljebb jut, míg az informatikus megreked a senior szinten.

-       Ami még érdekesebb, hogy IT Manager az simán lehet pénzügyes is, míg a programozóból nem lesz Finance Manager (kivétel a kivételek persze).

 

Konklúzió: Pénzügyesként rengeteg karrier lehetőség van, míg IT-sként sok az akadály, és az elérhető eredmény is erősen korlátozott.

A helyzetet tovább rontja, hogy a beosztott szinten megtanult ismeretek vezetőként már nem hasznosak, egy IT vezetőnek egészen máshoz kell értenie. Eközben egy pénzügyi vezető támaszkodhat azokra az ismeretekre, amiket még kétkezi könyvelőként tanult meg.

 

Ezt a szörnyű képet némiképp ellensúlyozza a fizetési helyzet. IT területen már alacsony szinten is el lehet érni (viszonylag egyszerűen) magas fizetést. Egy senior fejlesztő fizetése tud olyan magas lenni, mint egy CIO-é, vagy mint egy pénzügyi vezetőé.

A pénzügyi szektor fizetéseiről itt található adat (2009-es). Ezen jól látszik, hogy például a táblázatban a legmagasabb fizetéssel rendelkező fiókigazgató sem keres annyit, amennyiért egy szenior fejlesztő két fűszálat keresztbe tenne. Márpedig a fiókigazgató mind felelősséget, mind beosztottak számát tekintve egy sikeres ember.

És akkor még nem is beszéltünk a rugalmas munkaidőről, a kreatív alkotói szabadságról, és az egyéb céges juttatásokról, amiket egy szenior fejlesztő megkap.

 

Ha a pénzügyi karrier első 3-5 évét nézzük, akkor igazából nem is az IT-val kell összehasonlítani, hanem a szakmunkásokkal. Ezekre itt található adat (szintén 2009-es).

Egy pék, egy bádogos, egy mozdonyvezető vagy egy hentes kb annyit keres, mint egy diplomás pénztáros.

Arról nem is beszélve, hogy ez a statisztika csak a publikus fizetéseket tartalmazza. Aki valaha is járt autószerelőnél, aki hívott ki villanyszerelőt, vizest vagy gázost, az tudja, hogy az egész havi fizetését oda fogja adni nevetségesen rövid idő alatt.

 

Címkék: hr karrier emberek pénzügy fizetés informatikus

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr785244137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása