HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Az első cikkben - Miért jó a pénzügyesnek? – arról volt szó, hogy karrier szempontjából sokkal jobb pénzügyesnek lenni, azonban a fizetések az IT szektorban magasabbak. A második részben - Miért magasak az IT fizetések? – körbejártam azt is, hogy miért van ez így. Most azt vizsgálom meg, hogy a jövőben mindez hogyan fog alakulni.

 

Az előző két cikkből kiderült, hogy mi a jelenlegi helyzet. Látszik hogy mit akar – miért fizet – a piac, a közeljövőben a dolgok nem fognak radikálisan megváltozni. Hosszú távon azonban könnyen átrendeződhetnek a viszonyok.

A kérdés azok számára lehet érdekes, akik nem a saját karrierjüket egyengetik, hanem a gyerekükét, vagy esetleg még diákok és ezért eldönthetik, mik akarnak lenni.

Az informatika jövőjéről már írtam 2010-ben, ott sok hasznos információ le van írva.

A lényeget kiemelve: az informatika még mindig egy viszonylag fiatal iparág. A jövőben várható, hogy egyre jobban közelít a „hagyományos” iparágak működéséhez. Programozni egyre könnyebb lesz, az IT fizetések mediánja egyre csökkenni fog. Sose lesz már olyan, mint a 90-es évek végén, hogy pusztán annyi elég volt a fizetés megduplázásához, ha állásinterjún meggyőzően azt mondtam, érdekel a JAVA és meg szeretném tanulni.

A másik oldalról viszont gurukra továbbra is szükség lesz, az ő fizetésük stabilan magas marad.

Összességében tehát a jövő valami olyasmi lesz, mint amit manapság a közgazdászoknál látunk: viszonylag sok a pénzügyi „szakmunka” alacsony fizetésért, pl. banki ügyintéző, hitelközvetítő, számlatologató. A másik oldalon ott vannak a banki vezetők elképzelhetetlen magas juttatási csomaggal.

A gyerekemnek akkor tudnám ezt tiszta szívvel ajánlani, ha biztos lennék benne, hogy nem az előbbi, hanem az utóbbi kategóriába esik.

Ehhez pedig szorgalom, tehetség és kitartás kell.

Igazából ma nehéz megmondani, hogy 10, esetleg 20 év múlva melyik munkáért fizetnek sokat. Bocsánat, nem nehéz, hanem lehetetlen. Bármi történhet. Megváltozhatnak a világgazdaság főbb alapelvei. Volt időszak, amikor mindenki Kína dominanciáját vizionálta. Most pedig úgy tűnik, mégis inkább az USA lesz a világ vezető gazdasági hatalma.

Szóval lehetetlen előre megmondani, hogy mi lesz. Tippelni azt lehet, aztán bizonyos valószínűséggel vagy bejön, vagy pont az ellenkezője lesz.

 

És erre van egy sztorim: egyik munkatársaim ázsiai országból való. Annak idején mérnökként végzett, aerodinamikával foglalkozott, repülőgépeket tervezett. Aztán amikor mindegyik évfolyamtársa elment a fizetésük többszöröséért programozónak, ő is megtette ezt. Befutott informatikus lett, jó szakember. Jól keres.

Csakhogy az informatikai fizetések stabilan lefelé haladnak már egy ideje. Az említett ázsiai ország közben úgy döntött, ráfekszik a haderő fejlesztésére. Vagyonokat fizetnek olyan mérnököknek, akik repülőgépet terveznek. Szóval ez a munkatársam most azon gondolkodik, hogy visszatér eredeti szakmájához.

Az élet olyan, mint a rulett…

 

Ezt tudva, mit ajánlanék a gyerekemnek? Menjen el informatikusnak és bízzak benne, hogy 10-15-20 év múlva még mindig jól fizető szakma lesz? Vagy menjen inkább orvosnak, ügyvédnek? Esetleg autószerelőnek vagy vízszerelőnek, hiszen melós az mindig kell?

Bármelyiket és választanám, fontos lenne, hogy a gyerekem az adott szakmát jól csinálja. Mert lehet, hogy az adott szakma nem lesz már akkor „menő”, de aki jól csinálja az még csinálhat jó karriert nehéz körülmények között is.

Ahhoz, hogy jól csinálja, fontos lenne a korábban emlegetett szorgalom, tehetség és kitartás. Ami viszont csak akkor lesz, ha szereti azt csinálni, amit csinál.

Tehát fontosabb az, hogy mit szeret csinálni, mint az, hogy előre láthatólag mi lesz a slágerszakma a jövőben.

 

Ezen felül pedig ha kiderül hogy rosszul „választott” és váltani kell (karriert), akkor nagyobb az esélye ha már valahol elért egy szintet.

Annak idején én sportoltam, igazolt sportoló voltam. Aztán abbahagytam. Nem az volt a fontos, hogy milyen sporteredményeket értem el, hanem az, hogy megtanultam felkészülni, edzeni, versenyezni, teljesíteni, eredményeket elérni. Ez a fontos, és nem az, hogy konkrétan mit sportoltam.

Címkék: jövő karrier

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr715381082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frankie2008 2013.07.04. 11:11:48

Egyik idősebb munkatársam azt mesélte, hogy amikor egyetemre járt, mindent megtanultak az elektroncsövek méretezéséről. Aztán megkapták az oklevelet, és soha többet nem láttak elektroncsövet, csak mikroprocesszort. A világ - egyre gyakoribb - technológiaváltásokról szól.

A mai gólyák húsz év múlva mondjuk fotongörbítőn fognak dolgozni. Ehhez az lenne a legcélravezetőbb, ha az egyetemen a fotongörbítő méretezését tanulnák, de ha ezt megtehetnénk, akkor már értelmét vesztené, hogy a későbbiekben ezzel foglalkozzanak. Szükségképpen olyasmit fognak tehát tanulni, amire hosszútávon az égvilágon semmi szükségük .

Amit mégis meg kell tanulni, az maga a tanulás és a váltás képessége. Ma kapok egy eszközt és feladatot, beletanulok, elemzem a problémát, és holnap összerakok belőle valami működőt. Aztán holnap egy egész más eszközt, aminek talán semmi köze az informatikához, és abba is beletanulok, és abból is felépítek valami használhatót. Ebben érdemes rutint szerezni, és ennek biztos van is jövője.

Frankie2008 2013.07.04. 11:16:50

Guruvá válni egyébként meglehetősen kockázatos tevékenység, mert ha kimegy divatból a szakterületed, akkor elég nagyot lehet koppanni. Többek között azért kerülnek sokba a guruk, mert ezt a kockázatot is meg kell fizetni.

tozo25 2013.07.07. 21:17:35

Érdekes cikk.
Gondolom én akkor jól tűztem ki a célom,hogy többb prog.nyelvet használok,ismerek,plusz nem csak programozás,hanem a menedzsment irány is érdekel,tehát az SME.
Akkor gondolom nekem nem lesz gondom a későbbiekben,legalábbis remélem.

lauccs 2013.08.02. 12:45:39

Nem akarnál cikket írni erről kicsit bővebben, úgy értem mit tanuljon a gyerekem az érettségitől mondjuk vagy hogyan felvételizzen hogy valami olyan szakmát kapjon amivel a jövőben sikeres lehet? penzügyi/közgazdasági/műszaki?
süti beállítások módosítása