HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • sagabona: szia... elég régen született ez a bejegyzés, én csak most akadtam rá véletlenül. Érdekes dolgokat írsz, részben egyetértek az általad gondoltakkal, azonban pár dologban messze más a véleményem - ez ... (2018.10.19. 11:14) Gondolatfoszlányok a pályaválasztásról
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Kezdjük a leglején: miért is beszélünk motivációról?

- Mert az emberek nem csak a pénz miatt járnak be munkahelyükre.

- Mert a motivált beosztott sokkal jobban teljesít a nem-motiváltálnál. Arról nem is beszélve, hogy nem keres máshol állást.

- Mert a csapatvezetés, a motiválás megtanulható. Nem kerül sokba, viszont sokat hoz.

Szóval bolond az, aki nem motiválja beosztottait.

 

Ki a felelős a motivációért?

A főnök. A főnök az, aki miatt ottmaradnak az emberek, és a főnök az, aki miatt elmennek.

Ezért kulcsfontosságú a vezető képességei a csapat szempontjából.

 

Hogyan kell motiválni, hogyan kell elérni, hogy az embereim motiváltak legyenek?

- Embereket motiválni sok munka, kezdve azzal hogy fel kell építeni a csapatot, megismerni az embereket, "edzeni" őket, aztán folyamatosan szinten tartani a motivációt, és elhárítani az esetleges problémákat.

- A lényeg az, hogy a beosztott célja, elképzelése, ön-képe, preferenciája essen egybe az általa végzett feladatattal/pozícióval.

- Két alapeset létezik:

  • amikor valaki ért ahhoz amit csinál: önmegvalósítás, sikerélmény
  • vagy amikor valaki szeretne valamilyen okból valamit csinálni, például mert meg akarja tanulni: tanulási élmény, önfejlesztés, új területek felfedezése, változatosság

- A dolgod az, hogy a megfelelő embert a megfelelő pozícióba rakd a fentiek függvényében.

- Olyan ember nincs, aki semmihez se értene és semmi se akarna csinálni. Legfeljebb olyan ember van, akit rosszul használsz.

- Fontos a pozitív visszajelzés! Az eredményeket dícsérd meg, illetve amikor szükséges akkor az erőfeszítést is.

- Az embereket tekintsd potenciálnak: ha jól kezeled őket, akkor sokat kihozhatsz belőlük, de ha nem, akkor elkallódnak.

 

Mit tehet a cég azért, hogy az ott dolgozók motiváltak legyenek?

- A legfontosabb, hogy meglegyenek a cég normális működésének alapjai: szervezeti struktúra, tiszta felelősségi kör, folyamatok, anyagi háttér.

- A cég egy nagy család, ennek tükröződnie kell a mindennapi életben.

- A cég legfontosabb értéke az ember.

- Fontos az együvé tartozás érzése, a közös dolgok. A dolgozok azonosuljanak a cég értékeivel, célkitűzéseivel.

Címkék: motiváció morál csapat vezetés csapatmunka management

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr305211173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bővíz László · http://juex.blog.hu 2008.12.18. 22:05:59

"Folyamatosan szinten tartani a motivációt." Nagyon igaz, hogy ez a vezető egyik legfontosabb feladat, de egyben művészet is. Más szemlélet szerint inkább olyan embereket kell összeválogatni, akiknek az adott témában magas az önmotivációs képessége. Az igazság a kettő között lehet, hiszen akiben ott a lehetőség azt könnyebb szinten tartani is. "Szervezeti struktúra, tiszta felelősségi kör, folyamatok, anyagi háttér." Ezekből egy átlag hazai cégnél jó, ha egy megvan.