HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • sagabona: szia... elég régen született ez a bejegyzés, én csak most akadtam rá véletlenül. Érdekes dolgokat írsz, részben egyetértek az általad gondoltakkal, azonban pár dologban messze más a véleményem - ez ... (2018.10.19. 11:14) Gondolatfoszlányok a pályaválasztásról
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A címben szereplő mondatot hallottam tegnap egy megbeszélésen, és nagyon megfogott. A felhasználók szerint az informatikának úgy kellene működnie, mint egy szeretetszolgálatnak (ahol tud segít), viszont ha jól csinálják, akkor nem ilyen.

Alapvetően amikor informatikáról beszél egy felhasználó, akkor nagyjából azt érti alatta, amikor valamilyen problémáját a rendszergazda megoldja, vagy ha egy kérését meghallgatva a programozó kifejleszt egy új funkciót a szoftverben. A felhasználó azt szeretné, ha mindez gyorsan és barátságos körülmények között történne.
Marketinges munkatársak esetleg még kreatív és proaktiv hozzáállást is szeretnének, ahol nem csak megkapják amit akarnak, hanem egyesen elkápráztatja őket a „szolgáltatás".

Mindenki kicsiben gondolkodik, és ez kicsiben tud is működni. Nagyban már nem. Nagyban egyenesen hibás dolog ezt várni. Miért?
Például a felhasználó akar valamit, és a formális csatorna (ticket létrehozása) helyett „kisüzemi" módon elkapja a fejlesztőt a konyhában, és letámadja hogy légyszi-légyszi ezt vagy azt csináld meg. A fejlesztő persze rendes akar lenni, azt mondja hogy ok, megcsinálom. Ezt a felhasználó készpénznek veszi, megnyugszik és kényelmesen hátradől. Aztán nem történik semmi, hiszen a fejlesztőnek nem volt rá ideje, és az igazat megvallva el is felejtette hogy a konyhában a leves kanalazása közben mit mondtak neki.

Bármennyire is fáj, de a szeretszolgálat-jellegű munkákat nem lehet ütemezni (akkor csináljuk amikor ráérünk), nem vállal érte senki felelősséget (ajándék lónak...), nem lesz határidő, úgy általában nem tervezhető a munka. Márpedig ezek az üzleti életben nagyon fontosak.
Életbevágó lehet, hogy elkészüljön a szoftver átállás mire a régi szoftver bérlete lejár, vagy a web oldal elérhető legyen mire az azt reklámozó marketing kampány elindul.
Emelett a felhasználóknak fontos a minőség, a megbízható és számonkérhető megoldás.

Pontosan ezért vannak folyamataink, követünk mindenféle szabványt, mégha az egy kívülálló számára felesleges plusz munkának tűnik.

Címkék: informatika folyamat szervezet itil

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr615211216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2009.04.28. 07:47:06

Egyetértek. Én a "jó" példából estem át a "rossz" példába. Viszont mindent szándékosan elfelejtek, és ha a másik fél felhozza, akkor mondom, hogy az a biztos, ha küld egy e-mailt. Ezzel valamennyire kordában tudom tartani az ilyen igényeket, és össze tudom hozni a napi feladatokkal. Aki hasonló helyzetben van, mindenképpen javaslom az e-mailre szoktatást.

Ismeretlen_16561 2009.05.14. 10:13:20

Az e-mail nem rossz ötlet, ha van valami standard tartalma (mert mi szeretjük a szabványokat, és még folyamataink is vannak :), pl. a story rovid leírása (ki mit akar és azzal mit akar elérni és az kinek jó), határidő(k) és az, hogy ki is fizeti a számlát a végén.