HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mi a gyorsabb: ha azonnal belecsapunk a munkába, vagy nekiállunk módszertan szerint felépíteni a projektet?

Mi a gyorsabb: ha azonnal belecsapunk a munkába, vagy nekiállunk módszertan szerint felépíteni a projektet?

Volt szerencsém részt venni egy megbeszélésen cégünk informatikai PMO-jának európai vezetőjével.

Ezen a megbeszélésen történt, hogy egy projekt gazda közölte: a munkák előrehaladott stádiumban vannak, és mivel kötelező, követni fogják a céges policy-ket és módszertant, de csak a minimális mértékben. Azaz a szükséges legkevesebb dokumentum fog elkészülni, hiszen a munkára kell koncentrálni! A megoldás pedig azonnal kell, nincs idő módszertanra.

A PMO vezető egyszerűen csak annyit mondott:
Ha jól értem, abból indulsz ki, hogy a módszertan követése lassítja a projektet. A PMO iroda szerepéből adódóan rendelkezik az eddigi projektek statisztikáival, és e statisztikák alapján a módszertan gyorsítja a projektet.

Hogyan lehetséges ez?

Igaz, hogy a módszertan követése extra munkával jár (formanyomtatványok kitöltése, meeting-ek szervezése, jóváhagyások, bürokrácia, stb), de a projektek nem ezen szoktak elhasalni. A projektek általában akkor szoktak megcsúszni vagy véglegesen elbukni, amikor már az idő kb 50-75-90%-a eltelt, a leszállítandó elkészült, aztán valaki valahol azt mondja hogy na ez így nem lesz jó.

Vagyis a késedelem minden esetben köthető egy „váratlan” eseményhez, amikor valaki valamit nem vett figyelembe a projekt indításakor. Például nem vonta be a megfelelő embereket, a megoldást nem véleményezte egy szakértő, vagy olyan feltételezésekből indult ki a projekt, ami nem volt igaz. A projekt megpróbálta ezeket a hibákat elsöpörni (szőnyeg alá söpörni), de végül a hiba addig-addig érik, hogy igen látványos bukás lesz belőle.

A módszertan pontosan azért van, hogy a megfelelő embereket a megfelelő fázisban vonja be a projektbe, és biztosítsa azt, hogy projekt folyamatosan növekedve zökkenőmentesen elérje a célját. Ez a projekt első felében bizonyos mértékben lassítja a munkát, cserébe a projekt második fele nem úszik el.

Összességében a módszertan gyorsít a projekten, ezért a Project Manager érdeke azt követni.

 

Némi személyes tapasztalat:
Több esetben is része voltam olyan projekteknek, amik több al-projektből álltak össze, és mindegyik al-projekt saját vezetővel/csapattal rendelkezett. Ilyenkor a vezetők hajlamosak a résztevékenységeket összehasonlítani, és főleg arra koncentrálni, amelyik résztevékenység a legkétségesebb.
Többször előfordult, hogy az én csapatom lett a projekt „kockázati tényezője”. Mindenki attól tartott, hogy habár ők kész lesznek, de mi nem. És általában a projekt első felében tényleg kissé lemaradunk.

Aztán jön az igazság pillanata, a tesztelés és az implementáció. Na ilyenkor szokott kiderülni, hogy a mi részünk – amitől mindenki tartott – igen jól teljesít (leszállítottuk amit kellett). A többieké viszont – amiről mindenki úgy gondolta, hogy rendben van – na arról szokott kiderülni hogy mégsem.

Innentől kezdve unatkozunk, és szurkolunk a többieknek, hogy végre kijavítsák a hibáikat.

Címkék: projekt project módszertan metodológia managament

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr725211277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_16561 2009.12.22. 16:15:05

Ez nagyon tetszik: " statisztikák alapján a módszertan gyorsítja a projektet." Mifelénk is van egy szoftverfejlesztési módszertan, de sokan sokfelé szidják, mert nagyon bürokratikus és a szoftverek sem a legjobbak... sajnos ők összekeverik a módszert (ill. annak helytelen használatát) a termékkel. Ami viszont nem az ő hibájuk, ők az eredményt értékelik...

Hesz Roland · http://rolandhesz.com 2009.12.23. 14:52:25

Most fejeztem be Steve McConnell: Software Estimation című könyvét, amiben elég sok érdekes gondolat, meg tanács, meg egyéb van. Az egyik érdekes dolog egy felmérés volt, amiből kiderült, hogy a cégvezetés nem annyira a gyorsaságot mint inkább az előreláthatóságot, kiszámíthatóságot (predictibility) értékeli. Inkább legyen kicsit lassabb a projekt, de lehessen előre tudni, legalább keretek között, hogy mikor és hány emberre, gépre, akármire lesz szükség. Ami meg már az én meglátásom - mármint a könyvben nem írták -, hogy a tervezhetőség gyorsít a projekten. Nem az utolsó pillanatban kezdönk megfelelő erőforrást, még egy gépet, vagy bármi mást keresni, hanem előre. Módszer nélkül viszont nehezebb felkészülni ezekre. 2c.

Hesz Roland · http://rolandhesz.com 2009.12.23. 14:54:49

És látom, hogy te is ezt írtad, csak olyan szép kerek gondolatmenetet állítottam össze, hogy kénytelen voltam figyelmen kívül hagyni, különben félbe kell hagynom a kommentet. :)
süti beállítások módosítása