HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ki vezeti a projektet?

Ki vezeti a projektet?

Biztosan mindenki találkozott már nagy projektekkel, ahol a projektvezető mellett volt asszisztens, volt projekt koordinátor, ne adj isten egy junior projektvezető is serénykedett. Mindegyik hasonló dolgokat csinált (feladatok kiosztása és ellenőrzése, koordináció és reporting), akkor mi köztük a különbség? És miért van óriási eltérés a fizetésükben, ha a munkájuk ugyanaz?

Vegyük sorba, ki mit csinál!

Projektmenedzser: Ő az egyszemélyi felelős a projekt teljesüléséért. Tehát a projektnek egy és csakis egy vezetője lehet. Feladata minden olyan tevékenység, ami azt biztosítja, hogy a projekt határidőre, a megadott kereteken belül elkészüljön. Az óriási felelősség miatt előképzettségre és tapasztalatra van szüksége egy projektmenedzsernek (tipikusan 3-5 év).

Megjegyzés: elképzelhető, hogy a projekt méretei miatt többen is „menedzselik” a projektet. Előfordulhat, hogy a projekt al-projektekre bomlik, és ezen al-projekteknek is megvan a maga vezetője, akik saját magukat projektmenedzsernek titulálják. Ne hagyjuk magunkat becsapni: a projektnek egy és csakis egy projektmenedzsere van. Az lehetséges, hogy megrendelői és beszállítói oldalon is van ilyen személy, de az adott oldalon akkor is csak 1 személy lesz projektvezető, és kettejük közül az egyik „felelősebb” lesz a projektért mint a másik. Vagyis nem attól projektvezető valaki, hogy projektvezetői feladatokat lát el, vagy mert az szerepel a névjegykártyáján.

Projekt koordinátor: Olyan valaki, aki a projektmenedzsernek besegít a munka koordinálásával (pl. feladatokat oszt ki, ellenőriz, az eredményeket összesíti, határidőket figyelemmel kíséri). Tehát a PM munkájának egy részét végzi. Ez a rész lehet elég nagy (pl a projektmenedzser nem is vesz részt napi operatív feladatokban), de lehet elég kicsi is, attól függően, hogyan osztják fel a feladatokat.  A projekt koordináció intenzív, de erősen adminisztratív munka. Nem szükséges hozzá olyan szintű tapasztalat, mint a projektvezetéshez. A koordinátori pozíció egy lépés lehet a karrier-útban a főállású projektmenedzser felé.

Nagy projektekben előfordulhat, hogy egy tapasztalat projektvezető lát el koordinátori feladatokat. Kis projektekben nem szokott lenni koordinátor, hiszen olyan kevés a menedzsment munka, hogy nincs értelme több személyre szétbontani.

Junior projektmenedzser: Érdekes szóösszetétel, hiszen a projektmenedzsert a tudás és a tapasztalat teszi. Junior (értsd: tapasztalattal nem rendelkező) emberre nem bíznak projektet. Ezért ilyen állásból szinte alig van. Most ahogy szétnéztem találtam 1 ilyen állást, de az elvárások között 2-4 év tapasztalat szerepelt. Nagy multiknál lehet junior pozíció, ahol majd a juniorból egy intenzív tréning program keretében embert faragnak. Vagy egyszerűen csak nem akarnak rendes fizetést adni, és ezért titulálják juniornak.

A junior projektvezető mögött áll egy tapasztalt menedzser, akitől tanulhat és aki ellenőrzi a projekt folyását.

Projekt asszisztens: Asszisztens, aki a projektmenedzser munkáját segíti. Tipikusan adminisztratív vagy szervezési feladatokat vesz át, amelyek ugyan nem igényelnek magas szintű projektmenedzseri ismereteket, de nagyon fontosak a projekt sikeressége szempontjából. A projekt asszisztens egyfajta katalizátor, aki a projekt hatékonyságát növeli. A projekt asszisztens tipikusan képzett és tapasztalt, jól szervezett, és nagyon erős a szoft skillekben.

Jó kérdés, hogy a projekt asszisztens értsen-e a menedzsmenthez (hard skill-ek). Mindkét végletre láttam példát, de igazából egy projektvezetéshez nem értő asszisztens is jól el tudja látni a munkát.

Projektmenedzser gyakornok: A projektmenedzser gyakornok is gyakornok, azaz még semmit nem tud, de erős irányítás mellett lépésről lépésre (kemény munkával) mindent megtanul. Multikra jellemző, hogy a kulcsembereket házon belül képzik ki. Nagyszerű lehetőség, hogy valaki a nulláról indulva a cég képzési programján keresztül projektmenedzserré váljon. Ilyen lehetőségből nagyon kevés van.

Szenior projektmenedzser: Ebben a szakmában – ahol az erős tudás és több év tapasztalat a minimális elvárás – nagyon relatív szeniornak vagy juniornak nevezni valakit.

IT projektmenedzser: Olyan projektmenedzser, aki informatikai projektet vezet. A projektmenedzsment általános – ugyanúgy építünk autót és szoftvert – de az adott iparági sajátosságok ismerete nagyon hasznos lehet. Ezért IT projektre elsősorban olyan projektmenedzsert szoktak keresni, akinek IT-s tapasztalata van, banki projektekhez banki tapasztalattal rendelkezőt, stb.

Ki keres többet és kinek van szüksége a legtöbb tapasztaltra?

A fentiek közül a projektmenedzser keresi a legtöbbet, különösen ha olyan szakirányra specializálódik, ahol a szakértelmet megfizetik. És tőle várják el a legtöbb tapasztalatot.

A projektmenedzser után szép sorában jön a projekt koordinátor, a junior, és a sor legvégén a gyakornok. A fizetésük és a tapasztalatuk egyre kevesebb.

A projekt asszisztens ilyen értelemben kilóg a sorból: nála fontos a tapasztalat, viszont a felelőssége jóval kisebb a többieknél.

Címkék: projekt menedzser asszisztens koordinátor

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr885211805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szabolcsi Judit · http://www.gamf.hu/portal2/oktato/szabolcsi-judit 2012.02.15. 12:04:09

Kedves Blogíró! Kérhetnék Öntől egy e-mail címet? Minden jót: Szabolcsi Judit

Ismeretlen_102125 2012.02.15. 20:49:20

Kedves Szabolcsi Judit, Elvileg ha a nevemre kattint akkor megjelenik az email címem, de a biztonság kedvéért leírom: akocsis75 at yahoo dot com Üdvözlettel akocsis