HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

1 héttel ezelőtt volt játék, most következzen a megoldás!

1 héttel ezelőtt volt játék, most következzen a megoldás!

Rövid összefoglaló a játékról: Egy nemzetközi bank magyar leányvállalatánál János a CIO. A központilag fejlesztett Gemin szoftvert kell Magyarországon bevezetni. A kezdeti lelkesedés után kiderül, hogy a szoftver nem felel meg a helyi igényeknek, ráadásul drágább lesz az üzemeltetése, mint a már meglévő szoftvernek.

A szoftver lokalizációját és támogatását a TopConsult végzi, akik egy igen vastag ajánlatot tettek le az asztalra – mint kiderült, ez cseppet sincs ingyen, és magyar leányvállalatnak kell ezért fizetnie.

Grimaud, a cég európai CIO-ja szeretné minden áron bevezetni a Gemin-t Magyarországon.

Kérdés: mit tegyen János?


Lépjünk egy lépést távolabb, és nézzük meg, hogy mi a helyzet! Be kellene vezetni egy szoftvert, ami kevesebbet tud a meglévőnél és többe kerül. Ez egy olyan projekt, amivel a magyar leányvállalat és János semmit sem nyer.

Mi a hiba, miért kell egy soha meg nem térülő projektet elindítani?

1) A Gemin projekt tervezésekor figyelmen kívül hagyták a helyi szabályozást. A projekt célja (objective) hogy elkészüljön egy központi, egységes stratégiai szoftver, azonban a feladatok (scope) közül kimaradt a helyi viszonyoknak való megfelelés.

2) Mivel a helyi megfelelés kimaradt a feladatok közül, ezért annak költségei sem szerepelnek a kiadások között. A hibás TCO számítás miatt úgy tűnik, mintha a költségeket 17%-kal lehetne csökkenteni – pedig a valóságban növekednek a költségek.

3) A magyar leányvállalat CIO-ja nem szerepelt a projekt szereplői (stakeholder) között, holott a magyarországi nevezetésnek ő az ügyfele. Ha Jánost a tervezési fázisban is bevonták volna, feltehetőleg már akkor rámutatott volna a hibákra.

Ez a három hiba egyértelműen folyamat hiányosságokra utal. Feltehetőleg nem csak a magyar leányvállalat és János az egyetlen szenvedő alany, hanem az összes többi leányvállalat – kivéve azokat, ahol a helyi szabályozás enyhe.

A folyamat hiányosság kijavításáért János helyében összefognék a többi leányvállalattal, és kérném az európai központot, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a hasonló hibák elkerülésére, például

1) Minden stratégiai IT projekt előkészítésébe vonják be az összes érintett leányvállalatok IT-ját. (Legalább konzultáció szintjén)

2) A stratégiai IT projektek pénzügyi kontrolling-jába vonják be a helyi kontrollingot.

3) Központi IT projektek globális bevezetésénél mindig van helyi költség.

Ehhez szükség lesz a CEO támogatására – és igen, össze kell szedni a tényeket és a számokat egy közérthető prezentációba.

Ha a folyamat hibát ki is javítják, de a Gemin projekt már itt van, azzal mi legyen? János megvétózhatja a Gemin bevezetését, hiszen ő a CIO és ő dönt. Az más kérdés, hogy politikailag mennyire hasznos szembemenni a központi stratégiával. Egyébként is, léteznek a vétónak puhább formái.

Szigorúan véve, itt most nem az a kérdés, hogy a Gemin szoftver jó-e vagy sem, hanem az, hogy a projekt eredeti scope-ja és költségei felborultak, és ezzel mi legyen. A projekt keretinek visszaállítása formailag egy változáskérelem (Change Request), amit a projekt felügyelőbiztosságának (az európai vezetésnek) kell eldöntenie (hiszen változott a scope és a budget). A változáskérelem végigviteléért a projektvezető (La Roche) felelős. János szerepe nem az, hogy megvétózza a projektet, hanem az, hogy ne engedje rosszul haladni, illetve támogassa La Roche-t a korrigálásban.

Címkék: játék megoldás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr185211827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_18109 2012.04.27. 23:16:50

Szép ez a megoldás, de lehet hogy a belső politikai viszonyok miatt félresiklik. Először is azért, mert franciák. Egy franciának a nemzettársa ködös vetítése többet ér, mint egy másik náció által előadott tények (főleg, ha keletről gyütt és még franciául sem tud) A második akadály az, hogy a döntés magas szinten megszületett. Ha a döntést felül kell vizsgálni és esetleg meg kell változtatni, az azt jelentené, hogy a döntéshozók nem voltak elég kompetensek és rosszul döntöttek. Ki akarná ezt a kellemetlenséget felvállalni? Már azt is nehéz lesz elérni, hogy az előkészítésbe legalább bevonják a leányvállalatok IT-ját. Jönne mindjárt a riposzt: Miért kellene mindenkit megkérdezni, talán hülyék vagyunk? Tudunk mi mindent, a "gyarmatokon" csak kötözködni tudnak és mindig megakasztják a központi kezdeményezéseket, nem csapatjátékosok, bla, bla. A pénzügy és kontrolling bevonása jó ötlet. Szépen kiszámolják, hogy mekkora lesz az IT költség növekedése és ez mennyivel fogja rontani a leányvállalat pénzügyi mutatóit. Ez lehet a közérthető prezentáció alapja (egy könnyen érthető slide elég). Nem szép dolog központi döntéssel rontani a leányvállalatok mutatóit (ehhez lesz néhány keresetlen szava a leányvállalat vezetőinek). Persze rögtön jön majd a zseniális ötlet, hogy a költségnövekedést gazdálkodja ki a leányvállalat úgy, ahogy tudja (outsourcing, stb.), egy jó IT vezetőnek ezt meg kell tudni oldani. Jókor jó helyen elejtett megjegyzések (jövőre rosszabb supportot fog kapni projekt/osztály/szervezet, megszűnő szolgáltatások, indai helpdesk, stb) fegyvertársakat tudnak szerezni, amivel már csatákat lehet nyerni. De lehet hogy hiábavaló az egész, mert ez az új rendszer tulajdonképpen arra lesz hivatott, hogy túlszámlázással a központba szivattyúzzák a pénzt.
süti beállítások módosítása