HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • sagabona: szia... elég régen született ez a bejegyzés, én csak most akadtam rá véletlenül. Érdekes dolgokat írsz, részben egyetértek az általad gondoltakkal, azonban pár dologban messze más a véleményem - ez ... (2018.10.19. 11:14) Gondolatfoszlányok a pályaválasztásról
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Kollégákkal beszélgetve merült fel a kérdés: tud-e motiválni másokat egy vezető akkor, amikor ő maga nem motivált?

Kollégákkal beszélgetve merült fel a kérdés: tud-e motiválni másokat egy vezető akkor, amikor ő maga nem motivált?

Mint ahogy a kollégák, úgy gondolom a kedves Olvasók többsége szerint is az a triviálisan helyes válasz, hogy nem.

Pedig az a rossz válasz.

Mások motiválásának semmi köze ahhoz, hogy mi magunk motiváltak vagyunk-e.

Kezdjük ott, hogy mi a motiváció. A motiváció nem vállveregetés, nem lelkesítő beszéd és nem ingyen pizza, hanem sikeresem elvégzett munka. Ez tudományosan alátámasztott tény, és már írtam róla itt.

Ahhoz, hogy a beosztottaink sikeresen tudják elvégezni a munkájukat, pusztán az kell, hogy hagyjuk őket dolgozni, esetleg ha megakadtak valamivel akkor átlendítjük őket a holtponton. Ehhez nincs szükség csodára, lendületre vagy bármi másra. Pusztán arra van szükség, hogy a vezető minimálisan ellássa a feladatait – mint ahogy egy orvostól, ügyvédtől vagy vízvezeték-szerelőtől is elvárható, hogy a szakmai minimumot minden körülmény között hozza, akkor is ha éppen rossz napja van.

Egy motiválatlan vezető legfeljebb nem lesz példakép.


Erre most valaki mondhatja azt, hogy jó-jó, de a csapat teljesítménye jelentős mértékben a vezetőn múlik. És ha neki nincs kedve rendesen dolgozni, akkor hosszú távon a csapat kudarcra van ítélve – ami egyenes út oda, hogy a csapattagok elveszítsék a motivációjukat.

Persze igaz lenne, ha a vezetés egy ösztönös, szívből jövő dolog lenne. Mert akkor a motiválatlan vezető tényleg motiválatlan beosztottakat eredményez. De a vezetés nem szívből jövő dolog, nem ösztönös tehetség – hanem egy szakma, ami megtanulható. Illetve pontosítok: ez egy szakma, amit meg KELL tanulni tisztességesen, ha már valaki öltönyt/kosztümöt vett magára.

Mert aki tanulás nélkül, pusztán ösztöneire hagyatkozva szívből vezet embereket, azt az embert más szakmákban kontárnak hívják.

Címkék: motiváció vezető

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr225211889

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.