HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Szükség van-e az átlagembernek Excel, PowerPoint és Instant Messaging ismeretekre?

Szükség van-e az átlagembernek Excel, PowerPoint és Instant Messaging ismeretekre?

A média ma attól hangos, hogy Matolcsy szerint felesleges Excelt tanulniuk a kosárfonóknak. A kijelentés nyilván sarkított, de azért gondolkodjunk el rajta.

Kell-e a kosárfonóknak értenie az Excelhez? Kelleni nem kell. Sőt nem csak a kosárfonóknak nem, hanem nagyon-nagyon sok olyan munka van (becsületes, jól fizető munka), amihez nem csak Excelre nincs szükség, de számítógépre sem.

Nagyon sok olyan ember van, aki „offline” éli életét. Nincs Facebook profilja, nem twittel, nem internetbankol, nem rendel interneten pizzát. Ha van is email címe, azt csak ritkán nézi. És ezek az emberek teljesen jól megvannak, nincs szükségük az internetre és az Excelre. Ők így nőttek fel, így szocializálódtak és nincs semmi, ami miatt változtatniuk kellene az életükön. Nem tudok előrántani felmérést, de tippem szerint kb a lakosság 30%-a ilyen.

Aki azt hiszi, hogy csak a szegények, falusiak, iskolázatlanok körében létezhet ilyesmi, arra rögtön mondok is egy ellenpéldát. Dolgoztam egyszer egy olyan IT projektvezető alatt, aki a papír és telefon alapú kommunikációra esküdött. Emaileket, elektronikus jelentéseket nem nagyon olvasott, és előre szólt, ha valamit akarunk tőle akkor nyomtassuk ki és mondjuk el neki, mi az. A dolog működött, a projekt haladt, nem voltak kommunikációs problémáink.

Szóval ezek az emberek léteznek, jól elvannak és eszük ágában sincs interneten beszélgetni a unokájukkal.

A másik oldalról viszont a digitális írástudatlanság igenis jelenthet hátrányt – bizonyos körülmények között. Az internetet, az Office eszközöket, a digitális írástudást tekintsük eszköznek, amelyek segítenek bennünket. Pár kattintással meg tudjuk keresni ugyanazt a terméket egy másik boltban olcsóbban, az IM segít kapcsolatot tartani valakivel, akit nem sikerült felhívni. Excel helyett használhatunk kockás füzetet is, csak éppen az Excel segítségével töredék idő alatt kiszámíthatjuk és megjeleníthetjük a szükséges adatokat.

Ahol a számítógép munkaeszköz, ahol napi szinten kell emaileket írni és jelentéseket készíteni, ott ezekre a készségekre szükség van, sőt ezek annyira alapkészségek, mint az írástudás.

Az IT például egy olyan terület, ahol előbb-utóbb szükség lesz Excel táblák nézegetésére és nagyszerű prezentációk készítésére. A menedzsment is ilyen – habár mint a példa mutatja, célba lehet érni Excel nélkül is.

Ha valaki informatikai területen dolgozik – illetve szinte bármilyen területen – és hatalmas karriert szeretne befutni, akkor egy idő után elkerülhetetlen, hogy pénzügyekkel foglalkozzon (budgeting, számlák kifizetése) és akkor kellene fog az Excel.

Egy idő után az ember kénytelen mások számára (ügyfél, főnök, beosztottak) prezentálni. Egy idő után az ember már másoktól kap jelentéseket, kimutatásokat, beszámolókat és prezentációkat.

Szóval egy idő után ezekre a dolgokra szükség lesz, és akkor nem mindegy, hogy valamit 5 perc vagy 60 perc alatt lehet megoldani.

Címkék: digitális írástudás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr15211540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_174680 2011.06.07. 14:26:53

Szerintem nincs szüksége az átlagembernek excel és powerpoint ismeretekre - ahogyan nincs szüksége vezetői engedélyre sem, csak praktikusabb ha van, mert sokszor egyszerűsíteni tudja az életét. Talán az átlagembernek elegendő, ha van egy emailcíme és képes egy ügyintézéshez szükséges weboldalon (önkormányzat, okmányiroda, NAV ..) elboldogulni, a neten keresni. Olvastam valahol, h a felsőfokú végzettségűek harmada nem használ számítógépet. Ezt persze nehéz értelmezni, mert van még olyan diplomához kötött munkahely, amihez nem kell számítógépet használni? Ha mást nem, akkor is kell valamilyen spec. alkalmazást használnia mindenkinek a munkahelyén. És ha már egy menedzsment blogon vagyunk: Múlt héten a Kossuth rádióban a gépírásról volt szó. Felmerült, hogy vajon az informatikusok (programozók, dokumentálók stb.) közül hányan használják mind a 10 ujjukat gépeléshez, és mindez mekkora hatékonyságcsökkenést okoz?

Ismeretlen_102125 2011.06.07. 14:54:58

Én még nagyon fiatalon megtanultam 10 ujjal gépelni. Teljes sötétségben is tudok (illetve csak tudtam) max sebességgel kódot írni. Aztán az egyetemen kiderült hogy ezzel sok progmatos nincs így. Mostanság már annak is örülök, ha egy programozó - különösen LCC országból - 2 ujjal tud programozni.

Ismeretlen_16561 2011.06.08. 09:31:43

Újabb bizonyítékot találtam az általad idézett cikkben arra, hogy a Microsoft tönkreteszi a világot: "A lap szerint emiatt [értsd: a kötelező Excel-tanfolyam miatt] drágultak is a tanfolyamok, és mindez együtt negatívan hatott a felnőttképzésre, amelyben így is csak a lakosság 3,1 százaléka vesz részt, szemben az uniós átlag 9,6 százalékkal." :D

Ismeretlen_16561 2011.06.08. 09:33:24

majd' elfelejtettem: ezt a bejegyzést két kézzel, de maximum 4 ujjal gépeltem. Nagyon szégyellem magam, mert pocsékolom az erőforrásokat ;) Az én szakmámban... !! Megfontolom a visszavonulást :D
süti beállítások módosítása