HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

„Figyelj, itt van ez a munka, meg kellene csinálni”. „Semmi gond, mikorra kell?”. „Tegnapra.”

„Figyelj, itt van ez a munka, meg kellene csinálni”. „Semmi gond, mikorra kell?”. „Tegnapra.”

Mit lehet csinálni, ha valami tegnapra kell?

Semmit.

Tegnapra nem lesz kész.

Meg kell mondani, hogy nem.

Aki kérdezi, ő is tisztában van a kérése lehetetlenségével, ezért nyugodtan mondjunk neki nemet. A látszat kedvéért fog egy kicsit erősködni, kiabálni, fenyegetőzni, de aztán megnyugszik.

Ha kevés az ember és lehetetlen a határidő, azon a világ legjobb menedzsere sem tud változtatni. Porból nem lehet aranyat csinálni.


Na jó, de mi van akkor, ha nem lehet nemet mondani? Mert mondjuk aki kérdezi ő a stratégiai ügyfelünk. Nagy hal, tisztában van az erőviszonyokkal, és hogy ő bármit kérhet.

Mint korábban mondtam, ő is nagyon jól tisztában van vele, hogy amit kér az nonszensz. Nem is azért kéri, hogy tényleg kész legyen vagy mert kell, hanem mert kihasználja az erőviszonyokat.

Ha nagyon erősködik, mondjunk neki igent, de kezeljük úgy, mintha nemet mondtunk volna. Ígérni bármit meglehet. De arra figyeljünk oda, hogy ne legyen jogkövetkezménye az ilyen ígéretnek – azaz például ne legyen belőle szerződés, vagy ha lesz is akkor ne legyen benne kötbér.

A bolondokra rá kell hagyni, nem szabad leállni velük vitatkozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr435211895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kétszeri Csaba · Http://ketszeri.hu 2012.11.11. 19:16:14

A "ha nagyon erősködik mondj igent" bekezdés szerinti működés nekem meredeknek tűnik, de szívesen venném, ha valaki akinek ebben pozitív tapasztalata van megosztaná a gondolatait róla. Kellett már feltennem a kérdést úgy, hogy "Most az a jobb neked ha igent hazudok, vagy ha nyíltan megmondom, hogy nem lehet megcsinálni?". Ezzel a vita át is lett terelve a lehet/nem lehet síkról a nyíltan beszélünk vagy lavírozáshoz keresünk társat szint.

cgcglw 2012.11.12. 08:42:15

Tapasztalatom szerint a "tegnapra kell" határidő a gyeplő teljes bedobását, az irányítás elvesztését jelenti. Ilyenkor mindenki akkorra készül el, ahogy ő gondolja, és utólag az eredetileg megszabott nyilvánvalóan irreális határidővel takarózik. A másik eset, hogy a kért feladat elkészül az elvárható időn belül, viszont az összes többi befejezése erre hivatkozva a homályos jövőbe tolódik.

Ismeretlen_102125 2012.11.13. 21:46:18

Mindkettőtök nagyon értékes gondolatot tett hozzá, köszönöm szépen. Valóban igaz az hogy amikor ilyen történik, akkor valaki valahol inkompetens és/vagy gyenge vezető. A lehetetlen határidő pedig már csak következmény. Az őszinte válasz pedig jó tipp, köszönöm, alkalomadtán kipróbálom :)

m 2012.11.14. 15:18:51

Van ennek az esetnek egy variációja, amikor a Nagy Hal lehet, hogy csak benned nem bízik, és biztos benne, hogy amit kér, nem lehetetlen, csak nehéz - de ha mindenki mindent odatenne, akkor sikerülne teljesíteni a kérését. Ez eleve azt feltételezi, hogy Nagy Hal úr nem teljesen elégedett az eddigi teljesítménnyel és/vagy sebességgel, és ösztökélni akar. Ebben az esetben nem nagyon láttam még, hogy akár az őszinteség, akár az igennek álcázott nem segített volna, végső soron mindkettő csak a feltételezését fogja megerősíteni, hogy nem tesztek meg mindent és/vagy nem vagytok elég kompetensek. Tehát ebben a variációban, ha Nagy Hal már elhatározta, hogy a lehetetlen feladat lehetséges, szerintem a kapcsolat mindenképpen megfeneklik,a kérdés csak az, hogy mennyi időt és energiát öltök még bele, mire ki is mondja.
süti beállítások módosítása