HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Az ember életében melyik az értékes kor? Az idősek vagy a fiatalabbak fontosak?

Az ember életében melyik az értékes kor? Az idősek vagy a fiatalabbak fontosak?

Olyan helyen nyaraltunk, ahol igen nagy volt a diverzifikáció, azaz a világ minden tájáról voltak vendégek. Közöttük is igen sok amerikai, elsősorban az idősebb korosztályból.

Életkor alapján a vendégeket nagyjából három kategóriába lehetett osztani:
1) 40-50 év körüliek, akik dolgoznak és gyerekeik vannak
2) 0-20 év közöttiek, akik a szüleikkel jöttek
3) 50 felettiek

Mi a 20-40 sávba tartozunk, és feltűnt, hogy igen kevés a korunkbeli. Illetve pontosítanék, mert a személyzet tipikusan ennyi idős volt, hanem a vendégek között mintha nem nagyon lett volna kortársunk. Aki volt, ő is inkább európai (tipikusan nászúton, tehát nem a „gondoltam egyet és elmentem nyaralni” típusú fogyasztó).

Hol vannak a 20 évesek?

A tv-ből, a médiából az ömlik, hogy övék a világ. Ők a jól meghatározott célcsoport a hirdetések számára, akiknek el lehet adni valamit. A „siker” szinonimája a „fiatal”, lásd „yuppie” kifejezés. A fiatalok azok, akiket a munkaerőpiacon keresnek. De akkor miért nem nyaralnak? Hova tűnhettek?

A helyzet az, hogy a 20 évesek nem nyaralnak, vagy legalábbis nem úgy nyaralnak, mert:
1) Nincs pénzük
2) Nincs idejük

Miért? Mert ők éppen keményen dolgoznak látástól mikulásig, keveset keresnek, annak reményében, hogy karriert csináljanak, tapasztalatot gyűjtsenek, és MAJD EGYSZER elmenjenek egy tisztességes nyaralásra.

Akiknek pénzük is és idejük is van, nos ők a „lenézett” idősebb korosztály.

Ez egyébként teljesen természetes. Az ember azért hajt egész életében, hogy egyszer jó legyen, hogy stabil anyagi háttere legyen, hogy megengedhessen magának néha egy kis luxust. És majd ha megöregedett, akkor élvezni akarja munkája gyümölcsét. Máskülönben az egészen nem lenne semmi, abszolút semmi értelme.

(Gondolom akadnak, akik most rögtön be akarnak kommentolni a szerény nyugdíjakról, a lét határán élő kisnyugdíjasokról, a munkát nem találó 40-50 évesekről.

Nekik azt mondom, hogy amit most látni, az egy átmeneti állapot. A nyugdíjrendszer átalakítás alatt áll, a rendszerváltás óta eltelt 22 év még nem nagy idő.)

Jobban megnézve, a „sikeres fiatalokról” alkotott kép – ami hazánkban uralkodik – hamis. A sikeres ember nem a sokat dolgozó fiatal, hanem a sokat elért idős. A fiatalnak kevés a pénze és sokat kell dolgoznia érte, miközben az idősnek van elég.

A munkaerő piacon a fiatalok „árelőnye” a betaníthatóság és a jó teherbírás – hajlandóak sokat dolgozni kevésért és gyorsan tanulnak. Hazánkban nagyon sok SSC (Shared Service Center) van, akiknek pontosan ilyen munkaerő kell. Nekik nem kell a korosabb, de tapasztalt, képzett – és piaci árat kérő – munkaerő. Nem kell, mert az üzleti modelljük miatt nem lehetséges: a hasznuk abból fakad, hogy piaci ár alatt fizetnek a normálist meghaladó munkáért.

Mindez persze csak ideiglenes állapot. A munkaerő piac előbb-utóbb helyre fog billenni, a korosztályok meg fogják találni a helyüket, és akkor az idősek lesznek a példaképek.

Címkék: fiatal korosztály

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr585211550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2011.07.15. 21:11:46

Én próbálok most élni. Nem amikor talán meg sem élem :) És milyen volt a nyaralás amúgy? Nem menedzser nézőpontból? Remélem emlékezetes lett, és a jó okból.
süti beállítások módosítása