HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Amikor Kelet- és Nyugat-Európáról beszélünk, akkor általában a különbségekről esik szó.

Most hiánypótló jelleggel arról írnék, ami ugyanolyan, vagy legalábbis hasonló.

Amikor a nyugatról beszélünk, akkor általában olyasmiket mondunk, hogy bezzeg nyugaton jobban mennek a dolgok, bezzeg ott magasabbak a fizetések, stb. Korábbi írásaimban – amelyek célja bepillantás volt külföldi trendekbe – bizonyára én is estem ugyanilyen hibába. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy külföldön kolbászból lenne a kerítés.

Ezért a fair play és politikai korrektség jegyében megpróbálom összeszedni, mi az, ami pont ugyanolyan az USA-ban/Nyugat-Európában mint hazánkban.

Ami biztos: 1+1=2 és 3>2, országtól függetlenül. A matematika ugyanaz. Sőt a mérnöki tudományok ugyanazok, ugyanazt értik alatta. Egy jó mérnök itt is és ott is megbecsült ember. Egy magyar mérnök biztosan szót fog érteni a külföldi mérnökkel – ha a hétköznapi dolgokban nem is, de a szakmában biztosan.

Az IT-ra különösen jellemző, hogy a szakmai nyelv egységes: még aki nem is beszél angolul, az is ugyanazokat a kifejezéseket használja (próbálja meg használni), mint amerikai vagy angol kollégája.

Ha már nyelvek: az amerikai mérnök pont annyira nem szeret idegen nyelvet tanulni, mint a magyar.

A szoftver bug az bug itt is és ott is. Ha egy hibás kódot mutatunk egy magyar vagy egy amerikai programozónak, mindkettő azt fogja rá mondani, hogy hibás. Viszont ha egy jól megírt kódot mutatunk nekik, akkor mindkettő azt fogja rá mondani, hogy jó (most leszámítva a személyes preferenciákat és az adott cég/csapat kódolási szokásait).

Kicsit általánosítva: a jól elvégezz munka mindenhol jól elvégzett munka, de a kontármunka nyugaton is és keleten is az. A hülyeség az hülyeség, mindegy milyen nyelven mondják.

A diplomás, tanult ember mindenhol megbecsült. Függetlenül az egyetemtől, a tudás érték. A szakmai minősítések és oklevelek kvázi egységesek egész Európában illetve az egész világon (pl. PMI vagy MS minősítések) – amiket Magyarországon is pont ugyanúgy meg lehet szerezni. És amiket majd a világon mindenhol elfogadnak.

Mind a kelet-európai, mind a nyugat-európai szakember hozzáfér a legfrissebb cikkekhez, a legjobb gyakorlatokhoz és a napra kész tudáshoz. Az online média erősödésével az amerikai, angol és magyar szakember pont ugyanazokat a cikkeket olvashatja el, ugyanolyan gyorsan.

Szakmai konferenciákra ugyanúgy el lehet járni. Kelet-Európa rajta van a térképen, sokszor a konferencia házhoz jön. De ha nem is jönne, fel lehet ülni a repülőre és elmenni Londonba, Párizsba vagy Frankfurtba egy szakmai rendezvényre. Ma már nincsenek határok.

A multik mindenhol lassúak és körülményesek, a kkv-k mindenhol alkalmazkodóak és gyorsak. A nagy hal mindenhol próbálja megenni a kis halat. Minden cégtulajdonos több pénzt szeretne, az ügyfelek mindenhol kevesebbet szeretnének fizetni a jobb minőségért, a beosztottak pedig mindenhol jobb fizetésre törekednek.

Mindenhol vannak jó beszállítók és rossz beszállítók, jó ügyfelek és rossz ügyfelek. Kompetens és inkompetens embereket is szép számmal találni mindenhol. Korrupt vezetők, elsikkasztott pénzek és kirakat projektek ugyanúgy vannak mindenhol. A lopás mindenhol bűn, amit a rendőrség mindenhol büntet.

A beosztottakat mindenhol motiválni kell – legfeljebb a motivációs módszerek eltérőek. Mindenhol igaz, hogy a motivált csapat többet teljesít, mint a nem motivált. A méretből, kommunikációból és eltérő kultúrából adódó kihívások mindenhol ugyanúgy léteznek. Sehol senki nem születik Nobel díjasnak. Az eredményekhez országtól függetlenül mindenhol kemény munka kell.

A szabadúszók mindenhol magasabb órabérben dolgoznak, mint akinek határozatlan idejű munkaszerződése van. A tanácsadók mindenhol sokat kérnek és mindenhol ugyanúgy öltöznek. A minimálbér mindenhol relatíve kevés pénzt jelent.

Híd alatt lakni mindenhol ugyanolyan rossz. Mindegy, hogy hol lakunk minimálbérből egy lepukkant albérletben, mert sehol nem lesz jó. Sehol sincs kolbászból a kerítés, és az utcákat nem kövezik aranyból. Munkanélküliség mindenhol van.

A nap mindenhol 24 órából áll, minden héten van egy hétvége, amit mindenki szeretne otthon tölteni. Nyáron mindenki szeretne nyaralni menni, karácsonykor pedig otthon lenni és ajándékokat adni szeretteinek.

Az internet mindenhol ugyanolyan gyors, mobil telefon mindenhol létezik. A lefedettség persze nem ugyanolyan – ebben Magyarország messze megelőzi mondjuk az USA-t. Visa és Mastercard kártyákat mindenhol lehet kérni és mindenhol lehet használni.

Minden népnek van valami, amire büszke. Van kedvenc sportjuk, amiről szívesen beszélgetnek és amit követnek. Minden népnek vannak saját ételei – még ha azok nem is közismertek. Sztereotípiák és előítéletek mindenhol léteznek, de az intelligens ember mindenhol tudja, hogy ezek csak sztereotípiák és nem a valóság.

Ha intelligens ember: mi azt gondoljuk, hogy okosabbak vagyunk, mint a nyugatiak. Ezzel szemben a nyugatiak azt gondolják, hogy okosabbak, mint a keletiek. Mindkettő butaság: senki sem születik okosabbnak a másiknál.

Végezetül: Pick szalámit és szegedi pirospaprikát mindenhol a világon lehet kapni.

Összességében sokkal több a közös egy magyar, francia, német és amerikai munkatársban, mint gondolnánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr845211738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása