HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Avagy miért ne menj olyan helyre dolgozni, amit azzal reklámoznak, hogy mennyire laza cég.

Avagy miért ne menj olyan helyre dolgozni, amit azzal reklámoznak, hogy mennyire laza cég.

Az 1. részben leírtam, hogy miért nem helyénvaló a fejlesztők boldogságára koncentrálni. Most arról az oldaláról nézzük a dolgot, hogy érdemes-e olyan helyre menni dolgozni, amit azzal reklámoznak, hogy mennyire laza cég, és hogy ott biza a fejlesztők boldogsága a cél.

Mert több cég is azt a képet sugározza magáról, hogy milyen cool. Hogy ott laza csávók vannak, a meeting room-ok mellett játékszobát és pihenőszobát találsz, ingyen van a pizza és a csoki, kötetlen a munkaidő, jó a hangulat, a céges juttatások között pedig masszázst és konditermet találsz.

Igen, ezek mind kellemes dolgok. Tényleg.

De van velük egy nagy baj.

Az, hogy vannak, akik mindezt elhiszik.

Elhiszik, hogy a munkahely célja a lazaság és a játék, hogy az ingyenpizza és a csoki az jár, és pihenőszobának mindenképpen kell lennie. Elhiszik, hogy az informatikusok tényleg egész nap csak csokit esznek és relaxálnak a munkahelyen, és hogy ez igazából csak szórakozás. Hogy itt nem kőkemény profi munkáról van szó, hanem kényelmes önmegvalósításról.

Ez azonban egy nagy becsapás, és az jár a legrosszabbul, aki bedől a PR-nak.

A cégnek nyilvánvalóan érdeke ilyen képest sugározni kifelé, mert így nagyobb érdeklődést kelt, több lesz a jelentkező az állásokra, jobban lehet válogatni. És akit felvettek, az jobban tud azonosulni a céggel, ezáltal lojálisabb és elkötelezettebb lesz.

De azt azért érdemes végiggondolni, hogy az ingyencsoki, a pizza, a masszázs, és persze a fizetés miből van. Abból, hogy határidőre szállítanak a fejlesztők az ügyfélnek. Mert ha nem szállítanak, akkor nem lesz pénz, nem lesz pizza, és munka sem lesz. Vagyis a cukormáz alatt ez kőkemény és profi munka, ahol az eredményesség és a teljesítmény számít.

Aki elhiszi, hogy itt a lazaság és a játék a lényeg, az csúnyán csalódni fog, körülbelül az első teljesítmény értékelés után. Amikor rájön, hogy ez nem az, mint amit gondolt. És ott már nem is tudnak neki segíteni. Mert dolgozni azt kell, teljesíteni azt kell, kevesebbről szó sem lehet. Ez itt kéremszépen IT cég, ami a piacról él, nem a programozók Szent Gráljának kereséséből vagy az önmegvalósítás magasabb szintjének elérésével.

És ilyenkor lehet variálni, újra átgondolni, más lehetőségeket keresni – a lényeg nem fog változni. Legfeljebb csak néhány hiszékeny ember illúzióvárat épített fel magában a saját szakmájáról.

Címkék: fejleszto

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr265211881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter 2012.08.26. 22:19:00

Azért mégis jobb egy ilyen cégnél dolgozni, mint az állami szektorban, ahol anno dolgoztam: csoki legfeljebb a kötelező karácsonyi ünnepségen volt, relaxációs szoba pedig legfeljebb az intenzív osztályon. A ki nem fizetett túlóra alap volt, ha bármi panaszod volt, az volt a reakció, hogy nem kötelező itt dolgozni. A jó öreg carrot és stick módszerek vegyítése. Az előbbi a csokiosztás, az utóbbi, vagyis, a bot a magyar valóság. Ez utóbbi módszer olcsóbb. Én azért örülnék, ha ilyen "laza" munkahelyem lenne. A melóval nincs gondom, szeretek dolgozni, de azt is szeretem, ha pozitívan értékelnek, ennek a fizetésben is van nyoma. Bár ezek csak álmok...

Dornbi · http://dornbach.blog.hu 2012.08.26. 22:19:47

Van szerencsém egy ilyen imidzsű cégnél dolgozni. Nem győzőm a látogatókat körbevezetni a játszószobából a konyhán keresztül a mindenféle cool helyeken. De mindig elmondom nekik, hogy én nem nagyon járok oda, csak a látogatóknak tartjuk :)

takacsot · http://www.qualityontime.eu 2012.08.27. 08:41:28

El szokták mondani ezeken a helyeken, hogy a játéktermet/csocsóasztalt etc. mikor is szokták használni. Legtöbb munkahelyemen volt ilyen rekreációs lehetőség, de igénybe csak munkaidőn kívül vettük (Akkor meg minek, a család többet ér :) ).

tusue 2012.08.27. 12:31:38

Mi egy időben nagyon népszerűek voltunk (juttatás, légkör, stb) és egy-egy meghirdetett pozira 100-asával érkeztek a CV-k. Én az interjúban hosszas kiselőadást tartottam a munka "nemseretem" részéről, azonban sokszor éreztem, hogy a pályázó ilyenkor az ear device-t off-ba tette. Ettől függetlenül pedig a munkahelyre dolgozni járunk,és nem szórakozni, és tudom, hogy a jó légkör hatványozni tudja ez elvégzett feladatokat volumenben és minőségben is (megfelelő kontroll esetén) de a ezt elfelejteni butaság. Én azt szoktam mondani a srácoknak: amit te csinálsz azért vki (ügyfél) fizet. Te fizetnél magadnak azért amit és ahogy csinálsz most? És ez igaz az asztalostól a termékfejlesztőn át az IT-sekig mindenkire.
süti beállítások módosítása