HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Pár gondolat a könyvből, amit éppen olvasok a témával kapcsolatban.

Az IT manager által használt ismereteket két csoportra szokás bontani: soft skillekre és hard skillekre.

A legfontosabb soft skill-ek:
- Kommunikációs képesség
- Vezetőképesség
- Csapatmunka
- Konflikus kezelés
- Meggyőzés
- Emberek kezelése

Kevéssé fontos soft skill-ek:
- Önelemzés
- Szerepkör meghatározás
- Marketing képesség
- Sales technikák megértése
- Pénzügyi management
- Beszerzés
- Jogi ismeretek
- Egészségügyi és biztonsági ismeretek

Hard skill-ek:
- Project management eszközök ismerete
- Metodológiák ismerete
- Változáskezelés
- Műszaki, technológiai ismeretek

A statisztikák szerint az informatikusok kb 15%-a rendelkezik soft skill-ekkel, ami meglepően kevés.
Akik project management-tel foglalkoznak, sokkal jobban képesek az informatikai tudást üzleti stratégiai problémák megoldására használni, mint azok akik alacsonyabb szinten dolgoznak.

Legyen-e diplomája az informatikusnak?
Az egyetemi háttér sokat segít abban, hogy valaki képes legyen logikusan gondolkodni, alternatívákat keresni, konstruktívan érvelni, struktúráltan bemutatni egy elképzelést, új elgondolásokat befogadni és alkalmazni.
Az egyetemi háttér hiánya egyszerűen csak kockázatot jelent egy jelölt kiválasztásánál, amit felesleges bevállalni.
Személyes tapasztalatom az, hogy diploma nélkül is lehet valaki értelmes ember, de egy komplex informatikai projektnél valóban szükség van a fenti képességre.

Habár a diploma hiánya felesleges kockázat, a megléte nem garancia. Ezért is alkalmaz számos cég (akik megtehetik maguknak) gyakornoki programot, és kinevelik saját embereiket.

A multiknál szokás, hogy a fiatalokba rengeteget fektetnek a training programokon keresztül. Aki teheti, vegyen részt ilyenben. Amíg az ember fiatal, ne a magasabb fizetést keresse, hanem azt a helyet, ahol tanfolyamra küldik és értelmes munkát végezhet. Gyorséttermi munka és egész napos fénymásolás = életünk elfecsérlése.

Specializáció vs ismeretek széles skálája
Nagyon hasznos lehet, ha valaki egy adott területen tölt el sok-sok évet. Azonban hiába is lesz mestere valaki mondjuk a kredit kártya szoftvereknek, nem fog tudni a többi területen elhelyezkedni túlságosan egyedi tapasztalata miatt. A piacnak széleskörű, azonnal haszálható ismeretek kellenek.
Ezért hasznos a karrier elején kerülni a túlzott specializációt, inkább többmindennel kell foglalkozni és sokmindent megismerni. Specializálódni ráérünk később.
A tudás szint nem az egyén legmagasabb szintű ismeretét jelenti, hanem azt a képességét, hogy milyen gyorsan tud egy ismeretlen területen magabiztosan mozogni.

Mennyire értsen egy project manager a technológiákhoz?
Csak annyira, hogy hozzá tudjon szólni egy csapattag által készített elemzéshez.

Hogyan válik a project manager a cég részévé?
Több tényezőtől függ:
- Elhatározás a cég oldaláról, azaz a project manager megfelelő felhatalmazást kap, és lefektetésre kerülnek a munka ellátását meghatározó szabályok
- A betanulási folyamat, ami nemcsak a cég megismerését jelenti, hanem azt is, hogy a cég vezetői megtanulnak bízni a PM-ben, és elhiszik neki hogy határidőre elkészül a munka
- Sikerül egyesíti az üzleti csapatot a projekt csapattal
- Megismeri a kulcsfontosságú problémákat és függőségeket
- A project manager jól látható a cég vezető számára

 

 

Címkék: karrier project manager

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr15211237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása