HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Miért van az, hogy nagyvállalati környezetben kevés Microsoft irányba elkötelezett szoftverfejlesztő partnerrel találkozunk?

Személy szerint a Microsoft-os technológiákat preferálom. Azonban nagyvállalati környezetben mozogva elég kevés lehetőség van eme „hajlamomat" kiélni.
- Ha valami kis, olcsó, egyszerű megoldás kell, akkor valahogy a PHP-MYSQL-Apache-Linux kombináció szokott felbukkanni, hiszen olcsóbb (ezek ingyenes termékek).
- Ha valami közepes dolog kell (midrange), akkor a cégek többsége JAVA-t használ.
- Ha nagy projektről van szó, akkor Mainframe, SAP, Oracle, JAVA, stb megoldások merülnek fel.

Miért lehet ez?

Tegyük el, egy kis szoftverfejlesztő garázscég vezetője vagy, aki a Microsoft irány (C#, AJAX, .Net) mellett tette le voksát. Tegyük fel, hogy indulsz egy tenderen, ahol nem-Microsoft megoldásokkal kell versenyezned. A szomorú helyzet az, hogy még mielőtt betennéd a lábad az ajtón, máris hátránnyal indulsz.
Hiszen az ár, vagyis a TCO nagyon fontos, ha nem a legfontosabb a döntés meghozatalakor. Bármilyen Microsoft-os megoldás onnan indul, hogy a vason felül az op rendszer licenszdíját is ki kell fizetni, ami a konkurens termékeknél nincsen. (Azzal senki se jöjjön, hogy „biztos van a cégnek Windows-os szervere, majd ott elfut a program - aki így gondolkodik az nem tudja mi a TCO)
Ezt a hátrányt kellene valahogy ledolgozni, de hogyan? Idő? A PHP fejlesztő is bevállalja ugyanannyi idő alatt a munkát. Minőség? A minőséget nehéz TCO-ban kifejezni úgy, hogy egy üzleti döntéshozó megértse. Jobb a .Net mint a többi? Ez az amit tutira nem fog érteni.

A TCO körüli problémát csak súlyosbítja a jelenlegi gazdasági helyzet, amikor stratégiai szinten mondanak le a cégek a minőségről az olcsóság oltárán.

A másik nagyon fontos hátrány a múltbéli tapasztalat. Már minden nagyobb cég informatikai vezetője megégette magát Microsoft-os béta termékekkel. (Bár már nincs kék halál, az ügyfelek nem felejtették el)
Már mindenki tudja, hogy nem szabad SP2 előtt bevezetni semmit. Ez gyakorlatilag azt jelenti, ha mint MS fejlesztő cég elmész az ügyfélhez, és megpróbálsz minőségről, stabilitásról beszélni, akkor körberöhögnek. Ha bárki is megbízhatóságot akar, akkor mainframe-et választ. Nézd meg, hogy a világméretű bankok, autógyárak mit használnak...

A harmadik probléma a termékek életciklusa. Egy tisztességes üzleti alkalmazást (főleg manapság) hosszú távra terveznek. Mondjuk úgy 10 évre. A Microsoft termékek életciklusa ennél rövidebb, és ugye ismerjük az erőszakos verzióváltási kényszereket. Lehet hogy Redmondban 4 évente új operációs rendszert, és évente technológiai forradalmat hoz a mikulás, de a cégek szeretnék 8-10-20 évig használni ugyanazt a szoftvert.
(Nálunk vannak Visual Basic 5 fejlesztők, nem vicc! Más cégek IT managereitől is azt hallom, hogy folyamatosan próbálják a VB6-ban fejlesztett rendszereket lecserélni, sikertelenül)

A verzióváltások, portolások és migrálások azért nem működnek, mert abszolút semmilyen üzleti értéket nem képviselnek, viszont kockázatot jelentenek az üzletmenetre. Mi jó abban az ügyfeleknek, ha az addig stabilan működő VB5-ös alkalmazásukat egy zsák pénzért átmigráljuk VB.Net-re? Ami nem is biztos hogy sikerül? Semmi... nincs az a döntéshozó, akit erről meg lehetne győzni.

Szóval a felelősségteljes, előrelátó CIO inkább más technológiát választ.

A negyedik probléma az üzleti modell. A Microsoft egy technológiai cég, amelyik technológiát fejleszt technológiai cégeknek. Nem közvetlenül cégeknek/ügyfeleknek ad el. Az oprendszer és a szövegszerkesztő ugyan eladja magát, de a többihez meg kellene győzni az ügyfelet. Ez az, amit nem csinálnak a szoftverfejlesztő cégek. Ezzel párhuzamosan a Microsoft erős marketing kampányt folytat, amik jók, de a fent emlegetett hátrányokat nem ellensúlyozzák.

Nagyon nem értek egyet azzal az érvvel, hogy „ez a technológia jobb, az ügyfél magára vessen ha mást választ", vagy „olyan ügyfél nem is kell, aki nem ért a .Net-hez". Nem, az ügyfél nem ért hozzá, nem tudja, mi a különbség egy PHP és egy ASP.Net fejlesztés között. Mit ér, ha igazunk van, mi voltunk a jobbak, de az ügyfél nem bennünket választott????

Aztán ott van a „design win"-ek kérdése. Ki dönt arról, melyik technológiát használjunk? Nem az ügyfél. Kis projektnél azért nem, mert nem ért hozzá, nagy projektben pedig azért nem, mert valóban többféle megoldás létezik, és az ügyfél a legjobbat akarja választani. Nem is a Project Manager választja meg a technológiát - hiszen nem ért hozzá.
A „design win"-ek egyrészt azon múlnak, hogy ki milyen ajánlatot tesz le az asztalra, másrészt azon, hogy a döntéshozónak milyen volt az eddigi tapasztalata. Az első esetről már írtam, az MS cég hátrányból indul. A második esettel az a baj, hogy a nagy cégeknél döntéshozó pozícióban lévő emberek eddig mainframe, JAVA és hasonló megoldásokon szocializálódtak, tehát egy csillogó-villogó MS megoldás „furcsa" lesz.

Még egyszerűbben fogalmazva: a nagy cégeknél nincsenek sikeres MS projekt tapasztalatok -> ezért nem az MS-t preferálják -> amik így nem is lesznek = a 22-es csapdája.

A megoldás az lenne, hogy az IT cégek nagyon erősen belekapaszkodnának egy-egy lehetőségbe, maximálisan odatennék magunkat, és majd idővel rájön az ügyfél hogy jó az.
Nálunk van egy ilyen projekt, az adott osztály szereti és maximálisan ragaszkodik az ASP.Net megoldáshoz, az IT számára pedig testidegen.

Aki a nagy cégek IT osztályaitól várja a segítséget, az téved. A döntést az üzlet hozzá (rosszabb esetben a pénzügyi igazgató), sok esetben a saját IT osztályuk szakvéleménye ellenében (itt konkrét eseteket tudnék mondani). A legtöbb esetben az alacsony ár miatt hagyja figyelmen kívül az üzlet a minőségi problémákat - lásd első pont.

Úgy érzem, hogy a kérdéskör nagyon fontos - a fejlesztők megélhetéséről van szó - de sehol semmilyen szinten senki nem foglalkozik vele. Ha felmerül a kérdés, akkor azonnal mindenki technológiai vonalra tereli (Windows vs Linux, ASP vs PHP, C# vs JAVA ).

Szóval jó lenne, ha valahogy mégis foglalkozna ezzel a kérdéssel valaki, ha egyre több Microsoft-os fejlesztés lenne multiknál, a végén mindenki jól járna.

Címkék: microsoft multi szoftver java üzlet php fejlesztés környezet hátrány tco

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr645211248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2009.08.28. 16:12:24

Dolgoztam olyan nagy, világméretű céggel, ahol MS terméken kívül mást nem kívántak látni. Open Source kifejezetten tiltott volt. Persze, ez a cég a kivétel amely erősíti a szabályt. :) Kíváncsi vagyok amúgy, hogy a Microsoft BizSpark programja milyen sikerrel, eredménnyel jár majd, meghozza-e a kedvet a .NET és MS technológia alapú fejlesztésekhez.

Ismeretlen_102125 2009.08.28. 17:26:27

A BizSpark program jó ötlet, hajrá. Csakhogy abszolút nem segít a fentieken, mivel - Startup cégeknek szól - 3 évig - A fejlesztő cég úgyse fogja a BizSpark által nyújtott árelőnyt az ügyfélnél érvényesíti - A BizSpark célje nem a versenyhátrány csökkentése, hanem a startup-ok segítése a korai fázisban

Hesz Roland 2009.09.01. 16:25:02

Egyetértek, nem segít a fentieken - közvetlenül semmiképpen. Arról nem is beszélve, hogy az általad felsoroltakon kívül még az SaaS fejlesztés is követelmény. Csupán csak azon gondolkoztam, hogy a bizalmat vajon visszaállítja-e az MS alapú fejlesztésekkel kapcsolatban. Ha sok "start-up" lesz MS alapú fejlesztéssel, esetleg az "MS név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez", hogy lopjak a költőtől. A kis cégektől a fejlesztők elmennek a nagyokhoz, aztán viszik az MS preferenciát.

Szántó Péter 2009.09.07. 12:32:44

Én Java fejlesztö vagyok és mindíg is kerültem az MS megoldásokat mivel maga a cég nem tetszik. Nem a kék halál, vagy a windows3.1 hergelt fel, hanem egyszerüen ahogy dolgaikat intézik. Ennek ellenére nem gondolom, hogy a .Net rosszabb lenne mint a Java vagy PHP, viszont azt sem, hogy jobb, és ráadásul fizetös. Amint a leg kissebb MS technológiát elkezdem használni az magával vonja az összes többi fizetös terméket, amiknek mind van hasonló minöségü ingyenes alternatívája. A PHPt nem ismerem de a Java nem holmi OpenSource egyetemista bohóckodás, hanem a leg nagyobb IT cégek álltal fejlesztett illetve támogatott megoldás, pl : Sun, IBM, Oracle. ezektöl a cégektöl lehet venni supportot, ha mindenképpen költeni akarjuk a pénzt, de alapból mindent ingyen megkapunk dokumentációval együtt. Az MS termékek minöség és teljesítmény tekintetében nagyjából ugyan azt nyujtják mint ingyenes vetélytársaik, ezért szerintem ma már csak két oka van, hogy valaki pénzt az azért amit ingyen is megkaphatna: 1) vendor lock in 2) megszokás ami végülis ugyan azt az egy dolgot jelenit, hogy váltani tul macerás. Ahoz, hogy tömeges áttérés legyen az MS technológiákra, ahoz valami olyat kéne nyujtani, amit semmilyen ingyenes konkurencia nem tud és ez jelenleg hiányzik.

Lolka 2009.09.30. 15:53:04

Technológiailag nem jobbak az MS termékek, sőt, sokszor rosszabbak a felsorolt konkurrenciánál. TCO szempontjából szintúgy. Menedzselésük esettől függően könnyebb vagy nehezebb egy floss megoldásnál, hozzáfejlesztésük drágább általában. Magyarországon .NET szakértőt nehezebb olcsón találni, mint PHP/JAVA/stb. profit. Vendor lock in is létezik sajnos ezen felül is. Tehát marketing, pénzügy, it egyaránt tiltakozni fog ellene, és ez jól is van így. Amíg félig őszinte olcsóbbá tételekről van szó (licenszdíjak és elbújtatott költségek, váltási kötelezettségek), addig hiába jó és lelkes egy .NET fejlesztő csapat, nehéz lesz eladni. Pedig van benne ötlet, de ez inkább csak a fejlesztőknek tetszik.
süti beállítások módosítása