HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Mit értünk az alja munka alatt, mit nem szabad elvállalni?

Mit értünk az alja munka alatt, mit nem szabad elvállalni?

Sokan sok helyen használják azt a kifejezést, hogy „alja munka”. A vicc az, hogy sokan sokfélét értenek alatta. Valakinek az a visszataszító, ha az ügyfél butaságaival kell foglalkoznia, mert programozni szeret. Másnak a programozás tűnik alja munkának, sokkal inkább szeret „fontos emberként” az ügyféllel foglalkozni. Vagy ott van az, akinél a minimum az 1 misi fizetés, míg más nem szeretne egy csapat idétlen beosztottat vezetni még 1 misiért sem.

Az a helyzet, hogy a dolgok menetéhez mindenféle ember kell. Olyan is aki ilyen munkát végez, olyan is aki amolyant. A recepciós, a takarító és a biztonsági őr is fontos, felelősségteljes munkát végez. A McDonalds-ban dolgozók nélkül pedig sokan nem kapnának ebédet.
Valójában nem csak a menedzserek, hanem mindegyikük nagyon fontos a maga területén, és mindenki stakeholder. Vagy ha úgy vesszük, saját maga menedzsere.

Éppen ezért relatív és szubjektív az, ha egy munka jobb vagy rosszabb. Attól függ, hogy az adott személy mit szeretne csinálni, és mihez ért.
Például egy kreatív fejlesztőnek „alja” lehet szoftvert tesztelni, miközben egy project manager anspirásnak ez éppen fontos és kívánatos.

Azt is nagyon fontos látni, hogy a kevésbé fontos emberek és pozíciók nélkül bármilyen cég, bármilyen projekt összeomlana. Egy árok kiásásához nem csak Nobel díjas tudósokra van szükség. Ezért a kevésbé fontosnak tűnő embereket is értékelni kell.

Mi lenne, ha munkát a fizetés alapján osztanánk jobbra vagy rosszabbra?
Az az igazság, hogy adódhat az ember életében olyan időszak, amikor kénytelen kevés, vagy a korábbinál kevesebb fizetést elfogadni. Ezzel nincs semmi probléma. Velem is megtörtént, amikor egy jól fizető de pocsék munkát hagytam ott egy sokkal jobb cégért.
Aztán ott vannak azok, akik külföldre mennek dolgozni, és az igencsak jól fizető meló megtalálásáig mosogatnak vagy felszolgálnak. Ott és akkor ez nem „alja munka” hanem racionális döntés, ami hosszú távon nagyon is kifizetődő.

Az „alja munka” olyan, ami szakmailag visszalépéssel jár?
Egyáltalán nem. Mondjuk ha valaki a Microsoft-nál volt fejlesztő, kilép és önálló vállalkozásba kezd, akkor az szakmailag visszalépés lesz, de emberileg, karrier szempontjából, sőt akár anyagilag is előrelépés.

De akkor mi az a munka, amit ne vállaljunk el?
Az, amivel nincs célunk. Ahol nem azt csináljuk, amit szeretünk, és nem is azt, amihez értünk, de még az anyagiak sem megfelelőek.
A megfelelő viselkedés az, ha olyan munkát keresünk, ahol jól is érezzük magunkat és a karrier elképzelésünkbe is belefér. E kettős céltól pedig csak akkor térjünk el, ha komoly okunk van rá.

Címkék: munka karrier alja

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr665211272

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87799 2009.12.17. 13:05:28

Szerintem általánosan alja munkának azt tartja az ember, ami képzettégét nem veszi teljességgel igénybe. Sajnos manapság alja munkának tartanak majd mindent, ahol nem csak az irodában való körbesodrodással, dumcsizással, kávészürcsöléssel, időnkénti póverpointos dumagyárazással lehet fizetést kapni. Vagyis ahol csinálni is, alkotni is kell valamit, vagy esetleg komoly döntéseket hozni komoly következményekkel (hiszen következmények nélkül már megint nem alja munka).
süti beállítások módosítása