HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Azt mindig is tudtuk, hogy a legfontosabb vezetői alkalmazás a Solitaire, az a kérdés hogy mennyit kell használni?

Azt mindig is tudtuk, hogy a legfontosabb vezetői alkalmazás a Solitaire, az a kérdés hogy mennyit kell használni?

A közvélekedés szerint az öltönyös menedzser munkaidőben amikor nem telefonál és nem meeting-el, akkor a számítógépén kártyajátékot játszik. Meglepő dolgot mondok: ez helyes és normális. Miért is?

Mert mi is az a dolog, amit a menedzsernek az ideje nagy részében csinálnia kell? Mi is az ő munkája? Emaileket olvas és válaszol, ez rendben. Megbeszélésékre jár, megbeszélésekre készül, ez is rendben. De amit igazán csinálnia kell az valójában a rendelkezésre állás! Vagyis időt szánni arra, hogy valaki felhívja telefonon, hogy email érkezik, ezekre válaszolni kell, hogy az egyik beosztottjának kérdése lesz, hogy a főnöke beszélni akar vele, hogy valami váratlan történik, stb.

Valójában ezek a „nem tervezett” dolgok jelentik a vezető feladatának húzósabb részét. Az ismert, kitűzött célokkal a beosztottak tervezetten megbirkóznak, ott a vezetőnek nincs sok dolga az ellenőrzésen felül. A nem várt eseményekkel viszont jó eséllyel a beosztottak nem tudnak mit kezdeni, mert a standard folyamaton kívül kell csinálni valamit, vagy mert hirtelen dönteni kell.

A vezető dolga egyébként is a kommunikáció, ami ugyebár emaileket és telefonhívásokat jelent – amik tervezetlenül jönnek, néha kevés néha sok. Ha a vezető nem szánna „üres órákat” arra, hogy megválaszolja a leveleit, akkor azok lógnának a levegőben, és valami/valaki várakozna (várakozás = veszteség). (A legtöbbször egy saját beosztottunk az, aki valamit kérdez vagy megerősítésre vár, és amíg nincs visszajelzés addig áll.)

Ha már kommunikáció, akkor annak nemcsak formális, hanem informális típusa is létezik. Vagyis a menedzser a kávéautomata mellett, a liftben, a folyosón munkatársakkal találkozik és beszélget, beugrik valahova beköszönni vagy kérdezni valamit, esetleg együtt ebédel valakivel. Ez nem szigorúan vett munkavégzés, de legalább annyira tudja segíteni a munkát, mint a formális kommunikáció.

A válsághelyzetekről most nem is beszélek, mert az annyira triviális – hirtelen fejreáll a világ, néhányan pánikba esnek, és az erőskezű vezetőnek mindent eldobva a gáton kell bizonyítania.

Mindez nem lenne lehetséges, ha a vezető egész nap valamit csinálna. Rossz vezető, vagy legalábbis valamit rosszul csinál az, akinek reggel 8-tól este 6-ig minden perce be van táblázva értekezletekkel, megbeszélésekkel. Sajnos velem is előfordult, és ilyenkor bizony a feladatok csak halmozódnak, a rákövetkező napokon kell rákapcsolni és behozni a lemaradást.

Szóval a vesztesége elkerülése végett igyekszek minden nap legalább 2-3 órát szabadon hagyni „egyéb” munkavégzésre. Vagyis a pasziánszozás igenis komoly és szükséges dolog…

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr75211368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_162123 2010.07.08. 10:44:17

Ennyi erővel, mint grafikus szeretnék magam is napi (a munkaidőbe beiktatott és nem otthoni aktivitásként végzett) 2-3 órát mely alatt inspirációt gyűjtök, felfrissítem esetleg a cég aktuális profilja miatt régi-nem használt ismereteimet munkaköröm egyéb (de bármikor számon kérhető – tehát „rendelkezésre álló”) területekről. Szeretnék művészeti blogokat olvasgatni, vagy csak lapozni a deviantArt-ot. Stb. stb. Valahol sántít ez nekem mégis, holott mily szép kerek egész nemde?

Ismeretlen_102125 2010.07.08. 11:58:58

Vannak olyan szakmák, ahol a rendelkezésre állás is munka, ami után fizetés jár. És vannak olyan szakmák, ahol a produktum után fizetnek. Például ha egy programozó programozik, akkor nem a 2-3 órás relaxációért fizetik, hanem a programért amit megírt. Viszont ha ugyanennek a programozónak az a feladata, hogy hiba esetén ugrik és megjavítja a programot, akkor kvázi ott fog malmozni és arra vár, hogy esemény történjen. Ez a várakozás viszont munka.

Ismeretlen_132406 2010.07.09. 01:05:12

A kreatív munkát végzőknek valóban kell a töltekezés és az ihletettség. ehhez kellenek inspirációk, amit a szó önmagába foglal, azaz benyomások, amihez inger kell. Én belefoglalnám a munkaköri időbe ennek az idejét is. A programozás is alkotás, nem mechanikus munka a futószalag mellett. A szakmai képzést pedig szintén a munkavégzés részeként kezeltetném, és támogatnám anyagilag is. Viszont a mai szokás a kizsigerelés, a kiherélés, kifosztás, mind a munkaerő képességeit és tudását illetően, mind az munkaerejét illetően, mind a föld kincseit illetően, mind az emberi kapcsolatokat illetően. Habzsolj, harácsolj, fossz ki mindenkit, hogy minél többet birtokolj, minél több legyen a profitod. De ez csak rövidtávú hasznot hoz. Ha nagy a céged, a rövid távot nyújthatod kicsit. Ha kicsi, akkor kevesebb esélyed van életben maradni. A kifosztottságból viszont csak hiány terem. Bárhonnan is nézzük. Szerintem a menedzser idejét és reakcióképességét fizetjük. Ő készenléti állapota olyan, mint a tűzoltók ügyeleti ideje. Nem kérdés, hogy fizetjük őket akkor is, ha éppen arra várnak, hogy tűz legyen valahol...
süti beállítások módosítása