HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A sorozat 1. része (Az IT nem gyártósor) most arra keresem a választ, miért nem alkalmazott matematika az informatika, és milyen informatikus lesz a matematikusból.

A sorozat 1. része (Az IT nem gyártósor) most arra keresem a választ, miért nem alkalmazott matematika az informatika, és milyen informatikus lesz a matematikusból.

Had kezdjem azzal, hogy mi a közös a matematikában és az informatikában – mert sok közös pont van: algebra, logika, számítás elmélet, statisztika, stb. Számos informatikai problémához matematika tudás szükség, mint például: mesterséges intelligencia, hálózat elmélet, tömörítés, képfeldolgozás, biztonságtechnika/kódolás, adatátvitel, hibajavítás.

Emlékszem, volt olyan időszak az IT történetben, amikor havonta jelent meg újabb és újabb tömörítési algoritmus, elavulttá téve a régieket. Az az időszak elmúlt – ma már minden komolyabb problémára tudjuk a standard megoldást. Mindenki ismeri a leggyorsabb sorbarendezési algoritmust, tudjuk a normál formákat, szabványos kép és videóformátumot használunk. Miközben az elméleti kihívások száma csökkent, a jó munkásemberek iránti igény megnőtt: ma már nem jó elméletekre, hanem jó minőségre és elégedett ügyfelekre hajtunk. A prioritások megváltoztak, az IT nem matematika többé.

Habár több IT-ban dolgozó matematikust is ismertem, de IT vezetőt egyet sem. Talán azért, mert egy tudósember számára az IT menedzseri pozíció a legkevésbé vonzó. A tudósembert az elméletek, a problémák érdeklik, amire max fejlesztőként van esélye. Meg egyébként is, a matematikus fokmérője a publikáció, menő matematikus pedig tudományos munkásságra hajt (PhD, doktori, professzori katedra az egyetemen, előadások). Ehhez képest jól fizetett IT gurunak lenni egy multinál = kudarc.

Az alábbi listában azokat a főbb indokokat szedtem össze, amik miatt az IT nem matematika.

Informatikai tapasztalat

Mint korábban írtam, az informatikust a tapasztalat teszi. Nem az, hogy mennyire okos vagy hogy milyen elméletet rakott össze. Egy jó fejű matematikusnak képes kb fél nap megtanulni egy C#-ot, és rögtön tud írni programot, de hogy egy stabilan működő, felhasználóbarát programot írjon, ahhoz kevés az elmélet. Sok esetben a műszaki, szakmai döntéseket nem számok, hanem megérzések és korábbi tapasztalatok alapján hozzuk (pl. adj becslést egy rosszul specifikált igényre).

Elmélet vs gyakorlat

Sok esetben a legjobb megoldás az, ha az elmélettel ellentétes megoldást alkalmazunk, gyakorlati okok miatt. Például egy adatbázist leoptimizálhatunk a normál formák alapján, de bizonyos esetekben az a praktikusabb, ha bizonyos adatokat duplikálunk a jobb teljesítmény érdekében.
Vagy ha az elméletben legjobb algoritmus megvalósítása több időt/munkát igényelne, mint a kevésbé jó.

A felhasználók

Az IT-ban van egy nagyon fontos kockázati tényező, ami egyetlen elméleti tudományban sincs: a felhasználók. Akik emberek, gyarlóak, igényeik vannak, sokat hibáznak, de nem szabad velük szembehelyezkedni. Akkor sem, ha Nobel díjasnak gondoljuk magunkat.

Csapatmunka

A jó eszű programozó nagy segítség a csapatnak. De ez itt csapatmunka, és a zsenialitásnál fontosabb, hogy össze tudjon dolgozni a többiekkel. Akkor is, ha azok nála butábbak.

A kihívások hiánya

A 21. századi informatikában a problémák nagy része rutin jellegű, azaz valamilyen középszerű ember a rendelkezésre álló információk alapján mechanikusan meg tud oldani. Nincs szükség elméletekre vagy tudományos háttérre, nincs szükség elméletek ütköztetésére. Vannak ugyan kihívásokat jelentő szakterületek, ahova kell 1-2 zseni, de nem ez az általános.
A felhasználóknak egyszerű adatbázisos szoftverek, csili-vili web oldalak és dobozos termékek kellenek.

Fizetés

Vannak igen jól fizeti matematikus állások (pl. elemző egy banknál), tehát aki akar, az sok pénzt is tud keresni. Ehhez képest nem túl jó érzés elmenni átlagos fejlesztőnek és pont ugyanannyit keresni, mint egy sokkal butább informatikus.
A cég pedig nem fog többet fizetni egy programozónak azért, mert tud integrálni…

A Legjobb Gyakorlat csodálatos világa

A 21. század IT világában szinte mindenre van best practice, valahol valaki kidolgozott legalább egy standardot, esetleg még minősített szakvizsgát is lehet tenni. Nem kell kitalálni semmit, csak elolvasni és alkalmazni. Uncsi.
Arról nem is beszélve, hogy egy buta, de a tipikus megoldásokat jól ismerő fejlesztő hamarabb old meg informatikai problémákat, mint aki okos, de nem rendelkezik IT háttérrel.

Karrier lehetőség hiánya

Tegyük fel, hogy az informatikussá avanzsált matematikus beválik, és nagyon jól végzi a munkáját. Mi lesz vele 5-10 év után?
Ha az adott területen voltak is kihívások, ennyi idő után már minden rutinmunka lesz.
5-10 év után már illene csapatot vezetnie és jól kommunikálnia az ügyféllel – amihez a legkevésbé van affinitása.
Menedzser nem lesz, mert az nem érdekes.
Talán guru lesz és konferenciákra jár előadni, de ilyen emberből csak kevés kell.
De az IT egy rendes matematikus számára mindig is „mellékes” marad, nem lesz életcél.

Az IT nyelve

Annak idején a számítástechnika nyelve megegyezett a matematika nyelvével. Az évtizedek során a kettő szétvált. Manapság az informatikai cikkeket és könyveket informatikusok írják informatikus aggyal. Azaz ha valaki nagyon bele akarja magát ásni a szakmába, akkor fel kell vennie ezt a hozzáállást és nyelvezetet. Kívülállóként nem lesz egyszerű.

Vezető tudományág vs szolgáltatás

A matematika – bármennyire is utálják egyesek – az a tudomány, ahol nagyszerű új elméletek születnek, amiket majd valahol máshol alkalmaznak. A matematika az, ami képes áttörést hozni, ahol lehet forradalmat csinálni, új területeket felfedezni és Nobel díjra szert tenni.
Ezzel szemben az informatika egyre inkább szolgáltatás vagy közmű. Vannak kitörési pontok és forradalmi lehetőségek, de ezek új szoftvert, új üzleti modellt vagy új céget jelentenek. Vagyis új szolgáltatást.

Címkék: it matematika matematikus

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr205211369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

activer 2010.07.10. 13:27:18

Mind az informatika, mind pedig a matematika határtudománynak számít, azaz mindkettő mindenben benne van, szükségesek mindehol. Emiatt nem lehet arra választ adni, hogy az IT az alkalmazott matematika vagy sem. Nehéz őket különválasztani. Valóban: valami vizuális kattintgatós folyamatépítő adhoc adatbáziskezelő cucc, aminek csak az a küldetése, hogy egy 3 napos leltárt el lehessen készíteni vele, tényleg semmi köze a matematikához, ezért kattintgatja össze mondjuk egy gépésztechnikus a gyárban. Ugyanakkor ha megnézed mondjuk az Adobe legújabb PatchMatch technikáját ( http://www.facebook.com/video/video.php?v=540977923979 ), rájössz, h az 98%-ban matematika. A másik, hogy az IT (informatika) lényege nem számítógépekről, operációs rendszerekről, programozásról stb. szól, hanem az adatok kezeléséről, rendszerezéséről (amik azután a fejünkben vagy információvá "alakulnak" vagy nem), a számítógépek, hálózatok, programozási nyelvek, design patterns stb. csak az adatok kezeléséhez szükséges eszközök. Nagyon sokan (rendszerszervezők, tanácsadók, szoftveresek, rendszergazdák...) informatikusnak nevezik magukat, pedig igazi INFORMATIKUS nagyon kevés van, és megkockáztatom, hogy 90%-uk eredetileg matematikus, és valahol az ő eredményeikből élünk. De jó informatikus lehet akár egy bölcsészből is. (És most ne menjünk bele, hogy mi az "informatikus" definíciója, és. pl egy könyvtáros az informatikus-e vagy sem!) idézet: "A 21. századi informatikában a problémák nagy része rutin jellegű, azaz valamilyen középszerű ember a rendelkezésre álló információk alapján mechanikusan meg tud oldani. Nincs szükség elméletekre vagy tudományos háttérre, nincs szükség elméletek ütköztetésére. Vannak ugyan kihívásokat jelentő szakterületek, ahova kell 1-2 zseni, de nem ez az általános. A felhasználóknak egyszerű adatbázisos szoftverek, csili-vili web oldalak és dobozos termékek kellenek." Ez megint egy eléggé leegyszerűsítő kijelentés, és tiltakozom is! Szerintem meg éppen a 21. századi informatika jelent óriási kihívást! (Nagy)apáink még azzal küzdöttek, h nem voltak eszközeik, ami volt, az meg drága, korlátolt stb. Nekünk most HW-ben szinte végtelen kapacitásunk van már (persze ezzel a meteorológusok, sejtkutatók, csillagászok vitatkoznának), ráadásul az adatokat szinte bárhonan azonnal elérhetjük, terjednek a mobil cuccok stb., szóval ezek ötvözésével újszerú, eddig ismeretlen dolgokat lehet alkotni (l. augmented reality). De ha itt csak a vállalati informatikáról beszélünk (ERP, ECM, gyártástervezés, -ütemezés, op.rendszerek/adatbázisok üzemeltetése stb.), hát ott is jócskán van mit fejlődni az autonóm, adaptív, intelligens megoldások felé! Hagyományos "álló vizes" IT-vel már nem nagyon tudnak a vállalatok csavarni a hatékonyságon, ezért is szükség van újszerű megoldásokra (sőt, ma már ezek a vállalatok a hatékonyság javítása helyett új üzleti modelleket keresnek, de itt most STOP). Szóval én személy szerint csak kihívásokat látok folyamatosan.

Ismeretlen_102125 2010.07.12. 11:31:32

@Activer: valóban minden igaz amit írsz. A dolgok nem feketék vagy fehérek. Amit a fenti cikkel próbáltam megcélozni, az az átlag - igen, sokat általánosítottam. Arról próbáltam írni, hogy az átlagot jelentő informatikai pozíciókban mire menne egy matematikus. Természetesen ott van az az 5-10% ami speciális, mint ahogy írtam is hogy szükség van 1-2 zsenire. Milyen az az "átlagos informatikus"? Szúrópróbaszerűen megnéztem a profession.hu portál, éppen milyen informatikai állások vannak, íme az első 10: 1. PHP fejlesztő 2. Java fejlesztő 3. Szoftverfejlesztő / Tesztmérnök 4. PHP fejlesztő 5. SAP System Accountant 6. PLC - Programozó 7. Senior fejlesztő / Üzleti Intelligencia 8. Alkalmazásfejlesztő (Lotus Notes & Domino fejlesztő) 9. Alkalmazásfejlesztő (System i (AS/400) fejlesztő) 10. Senior PHP fejlesztő Nyilván nem ez a tökéletes átlag, de az jól látható, mire van a piacnak szüksége... rutinos fejlesztőkre és specialistákra. Nagyvállalatok és az informatika fejlődése: a piacot leírhatjuk trend követőkkel és trend formálókkal. Apáink korában még az IT új dolog volt, mindenki új dolgokat talált ki, trend követés helyett inkább mindenki a saját trendjének kialakításával volt elfoglalva. Ma is szükség van fejlődésre, új megoldásokra, de a piacra a trend követés a jellemző. Van az az néhány cég, akik új utakat keresnek, majd ha sikerrel járnak akkor a többiek is bevezetik. Manapság a tipikus nagyvállalati informatika nem saját fejlesztésekkel vagy saját módszertan kialakításával van elfoglalva, hanem máshol kialakított és bevált módszerek/szoftverek bevezetésével. A mai nagyvállalati informatikára inkább a merev folyamatkövetés, mint a kreatív megoldások keresése jellemző. Ezzel együtt megvan az igény a kreatív okos emberekre minden nagyvállalatnál, csak hát ugye jó munkásemberből több kell mint kreatívból.

x 2010.07.16. 13:56:05

Hello, Előtte tájékozódjatok kicsit, ne csak a kis világotokból általánosítsatok a teljesre. Kicsit már elegem van ebből a mi tudjuk a frankót típusú közhelyekből. Mindanzonáltal a cikk jó és gondolatébresztő, ezt csak egy kemény építő kritikának szántam :) Pl ez teljes hülyeség: "A matematika – bármennyire is utálják egyesek – az a tudomány, ahol nagyszerű új elméletek születnek, amiket majd valahol máshol alkalmaznak. A matematika az, ami képes áttörést hozni, ahol lehet forradalmat csinálni, új területeket felfedezni és Nobel díjra szert tenni." Matematikából nem adnak Nobel díjt

Ismeretlen_102125 2010.07.16. 14:11:04

@x: Igazad van, a Nobel díjat benéztem. Ebből is látszik, hogy nem vagyok matematikus.

Ismeretlen_102125 2010.07.27. 13:39:18

Itt egy érdekes, a témához kapcsolódó cikk: A szoftverfejlesztés nem matematika http://infokukac.com/2010/03/a-szoftverfejlesztes-nem-matematika/
süti beállítások módosítása