HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Bizalomról, kétkedésről, pro és kontra.

Bizalomról, kétkedésről, pro és kontra.

Az IT nem gyártósor című cikk végén azt javasoltam, hogy ha egy informatikához nem értő menedzser sodródik IT területre, akkor vakon higgyen a beosztottainak.

Ez általánosságban véve persze nem igaz. A menedzser egyik „dolga”, hogy a kiosztott feladatok végrehajtását ellenőrzi. A feladatokat nem bemondásra, hanem tényekre alapozva kell ellenőrizni, ezért bizonyos mértékben kétkedőnek kell lennie.

Ami miatt mégis a fent említett kijelentést tettem, annak oka az IT ipar sajátossága. Egy kontár informatikai menedzser óriási károkat tud okozni hibás döntésekkel, ha a saját rossz útját akarja járni. A beosztottakban vakon megbízni káros, de rosszul vezetni egy informatikai csapatot még károsabb. Ha választani kell, akkor inkább az előbbi.

Annál is inkább, mert az informatikai munkásokra nagyon jellemző a széles látókör és önálló munkavégzés. A tipikus programozó vagy rendszergazda büszke munkájára, azt jól akarja végezni, van szakmai becsülete, tartja magát a szakmai nívóhoz. Ha szabad kezet kap, akkor azt elsősorban saját munkájának jobb elvégzésére használja, mintsem visszaélésre.

Igazából azt akarom mondani, ha fogunk egy csapat képzett informatikust, és csak úgy bedobjuk a gyeplőt nekik, akkor ők menedzseri kontroll nélkül is neki fognak állni dolgozni. Esetleg a munka még el is készül, és nem is lesz rossz.
Nem véletlen, hogy a jó informatikusra jellemző a megfelelő kihívások iránti igény, és így lehet őket motiválni.

A csapat persze úgy kerek, ha az informatikusok mellett van egy menedzser is, és az a menedzser érti a szakmát és érti a menedzserkedést.
Ha pedig ez nem adott, akkor ebben a szakmában még mindig kisebb rossz a vak bizalom, mint az öncélú korlátozás.

A bizalomnak és a kétkedések azonban van egy másik vetülete is.
Valamikor az ideális jövőben a csapat el fog jutni abba az állapotba, hogy mindenki tudja a dolgát, mindent egy pillanat alatt megoldanak, a munkatársak motiváltak és megbíznak egymásban.
Ha valaki nem tud megbízni a beosztottaiban, akkor soha nem fogja tudni elérni ezt a „tökéletes” állapotot.
Ellenben ha a menedzser nem tud elég jól kétkedni, akkor lesznek problémái, de még van esélye az ideális esetre.

Címkék: menedzsment bizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr965211382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása