HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Megjegyzések egy Bitport cikkhez a szoftver életciklussal kapcsolatban.

Megjegyzések egy Bitport cikkhez a szoftver életciklussal kapcsolatban.

A Bitport-on jelent meg egy cikk Elavult szoftverek és infrastruktúra nehezíti a fejlődést címmel.

Sok érdekes és elgondolkodtató kijelentés van (az informatikai a teljes folyamat része?), de nyilván ezek abból fakadnak, hogy CIO-k nyilatkoznak az informatika – vagyis saját – szerepükről.

A legérdekesebb viszont az évtizedes szoftverek problematikája. Az IT szolgáltató cégek kialakították a 4 éves szoftver életciklust, azaz a szoftverek mesterségesen elavulnak és jön az új verzió, amire át KELL állni.

Eközben az ügyfél nem akar átállni, mert:
- Egy sima technológia vagy verzióváltás nem hoz számára közvetlenül üzleti értéket
- Kialakultak a bevált, működő szoftverek
- A saját üzletével akar foglalkozni, nem holmi technológiai forradalommal
- A verzióváltás szükségszerűen – még ha zökkenőmentesen is megy – megbolygatja a pénzteremtő üzleti folyamatokat -> kockázat
- A válság bebizonyította, hogy upgrade nélkül is van élet

Ennek eredményeképpen az üzleti szoftverek életciklusa egyre hosszabb lesz, egyre nehezebb megindokolni egy szoftver upgrade-et. Van, ahol Visual Basic 5-ös alkalmazások látnak el üzleti kritikus funkciókat, és a döntéshozók ragaszkodnak a már bevált szoftverhez. A mainframe – mint őskori technológia – még mindig a nagy cégek informatikai architektúrájának gerincét képezi.

Elavultak-e ezek az alkalmazások? Technológiai szempontból igen. Na és?
Kicsit úgy érzem, mintha a divat világába csöppentem volna. Kijönnek az új, őszi modellek, a szürke színek és lezser stílus dominál, a tavasszal vett pulóverem – a magazinok szerint – elavult, dobjam ki és vegyek helyette újat. Mi nem stimmel ezzel a képpel?

Ki és mikor határozza meg, hogy mi „elavult”? Egyáltalán mit jelent az, hogy egy szoftver elavult?
Szakembereket lehet találni, ha az ember keres, és ha kicsit mélyebbre nyúlunk a „cutting edge”-től elvakult naiv pályakezdőknél.
A növekvő fenntartási költség lehet a megfelelő érv, de az csak részben függ a technológia naprakészségétől. Ennél jobban függ a szoftverfejlesztés minőségétől, hogy a tervezés megfelelő volt-e, és figyelembe vették-e a hosszú távú fenntarthatóságot. Olyan apróságok, mint a rendelkezésre álló dokumentáció vagy a kód minősége sokkal jobban befolyásolja a fenntarthatóságot, mint a technológia.

Egy jól megírt VB5-üs program még ma is tud futni, és ha a kód, a dokumentáció megfelelő, akkor abba még ma is bele lehet nyúlni.

Az igazán nagy veszély nem az elavult technológia, hanem a váltás: amikor új technológiai alapon reverse engineeering-et alkalmazva újraírjuk a szoftvert, de az új kód nem lesz olyan minőségű, az új technológia még nem kiforrott, a szoftvert összecsapják. Ezután a fenntarthatóság meredeken zuhan, néhány év múlva drágább lesz fenntartani az új kódot, mint amennyibe a régi került.

Ha egy régi elavult technológiát használó szoftver jól működik, a fenntartási és változtatási költségeket sikerül stabilan tartani, akkor nem fog több időt, pénzt és energiát elvenni, mintha új technológiákat használna. Vagy legalábbis nem sokkal többet. De az biztos, hogy nem az új fejlesztésektől veszi el ezeket az energiákat.

El tudom képzelni, hogy vannak CIO-k, akik belefulladnak a régi rossz rendszereik üzemeltetésébe. El tudom képzelni, hogy „jószándékú” beszállítók berakták a lábukat az ajtónyílásba, és túlárazzák a szoftvertámogatást.
Elhiszem, hogy amikor azokat a szoftvereket írták, fontosabb volt a határidő mint a szoftver minősége – és ennek most fizetik meg az árát.

Minderről nem a technológiai, hanem az IT szakértők, és elsősorban a CIO tehet.

Ha már a cikkben megfogalmazottakat tekintjük: ha az informatika a teljes működési folyamat részévé vált, akkor nem hibás lehet a kérdést technológiai oldalról megközelíteni. A helyes kérdés az: milyen előnyöket nyújt az új technológia a teljes működési folyamatot tekintve? Mi az, amit a régi technológia nem tudott a felhasználóknak nyújtani?

A címben feltett kérdést pedig módosítanám: Rossz szoftverek nehezítik a fejlődést?

Címkék: szoftver minőség életciklus bitport

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr775211437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

deejayy · http://deejayy.hu/ 2010.11.18. 12:44:29

A bitportos cikket nem olvasva a következőt vallom: fejlődni _előre_ kell, nem vissza. Az idő előre megy, a technológia előre megy. A tudás elavul, a dokumentáció már semmit sem fog érni. Első kézből tapasztaltam egyébként, milyen egy ~25 éves rendszerről egy 2 évesre váltani, és mennyire nehéz lenne dolgozni az előbbivel most. Az igények változnak. Egyébként ha mindenki fejlődik körülöttünk, egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy mi ne tegyük. Tipikus példa: docx, xlsx formátumok miatti levélváltások. Tegyük hozzá, hogy most olyan példákat hoztam, amik az idővel többletértéket is hoztak, de mit nem lehet jobbra megírni?
süti beállítások módosítása