HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Ki a felelős, ha a tanácsadó tanácsát megfogadom, de aztán kiderül, hogy másképp kellett volna? Természetesen én.

Ki a felelős, ha a tanácsadó tanácsát megfogadom, de aztán kiderül, hogy másképp kellett volna? Természetesen én.

Korábban szó volt a tanácsadó szerepéről. Igazából a tanácsadóval nem csak a nagyvállalati környezetben találkozhatunk, hanem konferenciák során, blogokon vagy internetes fórumokon. Felbukkanhatnak előadóként, zsűritagként, interjúalanyként vagy akár társszerzőként. Az összes felbukkanásban közös, hogy a tanácsadó tanácsot ad, irányt mutat, hiszen ez a munkája, a lételeme.

Mennyiben jók ezek a tanácsok? Feltehetőleg annyira, amennyire a jó a tanácsadó, de az igazi kérdés az, hogy ki a felelős a tanácsok beválásáért? Hiszen tanácsot „bárki” tud adni, jó tanácsot már annál kevesebben. Mi lesz, ha a tanács nem válik be, ki a felelős érte?

A válasz nagyon egyszerű: a szegény szerencsétlen ügyfél fogja meginni a levét a rossz tanácsnak.

Ad-e rossz tanácsot a tanácsadó? Tudatosan biztosan nem, hiszen a tanácsadó szeret tanácsot adni és segíteni. Biztosak lehetünk benne, hogy a kapott tanács megfelelő a nemzetközi szabványoknak és legjobb gyakorlatnak.

De ez még nem garantálja az, hogy az adott konkrét helyzetben, ott annál a cégnél, azoknál az embereknél a tanács működni fog. Nem elég jó tanácsot adni vagy kapni, az is fontos, hogy a tanács tényleg segítség legyen.

Korábban már írtam, hogy 5% tervezés, 95% kivitelezés. Vagyis a jó tanács mellé legalább ugyanolyan fontos a megfelelő végrehajtás.

Összességében tehát a sikerben a tanácsadó szerepe nem olyan nagy, mint azt gondolnánk. És pontosan emiatt a felelőssége sem akkora.

Címkék: tanácsadó

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr775211470

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodor Adrea 2011.03.07. 06:05:22

Arról amit írsz, a következő jutottak eszembe. Nemrég olvastam egy blogot az egyik legismertebb magyar üzleti író, Nógrádi Bence tollából, amit egy üzleti klub (www.milliomos.hu) tagjainak küldött. Ő ezt írja, amivel maximálisan egyetértek: 1. mindegy, hogy ki mit mond, a végén hallgass a saját megítélésedre, megérzésedre. 2. meg kell figyelni, milyen eredményei vannak a tanácsadónak a saját területén, lehetőleg olyan tanácsadót válasszunk, akinek korábbi eredményei mutatják, hogy ért ahhoz, amit csinál. Jó tanács valójában nem létezik. "Ennek igen egyszerű oka van: ahhoz, hogy valaki működő tanácsot tudjon adni, ismernie kell az összes rendelkezésre álló adatot, amit te is tudsz. Ez pedig lehetetlen... "...egy valamirevaló tanácsadó (és vezető!) valódi feladata, hogy ÖNÁLLÓVÁ tegye az embereket maga körül. Hiszen ezért fordulunk tanácsadóhoz, orvoshoz, pszichológushoz - hogy önállóan meg tudjuk oldani az életben (üzletben) a problémáinkat. " - írja ő.
süti beállítások módosítása