HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Biztos sokakat érdekel az, hogyan lehet előléptetéshez jutni egy multinál. Csodareceptet nem tudok adni, de számba veszem, milyen kinevezések voltak, és hogyan jutott az illető új pozícióhoz.

Biztos sokakat érdekel az, hogyan lehet előléptetéshez jutni egy multinál. Csodareceptet nem tudok adni, de számba veszem, milyen kinevezések voltak, és hogyan jutott az illető új pozícióhoz.

Arról nem szeretnék beszélni, hogy milyen HR politika van a cégünknél és milyen a cégkultúra. Inkább szösszenet jelleggel írnék arról, ki hogyan jutott előrébb – abból kiindulva, hogy valakinek ez sikerült, akkor másnak is sikerülhet ugyanúgy, egy másik hasonló multinál.

- A legegyszerűbb alapesettel kezdem: volt olyan ember, aki jópár évig kitartóan dolgozott, eredményeket tett le az asztalra, és ezek után előléptették.

- Volt aki kibulizta.

- Volt olyan előléptetés, ahol a pozíció enyhén szólva nem kívánatos, ezért enyhe kétségeim vannak, hogy az az előléptetés a kemény munka vagy pusztán a részvétel eredménye-e.

- A kinevezések nagy része vezetői döntés útján történt (valaki felül eldöntötte, hogy X-et léptessük elő)

- A kisebb részük belső pályázat útján, tehát a pozíció meg volt hirdetve és lehetett rá jelentkezni.

- Sajnos ezek mindegyikét egy bizonyos személyre szabták. A belső pályázat célja az érvényben lévő HR előírások betartása, illetve a korrektség látszatának megőrzése lehetett.

- Miért vannak olyan állások meghirdetve és miért csinálunk interjúkat, ha a győztes előre ismert? Mert az adott vezető meg akarja nyugtatni a saját lelkiismeretét, hogy jól döntött, és esélyt adni, hátha jön a kedvencénél valaki jobb. De mivel az interjú szubjektív dolog (lásd szimpátia és első benyomások), a végkimenetel mindig az lesz, hogy az én jelöltem a legjobb. Már csak pusztán azért is, mert az én jelöltem az én nyelvemet beszéli.

- Egyetlen olyan előléptetésről sem tudok, ahol ténylegesen a pályázat döntött a „nyertes” személyéről. Tehát ahol meghirdették a lehetőséget, ahol lehetett pályázni, és ahol az interjúztató nem ismerte előre a nyertest.

- Az előléptetések nagy része a központban történt. Elvileg egyenlőség van, és akárki akárhol kaphat plusz csillagot a vállapjára, de valamiért ez kevésbé történik a terepen a lövészárokban harcolókkal.

-  Különböző szervezeti egységeknél, különböző irodákban különböző sebességgel lehet előbbre jutni. Ahol telitett a ranglétra, ott csak kihalásos úton lehet lépni egyet. Ahol kevés a menedzser, ott az előléptetés kvázi automatikusan bekövetkezik 2 évente.

- A HR és a vezetőség rendelkezik egy listával, hogy a cégnél kik a tehetségek és kik teljesítenek jól. Erről a listáról fognak előléptetni.

- Simán előfordul, hogy egy arra érdemes embert nem léptetnek elő, de egy nála kevésbé érdemeset igen.

- Az előléptetések nagy része olyan, hogy a kívülálló csak fogja a fejét: hogyan fogja ez az ember elvégezni a munkáját? A kinevezett ember az elején még csak tanul és próbál belerázódni.

- Az agresszív, karrierista munkatársat sokkal hamarabb léptetik elő, mint azt, aki jól teljesít. Ennek az az oka, hogy a jól teljesítő kollégáról feltételezik, szereti amit csinál, és nem akar mást csinálni.

- A talpnyalás és a politikai szélirány igenis számítanak.

- Sokan „megcsinálják” maguknak az előléptetési lehetőséget. Például nyitva tartják a szemüket és lehetőségeket keresnek, aztán amikor van lehetőség akkor ráugranak.

- Fura kinevezéseket is lehet látni: valaki könyvelőből marketinges lesz, értékesítőből beszerző, vagy informatikusból pénzügyes. A reneszánsz emberek nem haltak ki. Most nem akarom ezeket az embereket bántani, és nyilván jól fogják elvégezni a munkájukat, de azért felvetődik a kérdés: mi van a tudással és a tapasztalattal?

- Az iskolai végzettség a legeslegutolsó dolog, ami egy kinevezésnél számit.

- Gazdasági fejlődés idején sok a lehetőség, hiszen a szervezet növekszik, illetve átszervezések vannak (átszervezés = új pozíciók nyílnak meg, miközben mások eltűnnek). Recesszió idején elsősorban leépítenek, a megpályázható pozícióból kevés van.

- Az előléptetés nem feltétlenül jelent több pénzt. Vagy ha több pénzt is jelent, nem sokkal többet. Az előléptetésért harcoló munkatársak nem megélhetési okok miatt akarnak magasabb fizetést, nem a pénz számit – hanem a ranggal járó kiváltságok, pl. céges autó, saját iroda és több beosztott.

- Sokan egyszerűen csak azért akarnak fentebb lépni, hogy fentebb legyenek és kész.

- Az előléptetések velejárója, hogy az ugyanazon szinten lévő régi kollégák haragban lesznek az új kollégával. Nem feltétlenül azért, mert irigyek, hanem mert a fiatal kollégából nem nézik ki, hogy el tudja végezni azt a munkát, ami az adott szinten szükséges. És ez sok esetben igaz is.

Címkék: kinevezés előléptetés

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr745211508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fabók Zsolt · http://zsoltfabok.com 2011.04.10. 00:04:06

Kicsit offtopic, de egyre gyakrabban találkozom olyan kinevezésekkel, amikor egy jó szakembert neveznek ki pl. csapatvezetőnek, vagy alsóvezetőnek. Számomra egy érthetetlen okból, elfogadják a kinevezést. Később rájönnek, hogy a kinevezéssel járó feladatok miatt nem csinálhatják tovább amit eddig, és ez mind rájuk, mind a karrierjükre, és mind a szervezre rányomja a bélyegét. Eddig kb 6-7 ilyen esettel találkoztam, ebből 1-2 végződött úgy, hogy a jelölt inkább elment a cégtől, a többi esetben a szervezet teljesítménye visszaesett, mert a kinevezett szakmai munkája többet nem járult hozzá a teljesítményhez, plusz motiváció hiányában a szervezetet sem tudta megfelelően irányítani. Hallottál már olyan esetről, amikor pl. a fent említett szakember visszamehetett csinálni amihez ért, és a vezetés keresett egy jobb vezetőt? (sajnos én még nem láttam ilyet :-( )

Ismeretlen_102125 2011.04.10. 09:15:22

Én sem láttam még ilyet, de hallottam olyanról aki hallott olyanról aki... Ennek nagyjából 2 oka lehet: 1) A kinevezések jelentős részét tudatos karrierépités mozgatja. Főnök leszek, BÁRMI ÁRON! A "bármi ár" azt jelenti, hogy inkább beleszakadok, inkább hagyom hogy a cég beleszakadjon, de nem ismerem be, hogy ez a helyzet nekem nem jó. (Ha ezen embereket megkérdeznéd, hogy miért akarnak menedzserek lenni, nem fognának tudni épkézláb magyarázatot adni azon kivül, hogy ez az álmuk) 2) Mire mindenki számára világossá válik, hogy a jó szakember nem alkalmas vezetőnek, addigra az illető már hozzászokott a cégautóhoz, az öltönyhöz, a bőrfotelhez és a parancsolgatáshoz. Innen visszalépni - még ha szakmailag teljesen indokolt is - egyszerűen nem vitelezhető ki arcvesztés nélkül. Akkor inkább elmegy másik céghez dolgozni és letagadja, hogy az előző helyen főnök volt.

Viktor 2011.04.11. 12:08:14

"Hallottál már olyan esetről, amikor pl. a fent említett szakember visszamehetett csinálni amihez ért, és a vezetés keresett egy jobb vezetőt?" Bár nem nekem volt szegezve a kérdés, de én már láttam ilyet ( fejlesztési területről ). Visszakerült az eredeti helyére, de aztán más okok miatt elment a cégtől. Illetőleg láttam egy másik esetet is egy másik területről, tudom, hogy sokat vívódott rajta, hogy mit tegyen, végül elment a cégtől ( valószínűleg szintén más ok miatt ).

Fabók Zsolt · http://zsoltfabok.com 2011.04.11. 22:16:55

Kösz a válaszokat mindkettőtöknek, tanulságosak voltak.

Viktor 2011.04.13. 16:57:32

Még annyit, hogy azóta egyik sem vezető beosztásban dolgozik
süti beállítások módosítása