HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Vannak, akik nem maradnak egy helyen, munkahelyről munkahelyre váltanak. Ettől még értékes emberek.

Vannak, akik nem maradnak egy helyen, munkahelyről munkahelyre váltanak. Ettől még értékes emberek.

Habár a rendszerünkkel nem akadt az üzletmenetre kihatással lévő teljesítmény probléma, de már ideje volt átnézni és optimalizálni a kódot. Az üzemeltetés indított egy projektet a teljesítmény javítására, és ebben mi is részt vetünk.

A kódunkat többször optimalizáltuk, elsőre nyilvánvaló hibák nem voltak. A helyzet azért nem volt teljesen tökéletes: mivel a rendszert kvázi fejlesztők generációi írták, a többszörösen fércelt és optimalizált kódhoz senki sem nyúlt hozzá szívesen. Már csak azért sem, mert az üzletmenet folytonosságát minden körülmény között biztosítani kell.

A helyzet megoldására külső erőforrást vontam be. A feladat adott volt (kód optimalizálás), 3 hónapos határidővel. Az eredmény tisztán mérhető: a kódok futási ideje ismert, ezt kellett számottevően csökkenteni.

Jelöltek akadtak, a kiválasztási folyamattal kapcsolatos legnagyobb kihívást azt jelentette, hogy a jelölt képes legyen betanulási időszak nélkül azonnal teljesíteni, illetve legyen ilyesfajta munkában tapasztalata.

A legjobb jelölt egy tipikus job hopper volt: 3 oldalon át sorolta korábbi munkahelyeit, tipikusan 3-6-12 hónapos megbízatások. A beszélgetés során elmondta, hogy nem szívesen sokat egy helyen, mert a kihívások motiválják. Nagyon szeret belecsöppeni egy új közegbe, új dolgokat tanulni, rávetni magát egy műszaki problémára. De egy idő után unalmas lesz, a kihívások elfogynak, és akkor már inkább vált.

A jelölt mind szakmailag, mind szoft skill-ek területén jó volt (érdekesség: diplomája szerint pszichológus). Idős, veterán fejlesztő.

A rövid, határozott idejű szerződéssel dolgozó informatikusok órabére magasabb a szokásosnál. Így volt itt is – 30%-kal többet fizettem, mint a többi fejlesztőnek.

Az ismeretlen munkatárssal járó kockázatokat heti review meeting-gel és riportolással csökkentettük. Mindent megtettünk a gyors indulásért (bevezető oktatások, irányított kapcsolatépítés), illetve egy vezető kolléga vette a szárnyai alá.

Az új kolléga nagy kedvvel vetette bele magát a munkába. Végignézte a rosszul teljesítő modulokat, kiválasztotta a 6 legrosszabbat, nekiesett és átírta a kódot.

Az eredmény fenomenális volt: a legfontosabb, ugyanakkor legkomplexebb kódunk futási ideje az eredeti 10%-ára csökkent, miközben az új kódra átállás zökkenőmentesen, hibamentesen történt.

Van a cégünknél egy rendkívül barátságtalan Enterprise Architect, aki magas szakmailag magas szinten van ugyan, de mindenkivel negatívan viselkedik. Az EA egy nap megkeresett bennünket a következő furcsa kéréssel: tegyünk meg mindent, hogy ezt a job hopper kollégát tartsuk a cégnél.

De nem fogom. Elveszítené a motivációját és visszaesne a teljesítménye. Az adott feladatra ő volt a legjobb, de a napi rutinra nem lenne alkalmas. És pénzem sincs rá. Örüljünk neki hogy sikerült a dolog, és kívánom hogy találjon másik érdekes kihívást.
És legközelebb ha bajban leszünk, tudom hogy kit hívjak…

Címkék: job hopper

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr505211513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87799 2011.04.24. 12:29:15

Nos, azért, mert felveszed, nem kell mindig ugyanazon munkát végeznie. Csakúgy, mint most, csinálhatna valami mást minden negyedévben, az olyan úgynevezett tűzoltási munkákat. Ő is élvezné, ti is jól járnátok. Ha felveszed, meglesz az az előnye, hogy mindig rendelkezésre áll majd. Ami nem biztos azután, hogy elmegy tőletek...
süti beállítások módosítása