HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

Magyar akciófilm-sorozat hackerekről.

Magyar akciófilm-sorozat hackerekről.

A Hacktion című sorozat (port.hu) az M1-en látható, és indulása óta számos kritikát írtak róla. Amikor elindult, rögtön elhatároztam, hogy írok róla, hogy magyar informatikusokról, hackerekről szól, tehát akciófilm-köpenybe öltöztetve IT-ról van szó.

Ráadásul a forgatókönyvet az a Fonyódi Tibor írta, akit nagyon szeretek. Szerettem a kommandós-időutazós és a magyarkodós-űrhajós könyveit. Ezért kicsit elfogult vagyok a sorozattal szemben, és inkább szakmai mint kritikusi szemmel elemezném a művet.

Milyen a Hacktion IT szempontból?

Sajnos szemmel látható, hogy miközben a sorozat hackerekről és az Infrastrukturális Védelmi Osztag szólna, maga az informatika csak mellékszereplő. Fut valami kód a képernyőn, sebesen püfölik a billentyűzetet, mindenki izzad, aztán történik valami. Mintha eredetileg kommandósokról és terroristákról akartak volna filmet csinálni, de Magyarországon a terrorizmus nem annyira sokoldalú téma, ezért kényszermegoldásként a hackerekhez nyúltak.

A beállítások és a díszletek erősen hajaznak a 24-re. Nem tudom mennyire erős azt mondani, hogy a Hacktion az a „magyar 24”. Személy szerint nem bánnám, ha ez lenne az igazság, csak maradtak volna a kommandósoknál. Az eredeti 24-ben az informatika csak eszköz volt a rossz fiúk elfogására, ezért az IT-s jeleneteket elnagyolták, messziről/hátulról mutatták a monitort, és ügyeltek arra, hogy a techno-halandzsa a helyén legyen. A 24-ben nem zavartak ezek a dolgok, hiszen az nem az informatikáról szólt.

Ehhez képest a Haction egy fokkal rosszabb lett, miközben a lécet eggyel magasabbra tették. A techno-halandzsa zavaró, a monitor-képek rosszak. Úgy általában, a programok és a hálózatok nem így működnek.

Segítő szándékkal próbálok összeszedni pár hibát:

- A képernyőn olvashatatlanul scroll-ozó kódról több kritika is említést tesz.

- Úgy tűnik, mintha a Hacktion világában bármi feltörhető maximum 5 perc alatt, csak jó hacker kell hozzá. Ez nagyon nem így van a valóságban, és a laikus nézőkben rontja az IT biztonság megítélését. Ezek után győzz meg valakit, hogy a bankban biztonságban van a pénze!

- Úgy tűnik, mintha minden feltörhető és irányítható lenne, aminek köze van a számítógéphez. Ez nagyon nincs így. Például az autóban is van számítógép, mégse töri fel senki.

- A sorozat azt sugallja, hogy az IT magányos hősök hobbija – miközben az IT csapatmunka.

- Szinte semmi szó sem esik a valódi informatikai veszélyekről, például a social engineering-ről és a vírusokról, amire igenis fel kellene hívni az emberek figyelmét.

- Egy szó sincs arról, hogy a hackerek milyen eszközöket, milyen alkalmazásokat használnak. Még a képernyőjükön sem látszik semmi. Úgy tűnik, ha leütnek pár billentyűt, akkor minden megoldódik.

- Az informatikát, a számítógépek és hálózatok működését igyekszik a sorozat elmisztifikálni, elmaszatolni – miközben elvileg erről szól a sorozat. Olyan, mintha egy Stahl Judit főző-sorozatában sosem látnánk lábost és soha nem esne szó a zöldségek párlásáról.

- Külvárosi autóműhely, kóla automata mögött? Ugyan már…

- Ha lassú a net, akkor arról nem az ISP, hanem a Kezelő tehet (cinikus mosoly)

- Jellemző, hogy Gréta még a szervezetnek a nevét sem tudja a 7. részben, ahova áthelyezték (szerinte IT Védelmi Osztag)

Összességében az látszik, hogy a rendező és forgatókönyvíró elfelejtett szakértőt hívni. Aki egyrészt kigyomlálta volna az idióta halivúdi kliséket, másrészt pedig tippeket adott volna arra nézve, miért és hogyan izgalmas az informatika. Az a fájdalmas, hogy egy hackerfilmet igen jól is meg lehetne csinálni, ha akarnák…

Őszintén remélem, hogy ha lesz 2. évad, akkor végre szereznek egy szakértőt.

Miután kidühöngtem magam a sorozat műszaki nívóján, most menedzser szemmel nézve beszéljünk a különböző részekben felbukkanó vezetőkről!

A sorozat ideális oktatófilm lehetne menedzsereknek, hiszen különböző vezetők és vezetői stílusok ütköznek benne. Az alapsztori is az, hogy az IVO csapata új vezetőt (Betti) kap kívülről, láthatjuk a kiválasztást, a toborzást, a felvételt és a beilleszkedést.

 

Betti mint vezető:

Csapatjátékos, a csapatra épít. Delegál és támogat. Sajnos ordító szarvashibákat véd, tipikusan azt szemléltetni, mit hogyan NEM SZABAD csinálni:

- A kiválasztás fő szempontja az volt, hogy ő is jó hacker – éles helyzetben Szabó ezredes szeme előtt villant egyet. Meg az apja, ugyebár. Tipikus rossz választás: ért a témához, de vezetni nem tud, és van rokona.

- Azzal indít, hogy az egyik beosztottjával lefekszik, a másikkal pedig összeveszik. Szinte keresi a konfliktust a csapattal, és igyekszik a többiektől maximálisan eltávolodni.

- Semmilyen információt nem oszt meg beosztottaival, sőt betegesen azon igyekszik, hogy mindent eltitkoljon a többiek elöl.

- Megérzésekre hagyatkozik tények helyett, sőt úgy tűnik, a tények vajmi kevéssé érdeklik.

- Mindig egyénekkel beszélget, sosem a csapattal. Sosem ál ki a csapat elé és mond valamit, vázol tervet vagy ismerteti a stratégiát.

- Ja, nincs stratégia, nincs vízió, nincsenek hosszú távú célok. Csak a jelen és a közeljövő létezik.

- Senki sem szereti a csapatból.

- Semmilyen módon nem motiválja a beosztottait.

- Nem oszt ki feladatot és nem ellenőriz. Egész egyszerűen nem irányít.

Betti olyan vezető, akit fel sem kellett volna venni, vagy ha igen, akkor a 2. munkanapon kirúgni.

 

András mint vezető:

Ő a csapat igazi esze és vezetője. Együtt él a többiekkel, segíti a kollégákat, szóba áll velük. Vannak tervei, megoszt információkat. Mint hacker is igen jó és megbecsült. Ideális csapatvezető, őt kellett volna kinevezni Betti helyére. Szabó ezredes elfogásakor tisztán látszott, hogy a valóságban András irányít (SMS küldése Alfának), nem pedig Betti.

 

Szabó ezredes mint vezető:

A háttérből támogatja és segíti a csapatot, nem vesz részt napi ügyekben és nem mikromenedzsel. Mindenki tiszteli és fél tőle. Rutinos vén róka. Tudja, mit akar, van terve. Jól kommunikál (mindig a csapat vezetőjével), se túl sokat se túl keveset. Feladatokat oszt ki és számon kéri azok teljesítését.

Számomra Szabó volt a sorozatban az, aki ténylegesen jól végzi vezetői munkáját. Kár, hogy rossz fiú lett belőle.

 

Gréta mint vezető:

Diktatórikus, kézivezérel, kemény, erőszakos. Félelmet gerjeszt, negatív motivációt használ. Tipikus rossz vezető. Már ott lenullázta magát, hogy rálőtt saját beosztottjára (milyen már, hogy valaki a saját közvetlen beosztottjára rálő?).

Az igaz, hogy katonai/félkatonai szervezetben diktatúra van és a parancsot végre kell hajtani, ott nem a „szoft” módszerek a nyerők. De akkor a jogosulatlan fegyverhasználat nem illik a képbe (hadbíróság?)


Azt látom, hogy a sorozat készítői megpróbálták a kis magyar valóságban felbukkanó vezetői típusokat felvonultatni. Praktikusabb lenne jó példákat használni, mondjuk Bettit elküldeni egy tanfolyamra, Grétát pedig a következő részben kiírni (mondjuk terroristákra csapnak le, a tűzharcban egy eltévedt golyó eltalálja, miközben megmenti Andrást).

Zárszóként annyit: az egyik szemem sír, a másik nevet. Nevet, mert Fonyódi Tibort szeretem, és ez jó mű, legalábbis könyvben biztos nagyon jó lenne. És sír, mert sokkal jobbra is meg lehetett volna csinálni.

Címkék: filmajánló hacktion

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr555211775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

m 2011.11.26. 01:34:28

"A beállítások és a díszletek erősen hajaznak a 24-re. Nem tudom mennyire erős azt mondani, hogy a Hacktion az a „magyar 24”. Személy szerint nem bánnám, ha ez lenne az igazság, csak maradtak volna a kommandósoknál" Volt neki egy ilyenje, "Tűzvonalban" címmel, 3 vagy 4 évadot élt meg, magyar viszonylatban teljesen vállalható volt. Abban gyakorlatilag egy szuperügynök és Egyre Különlegesebb Osztagának kalandjait lehetett nyomon követni, asszem először a királyi egyesen, utána a duna tv-n. A Hacktiont nem láttam, de ez pl. kifejezetten 24-es vágásokkal és rendezéssel (pl. osztott képernyők) operált, és a panelek is erősen ismerősek voltak (nagyon-titkos csoportok szuper-nagyon-titkos iratai és akciói, mindig újabb csavarral bonyolódó történetek, stb). Ilyen szempontból annyira nem jó hír, hogy ide is a 24 az ihletadó...

bozont 2011.11.26. 10:40:23

Én szerintem a fordulatok alapján inkabb a spook-s ra hajaz mint 24 re. Szerintem a "techno halandzsa" annyira nem vészes, inkabb az hogy tényleg 5percig pufolik a bill-t és már megvan minden az már cinkesebb. De "Ezek után győzz meg valakit, hogy a bankban biztonságban van a pénze!" hát egyáltalan nincs biztonságban a pénze xal nem is kell meggyözni... csak szerencsére bankok "bér hackerek"-et alkalmaz avagy kifejezetten ilyennel foglalkozo cégeket kérfel tesztelésre, és ha van rés az gyorsan betömik, de ettöl még egyáltalán nem biztonságos mert mi van akkor ha azt a rést egy illetéktelen találja meg. "- Úgy tűnik, mintha minden feltörhető és irányítható lenne, aminek köze van a számítógéphez. Ez nagyon nincs így. Például az autóban is van számítógép, mégse töri fel senki." de hogy nem chiptuning nál is "fel kell törni" avagy a mai autotólvajok is "feltörik". "- Szinte semmi szó sem esik a valódi informatikai veszélyekről, például a social engineering-ről és a vírusokról, amire igenis fel kellene hívni az emberek figyelmét." Mivel a sorozat nem az enduser problémáival foglakozik hanem inkabb hálózattal stb. szerintem ez még belefér. "- Egy szó sincs arról, hogy a hackerek milyen eszközöket, milyen alkalmazásokat használnak. Még a képernyőjükön sem látszik semmi. Úgy tűnik, ha leütnek pár billentyűt, akkor minden megoldódik." Szerintem ez is renben van most 1 nmap mennyire látványos egy nézőnek? Vagy egy metasploit? Sok mindenre mindenki saját scriptet/progit használ mindenki.. "- Külvárosi autóműhely, kóla automata mögött? Ugyan már…" ez meg szerintem egy jó g33k poén: half life-os utalás :) a másik dolog meg "- Azzal indít, hogy az egyik beosztottjával lefekszik, a másikkal pedig összeveszik. Szinte keresi a konfliktust a csapattal, és igyekszik a többiektől maximálisan eltávolodni." amikor lefekudtek akkor még nem votl a beosztotja, és hogy mindenkitől eltávolodik az meg színjáték volt szabó ezredesnek. hirtelen ennyi észre vételem van. Az hogy összecsapott, elmondták 5nap alatt csinálnak meg 1 részt. Abban benne van a forgatókönyv írás forgatás stb, és 5nap alatt a szakértői csapat lerását ráhuzni a forgatókönyvre nem egyszerű dolog.

Ismeretlen_102125 2011.11.27. 12:37:07

"hát egyáltalan nincs biztonságban a pénze xal nem is kell meggyözni" Igaz, hogy léteznek/létezhetnek biztonsági rések, de azért egy hacker se 5 perc alatt jut be. Daemon ATM-es trükkje egyébként valódi, annó újsághír is volt belőle. "chiptuning nál is "fel kell törni" avagy a mai autotólvajok is "feltörik" Ja, csak nem úgy, ahogy az a Hacktion univerzumban történik. (Lásd Kezelő esete a biztonsági rendszerrel) "Szerintem ez is renben van most 1 nmap mennyire látványos egy nézőnek? Vagy egy metasploit? Sok mindenre mindenki saját scriptet/progit használ mindenki.." OK, de meg lehetett volna jól + látványosan is csinálni. Igazából azon bánkódok, mennyi mindent ki lehetett VOLNA hozni ebből az egészből. "ez meg szerintem egy jó g33k poén: half life-os utalás :)" Poénnak poén, de filmes utalások helyett profibb lett volna utánanézni, milyen is ez a valóságban, és azt másolni. Mint ahogy az origo utánament, ki védi a magyar internetet és hol dolgoznak. "amikor lefekudtek akkor még nem votl a beosztotja, és hogy mindenkitől eltávolodik az meg színjáték volt szabó ezredesnek." Ez magyarázatnak magyarázat, és igaz hogy Betti egy adott helyzetben találta magát, de a lényegen nem változtat: rosszul indult a vezetői karrierjét. És ezen szemmel láthatóan nem akart javítani. "Az hogy összecsapott, elmondták 5nap alatt csinálnak meg 1 részt." Az 5 naphoz képest nem is olyan rossz. De ahhoz képest, amilyenre meg lehetett volna csinálni, nos ahhoz képest hagy kívánnivalót.

Viktor 2011.11.29. 11:28:24

"menedzser szemmel nézve beszéljünk a különböző részekben felbukkanó vezetőkről" nem kellene lazítani kicsit? :-) na jó, vicc volt, ahogy látom dec5-n lesz a következő rész, berakom a naptáramba és megnézem majd

Rás 2011.11.30. 12:59:15

'chiptuning nál is "fel kell törni" avagy a mai autotólvajok is "feltörik".' Nem tudom mennyire vagy képben, de a legtöbb chiptuning az hozzá se nyúl a chiphez: jellemzően szenzor jeleket torzítanak el. Az olcsó "bekötök egy dobozt" típusúak legalábbis tutira, a drágábbak meg max átírnak egy-két paramétertáblát az EEPROM-ban. Na már ehhez is elég komoly háttérismeret és szaktudás kell. Viszont ezekhez pont nem hackernek kell lenni hanem gépészmérnöknek inkább. Ez nem feltörés. Feltörés az lenne ha a bootloadert megütnéd és kicserélnéd magát a bináris applikációt a motor/fék/váltó vezérlőjén. Viszont ehhez ismerned kell az összes aktuátort (szelep meg egyéb biszbaszok konkrét vezérlőtől függően) hogy tudj értelmes progit írni. Ott nincs internet meg billentyűzet-monitor (hálózat van csak CAN, ami teljesne más architektúra mint a TCP/IP netstack)... Plusz eleve nem PC alapú számítógépek, teljesen más HW rétegekkel. Szóval egy profi hackernek is beletörne a bicskája a feltörésbe ha nincs beágyazott rendszer és autóipari tapasztalata. Valamint sok sok spéci cucca, mert ezeken nincs USB-csati sem, max OBD... Ragozhatnám még a témát bőven, de azt hiszem ebből is lejött a lényeg.

Zozi 2011.12.13. 10:56:20

Szerintetek ez a lényeg? http://www.hirado.hu/Hirek/2011/11/24/05/Uj_titkosszolgalat_johet_letre.aspx
süti beállítások módosítása