HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20
  A karrier tervezés és a „life long learning" a 21. századi ember sajátossága. Kivéve ha IT-s, mert akkor minden másképp van.

Ha mondjuk nem IT-s lennél, akkor a karriered a következőképpen nézne ki:
- diplomázás után 1-2 évig éhbérért dolgoznál 10-12 órákat naponta (plusz hétvégén), hogy kellőképpen megtanulhasd a szakmádat
- ha sikerül elég sokat bizonyítani, akkor előléptetnek, kicsit jobb pénzért kicsit értelmesebb munkát csinálhatsz újabb pár évig
- ha értelmes vagy, akkor alsó vezető lehetsz, ami felelősséggel és megint kicsit több fizetéssel jár
- csapatvezetési tapasztalatra teszel szert, projekteket kapsz, a főnököd megbízhatónak tart, ezért egy idő után előre lépsz, manager leszel
- manager lettél, tehát önálló projektek kapsz, csapatot vezetsz, már annyit keresel amennyivel elégedett lehetsz
- innentől határt már csak a képességeid szabnak

Hogyan néz ki a karrier az IT-n belül?
- diplomázás után az első állásodban kétszer annyit keresel, mint más 3 év tapasztalat után, pedig még nem ismered azt a technológiát amit használni kell
- 3 évnyi munka után seniornak érzed magad, és kétszer annyit fizetést érzel igazságosnak mint amivel kezdtél
- 5 év tapasztalat után te vagy a környéken a technológia legjobb ismerője mesés fizetésért
- 10 év tapasztalat után nálad csak a vezérigazgató keres többet a cégnél nálad, viszont továbbra is csak beosztott vagy

Mi a gond ezzel? Nem tudsz továbblépni, mert
a) Ekkora pénzt másik, normális cégnél nem kapnál, ergo örökre ott maradsz rabszolgának
b) Előléptetni nem fognak, mert nem értesz az emberekhez (mindenki utál), nem tudsz projektet vezetni (amit próbáltál az megbukott), nem értesz a managementhez, nem értesz az üzlethez. Egyedül a technológiához értesz.
c) Te vagy az egyetlen aki átlátja a céged informatikai részét, tehát szükség van rád, de ezen kívül semmi. Továbbképezni nem akarnak, de Te sem akarod hogy bármi mást tanulj a legújabb technológián kívül.

Szóval beragadtál egy IT Guru pozícióba, ahonnan se előléptetés nincs, se másik céghez nem tudsz elmenni dolgozni. Szomorú helyzet, de nincs kiút.

Hogyan lehetne ezt megelőzni?

Lásd be azt, hogy a technológiák (hard skill) mellett szükség van domain és soft skilleket is tanulni. Nem az a senior fejlesztő, aki nagyon ért a fejlesztéshez, hanem aki ért a fejlesztéshez + tud csapatot vezetni.

A hard skillek fejlesztése egy idő után amúgy is problémás: ahhoz hogy szinten tartsd magad, folyamatosan tanulnod kell a legújabb dolgokat, különben elavul a tudásod. De amint elég sokat tudsz, a szintentartás felemészti az összes idődet. Ezzel szemben a domain és soft skillek sosem avulnak el.

A másik oldalról a cégeknek, cégvezetőknek nem lenne szabad gurukat „gyártani" és alkalmazni. Az informatika csapatmunka, ha egyetlen emberen múlik az egész akkor baj van - igaz hogy betegség és szabadság idején otthonról is tud a szerencsétlen gurud dolgozni, de ha másik céghez elmegy akkor összeomlik a rendszer.

Guruk helyett tehát csapatokat kell építeni. A guruk szerepe egyébként nem az, hogy biztosítja egy cég üzletmenetét, hanem hogy tanácsot ad. Azaz a guru külső tanácsadó, aki csak akkor jön amikor kell, de egyébként az üzemeltetést az 1-3-5 év tapasztalattal rendelkező mérnökök viszik.
Olyan eset ritkán adódik, amikor komoly nagyágyú kell, mondjuk néhány nap egy hónapban. Ha a guru óradíja a csillagos eget veri, akkor is olcsóbb így, mint in-house tartani őt.

A guru ezért cserébe több szabadságot kap (jut ideje a legújabb technológiával foglalkozni), és nem egy cég unalmas hétköznapjaival hanem több cég érdekes problémáival foglalkozik.

Mindenki jól jár.

Csak az kell, hogy a cégvezetők ne kezeljék az IT-sokat kivételezettként.

Címkék: it karrier kultura guru uzlet vallalkozas munkaero

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr505211186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87799 2008.12.29. 18:43:26

Szerintem nem csak az IT-sek vannak ezzel így. Nagyon sok olyan specializálódott szakma van, többségük kutatás és fejlesztésben, amely nehezen piacosítható ha már valaki "beette" magát egy céghez. Rendszerint kevés olyan vállalat van, ahol hasonló fejlesztéssel foglalkoznak, és a szerződések nagy része meg is tiltja, hogy egy kilépő hasonló munkakörben dolgozzon egy előre meghatározott ideig. Innentől kezdve patthelyzet az alkalmazottnak, főleg, ha már egy kicsit előbbre verekedte magát a ranglétrán.

Ismeretlen_102125 2008.12.30. 10:15:30

Igazad lehet hogy a zsákutca más szakmákban is létezik... amikor a posztot írtam, nem gondolkodtam ezen. Megfordítva a témát: igaz hogy a zsákutca létezik, de sok szakmában feloldják, találnak rá megoldást. Tehát megoldják hogy orvos főnöke orvos legyen, ügyvédé ügyvéd, mérnöké mérnök. Jó lenne ezt alkalmazni az IT-ra is, hogy a szoftver fejlesztőből project manager lehessen, a rendszergazdából pedig üzemeltetési vezető. Nem ismerem a statisztikákat, de azt hiszem pl Magyarországon az informatikai csúcsvezetők (CIO) nagy része nem szakmabeli.
süti beállítások módosítása