HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20
Előbb-utóbb mindenki eléri a felnőtté válás azon fázisát, amikor az egyetlen projektje mellé kap egy másodikat, majd egy harmadikat, és mindegyikkel egyszerre kell(ene) haladni.

A multitasking modern korunk találmánya, egészen pontosan az informatikából származik. Azt értjük alatta, hogy a számítógép egyszerre több programot is tudott futtatni. Az első multitasking rendszerek tulajdonképpen egy csaláson alapultak: a programok nem egyszerre futottak, hanem nagyon gyors ütemben felváltva, időosztásos alapon. A számítógép váltogatott a programok között, és mindegyikkel annyit foglalkozott, amennyi a prioritása alapján megfelelő volt.

Ez a való életben emberekkel is pont ugyanígy működik. Az emberi agy rosszul teljesít, ha egyszerre több feladattal kell foglalkoznia - lassabban és rosszul döntünk. Ezért pont ugyanazt kell tenni, mint a számítógép: beosztani az időnként, és egyszerre csak egy feladattal foglalkozni.

Vagyis az a jó multitasking, amikor nincs is multitasking.

Lehet hogy ezt néhány HR-es másképp látja, és olyan jelöltet keresnek aki mestere a stressz alatt rövid határidővel történő folyamatos multitaskingnak. Biztos vagyok benne hogy fognak találni olyan managereket, akik saját elmondásuk szerint így dolgoznak. Ettől még a koncepció hibás.

Szóval hogyan is dolgozzunk egyszerre 5-6 projekten és vezessünk több száz embert?

A legfontosabb dolog: ismerd korlátaidat. Egy manager hatékonyan legfeljebb 10-14 embert tud vezetni, nem többet. Ezért a sok embert csapatokba kell szervezni, a csapatoknak vezetői lesznek, akik majd elvezetik a csapatot és a projektet. Te csak támogatod őket.

Vagyis alapvetően amit tudsz, azt delegálj le valakinek - csapatvezetőnek, lead developernek, beszállítónak, tanácsadónak, szakértőnek. A nem-fontos, nem-sürgős dolgokat nekik add, és csak a fontos-sürgős feladatokra összpontosíts.
Hogy ez sikerüljön, már az elején jól fel kell építeni a projekt szervezetet, felépíteni a csapatokat, és érd el, hogy maguktól is megoldják a problémákat automatikus eszkaláció helyett.
(Normális esetben a managernek mindig van egy kis szabad ideje, a váratlan eseményekre készülve)

Nagyon fontos: ha kezded elveszíteni az irányítást, tudj megállni. Vedd észre, ha elveszel a munka tengerében, és tedd meg a szükséges ellenlépéseket. Vagy állítsd le a kevéssé fontos munkát, vagy hozzál extra segítséget, bármi. A legrosszabb az, ha a belédnevelt versenyszellemnek engedelmeskedve mindennel meg akarsz birkózni. (Az lesz az eredménye, hogy egy projekt helyett minden elúszik)

Mint szó volt róla, egyszerre csak 1 projekten dolgozz. Légy az időd bölcs kereskedője, megfelelően oszd el a hetedet az 5-6 projekt között. Lehet hogy 1 nap csak 1 feladattal foglalkozol. Kövesd nyomon mikor mit csinálsz, tervezd előre az idődet, és tartsd magad a tervhez.

Fontos továbbá, hogy amikor csinálsz valamit, akkor jól csináld, ne kelljen újra ugyanazzal a problémával foglalkozni. Ha a gondokat csak magunk előtt görgetjük, sosem fogunk a végére érni. Szóval inkább tölts el vele kétszer annyi időt, de legyen jó.
(Pl. ha szerződést kötsz egy beszállítóval, olyan megállapodást írj alá ami után nem kell állandóan a beszállítói problémáit kezelni)
Rövid távon lehet hogy többet dolgozol, de hosszú távon nagyon megéri. Hacsak nem vagy tanácsadó (aki a munka végeztével elmegy a cégtől), nem fogod akarni saját magad alatt vágni a fát.
Szóval hosszú távú biztos megoldásokat célszerű keresni, amivel majd a jövőben időt takarítasz meg, ami időt felhasználhatsz további hosszú távú megoldások építésére. (Nem kártyavárat hanem katedrálist építesz)

Mivel hosszú távú megoldásokat keresel és a projekt szervezetre támaszkodsz, ezért szükségszerűen folyamatokban kell gondolkodni. Ha nincsenek folyamatok, csinálni kell. Ha vannak, javítani.

Európai és amerikai szokás a hatékonyság-centrikusság. Amikor dolgozol, a legrövidebb idő alatt a legjobb megoldást add. Amikor döntesz, a legjobb döntést keresd, ami belefér az időbe.

Ha még nem teszed, gondolkozz el a következőkön:
- Reminder-ek alkalmazása.
- Tervezd meg a napod, gondold végig mik az előtted álló fontos feladatok, kivel kell találkoznod. Egy határidőnapló sokat segíthet.
- Feladatok összegyűjtése egy helyen, priorizálás.
- Légy proaktív, a dolgok és célok fontossága vezéreljen, ne a sürgősségük.

Néhány hasznos tanács:
- Szervezd meg a munkád.
- Védd meg az idődet, delegáld a feladatokat.
- Legyenek tiszta célkitűzéseid.
- Priorizálj.


Címkék: hatékonyság emberek szervezet management time management időbeosztás multitasking priorizálás

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr845211206

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása