HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

14.
július

Kinevezés

akocsis  |  5 komment

Pár szó arról, milyen út vezet a kinevezéshez

Örömmel jelenthetem, hogy a cég kinevezett, kaptam egy teljesen más feladatot, ami több felelősséggel, nagyobb csapattal és több munkával jár. (ezért sem tudok a bloggal elég időt tölteni).
A fizetésem sajnos nem emelkedett, de összességében örülök.

A kinevezés kapcsán önfényezés helyett inkább arról írnék pár szót, hogyan sikerült ide  jutni.

Lehet találgatni mi volt a legfontosabb tényező. Drága öltöny? Megnyerő mosoly? Csillogó prezentáció? Nem, a legfontosabb az volt, hogy a munkámat rendesen megcsináltam.
Amilyen egyszerűen hangzik, annyira nehéz!
Már ott el lehet csúszni, hogy a manager felfogja, mi a munkája. Az elején szívesen átrajzoltam volna mindent, de nem ez volt a munkám - valakinek már kész koncepciója volt, azt kellett megtanulni és végrehajtani. Ez sokkal nehezebb, és sokkal több türelem kell hozzá, mint óvatlan duhajként rögtön megváltani a világot, aztán pedig meg-nem-értett zseniként megsértődve elzárkózni a világtól.

A sikeres munkavégzéshez óhatatlanul hozzátartozik, hogy elsajátítom a munkavégzéshez szükséges tudást, megismerem az üzleti folyamatokat. Mint manager, minden pillanatban uralnom kell a helyzetet, minden kérdésre választ kell tudnom adni - ehhez tudás kell. Minden szakértővel partiban kell lennem az adott szakterületen.

Mivel IT-s vagyok, ez óhatatlan azt jelentette hogy az üzleti oldalt is ismerjem, majdnem olyan szinten, mintha az üzleti oldalon dolgoznék. (Ezért nincs idő IT-s tudást „on the job" megszerezni - ha oda-vissza ismered a szokványos IT eljárásokat, akkor AZON FELÜL MÉG sokat kell tanulni)

A sikerhez szükség volt továbbá arra, hogy ne csak a saját feladataimra figyeljek oda, hanem másokéra is, hiszen ha más végzi rosszul a munkáját, akkor együtt bukunk. Sajnos vannak élethelyzetek, amikor ez konkrétan azt jelenti, a másik ember munkáját és el kell végezzem, különben nem jutunk sehova.

Még egy apróság: inkább barátokat, mint ellenségeket gyűjtöttem. Egy multinál minden mindennel összefügg, soha nem tudhatja az ember mit hoz a holnap. Szövetségesek nélkül esélytelen. Amikor csak tehettem - és nem járt túl nagy áldozattal - igyekeztem másokat szorult helyzetükben kisegíteni. Ezt mások észben tartották, és jobban odafigyeltek az én céljaimra.

Voltak nagyon komplikált helyzetek és voltak nehézkes munkatársak. Ezekkel boldogulni kellett (ha kritizáljuk őket, attól megsértődnek, és csak rosszabb lesz... ).

Amikor egy ideje jól mentek a dolgok, és a főnököm főnöke több helyről is pozitív visszajelzést kapott rólam, akkor jöttek az „extra" projektek. Plusz munka a napi feladatokon felül, rendszerint lehetetlen feltételekkel, természetesen azonnal legyen kész. Általában a „kihívás" kategória. Sikerült ezeket nagyjából időre, tisztességes módon megcsinálni, mintha nem is valami lehetetlen dologról lett volna szó.

(Feltehetőleg külsősként kétszer meggondoltam volna, hogy elvállaljak ilyen projekteket)

A főnököm felé jeleztem az éves kiértékelő megbeszélésen, hogy úgy érzem van szabad kapacitásom, és el is tudnék látni komolyabb feladatokat.

A döntést nem ő hozta meg, hanem az ő főnöke, a tények és a rólam szóló visszajelzések alapján. (illetve addigra már neki is volt személyes tapasztalata)

 

Még mielőtt valaki azt gondolná, hogy hű de jól jártam: az új feladatkör is tele van kihívásokkal. Egy külső ember józan ésszel nem vállalná el. Feltehetőleg fél év múlva megosztom a tapasztalatokat a Kedves Olvasókkal.

Címkék: multi karrier menedzsment kinevezés management

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr815211234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hesz Roland 2009.07.14. 21:35:19

Gratulálok a kinevezéshez! És sok sikert, türelmet, kitartást, szerencsét meg minden jót az új feladathoz. :)

Ismeretlen_16561 2009.07.16. 08:56:32

Gratulálok! Ez egy teljesen más IT-s pozíció vagy tényleg teljesen más, nem IT?

Ismeretlen_102125 2009.07.16. 11:22:07

Teljesen más. A PM oktatóm mondotta: előbb utóbb mindenki olyan dolognak lesz a menedzsere, amihez nem ért. Természetesen a meló továbbra is IT oldalon van, további alapanyag a bloghoz.

Ismeretlen_16561 2009.07.22. 09:31:03

Aha. Az inkompetencia elv, amit Peter-elvnek is hívnak: http://www.almalap.hu/200205/peterelv.html :D

Ismeretlen_87799 2009.08.01. 00:37:40

Gratulálok én is, mégha így nagyon utólag is! Remélem a fizetésed is emelkedik hamarosan, nemcsak a munkád mennyisége és a felelősséged nagysága...
süti beállítások módosítása