HTML

ITÉlet

Egy multinacionális cégnél dolgozó informatikai manager szakmai blogja. Észrevételek, tapasztalatok szoftver fejlesztésről, vezetésről, managementről és hatékonyságról itthoni és külföldi példákon keresztül. Az informatikáról másképp...

Utolsó kommentek

  • 232323: Szóval managernek jó lenni, akkor dől a nagy lé, felelősség meg számonkérés sehol. Krém. (2019.10.31. 15:24) Kirúgják-e a menedzsert ha hibázik?
  • Simon Géza: "A következő forradalmi áttörés, nagy dobás, ami megint tőzsdei felfutáshoz vezet, az nem valamilyen informatikai dolog lesz, hanem egészen más." Ha a generic AI nem informatikai, akkor igazad van.... (2018.02.19. 07:01) Az IT jövője
  • pggp: @AnyTink: Köszi, de én csak egy blog olvasó vagyok, aki jól tudja használni a keresőt ;-) (2017.10.17. 07:19) Milyen volt hazaköltözni?
  • AnyTink: @pggp: :) Gratulálok a család bővüléséhez és a sikeres 'hazatelepedéshez'. Mi most gondolkodunk a hazaköltözésen és jó olvasni mások élményéről! Köszönöm az írásod :) (2017.10.16. 18:49) Milyen volt hazaköltözni?
  • pggp: Tulajdonképpen igen, alakult valami: akocsis.com "2017 április, Dália eloször Szentesen" ;-) (2017.06.06. 21:51) Milyen volt hazaköltözni?
  • Utolsó 20

A vezetők tetszetős kompenzációs csomagot szoktak kapni: új autó, bónusz, training lehetőség, természetbeni juttatások, céges vacsorák, külföldi utak. A többség nincs tisztában vele, hogy ennek mi az ára.

Rövid történet:

Egy fontos projektben úgy adódott, hogy a munka kritikus részét hétvégén kell elvégezni. Ez mondjuk nem újdonság, hiszen az IT iparban a komolyabb rollout-okat hétvégén csináljuk (amikor a felhasználók nem használják a rendszert, így nem okozunk fennakadást).

Ez a projekt abban volt más mint a többi, hogy a Projekt Manager kijelentette: nem hajlandó hétvégén dolgozni. Mert azt neki a cég nem fizeti ki túlórában. Előkerült a munka törvénykönyvének emlegetése. Ezért aztán vagy
a) lepasszolja a melót a beosztottjának, vagy
b) csinálja meg a csapat nélküle a munkát, és ő majd hétfőn reggel megnézi a végeredményt

Nagyon meglepődtem ezen a hozzáálláson. Nem szeretem a hétvégi vagy esti munkát, de ha a helyzet megkívánja akkor eddig habozás nélkül megtettem amire szükség volt. Amikor elfogadtam a vezetői állást, akkor tudtam hogy többet kell teljesítenem a többieknél, hogy krízishelyzetben éjszakázni kell vagy szombaton is dolgozni.

Egy beosztottól, aki munkaidőben 8 órában nyomja a munkát 100% vagy nagyobb teljesítménnyel, tőle nem várhatom el hogy hétvégén is bent maradjon pusztán lojalitásból. Neki az a dolga hogy teljesítse a feladatait és hozza a 100%-ot. Tőle jogos kérdés, hogy mi lesz a túlóra kifizetésével, hiszen neki az a pénz is pénz. (ami nem csak jogi hanem erkölcsi kérdés is)

Egy vezető viszont eleve csomó mindent kap a fizetésén felül. Amit ha forintosítunk, akkor esetleg igen sok lenne. Vagyis lehet hogy jogi értelemben „ingyenmunkáról" van szó, de erkölcsileg semmiképpen. A cég által adott juttatások értéke messze kompenzálja a kellemetlenségeket.

Ezen felül ugye a vezetőtől elvárható a felelősségvállalás, a példa értékű teljesítmény. Ha a beosztottól 100%-ot várok, akkor a főnökétől 110%-ot.

Olyan dolgokról nem is beszélve, hogy példamutatás és csapatmunka.

Szóval amikor valaki azon gondolkodik, hogy manager akar-e lenni, akkor ne csak a csili-vili autót és a vasalt nadrágot lássa, hanem azt a plusz munkát is, amit ehhez le kell tenni.

Címkék: felelősség manager

A bejegyzés trackback címe:

https://akocsis.blog.hu/api/trackback/id/tr715211257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása